• 7 Aralık 2011, Çarşamba

5-6 Yaş Çocuğunun Gelişimsel Özellikleri

Zihinsel  Gelişim
Bu çağda çocukların zihin gücü ve belleği bir hayli gelişir.Çocukta somut düşünce tarzı hakimdir.Gözlemler ve deneyler sonucu  hükümler verebilirler.Çocuk çevresini toptan algılarlar. Soyut ve mantıklı düşünemezler Toplu öğretim en uygun öğretme sistemidir.His ve heyecanlarının etkisinde kalarak yargılara varırlar. Olayları objektif olarak eleştiremezler.Sık sık kendilerini överler.Bu dönemin sonunda kendi kusurlarını görmeye başlarlar  ve eleştirirler.Zamanı ayarlayamazlar.Plan yapamazlar.Sayıları kavramaya başlarlar.Nesnelerle  basit toplama, çıkarma hesapları yapabilirler.

Dil Gelişimi
 Çocuk çok fazla kelime öğrenir.Kelimelerin anlamlarını sorarlar. Doğum gününü, telefon numarasını, anne babasının adını söyleyebilirler.“Fakat, çünkü” kelimelerini kullanabilirler. Kelime dağarcığı önceki yaşlara oranla artmıştır. Çocuklar kullandıklarından daha fazla kelimeyi anlarlar. Hikayelerin başı, sonu ve ortası olduğunu anlarlar. Kitapların soldan sağa, yukardan aşağı okunduğunu anlarlar. Hikayeleri tekrar anlatabilirler. Üç eylemden oluşan bir komutları takip edebilirler.

Sosyal  Gelişimi
Temsil oyunlarına ilgileri,hayvanlarla ilgili temsiller, şarkılı temsillere ilgileri devam eder.Kızlar; büyükler gibi giyinmeye, evcilik oynamaya; erkekler; şoförlük, pilotluk, askerlik gibi oyunlar oynamaya yönelirler.Böceklere ve diğer hayvanlara ilgileri vardır.İyilik ve kötülük kavramları,ana-babanın beğendiği ve beğenmediği davranışları ile ilgili olarak değişir.Davranışlarının büyükler tarafından beğenilmesine çok önem verirler.Kusurlu görünmek onları endişelendirir."Başkalarına zarar vermek kötüdür" gibi genel değer yargılarına varabilirler. Bu dönemde çocuklara hangi davranışların iyi veya kötü olduğunu tanıtmak yararlı  olacaktır.

Duygusal Gelişim
En önemli duygusal ihtiyaçları sevilmek, beğenilmek, değer verilmektir. Anne, baba, öğretmen tarafından ne kadar ilgi ve sevgi görürlerse, ruh sağlıkları o kadar yerinde olur.
İlgi merkezi olma isteği kuvvetlidir.Başarılı olma ihtiyacı kuvvetlidir.Gerçekten başarıları olmazlarsa hayali başarılarla övündükleri görülür. Bu dönemde korku,öfke, kıskançlık,gibi duygular bir çocuğun gününü birbiri ardına doldurabilir. Duygusal halleri çabuk  değişebilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.