• 12 Eylül 2012, Çarşamba

Çocuğum neden okula gitmek istemiyor, onu okula gitmeye nasıl alıştıracağım ?

Çocuğu okula yeni başlayan anneler, kesinlikle çocuklardan daha fazla heyecanlı ve telaşlıdır. Artık çocuğun okula gitme zamanı gelmiştir. Bu çocuk için çok büyük bir olaydır. Çünkü çocuk artık yeni bir ortama girecek ve sosyal bir hayata adım atacaktır. Bazense çocuklar anneleri kadar mutlu olmayabiliyor. Anne çok sevinçli olsa da, çocuk çok karışık duygular içerisindedir. Aklında birçok soru vardır. Okula gideceği gün yaklaştıkça korkuları artar ve bu yüzden okula gitmek istemez.

Okula gitmeme isteği, çocuğun bir şeylerden korkması ya da bir şeylere endişelenmesi sonucu oluşan bir fobidir. Okula gitmek çocuk için büyük önem taşır. Çünkü anne ve babadan ilk ayrılıştır. Okul korkusu çocuğun okul hayatını olumsuz yönde etkiler ve başarısını düşürür. Okula gitmemHe isteği genellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülür. Çocuk anneden, televizyondan, oyundan ve oyuncaklarından ayrılmak istemez. Yabancı bir ortama girmenin korkusunu yaşar.

 Çocuk her seferinde okula gitmek istemez ve anneyi onu okula göndermemesi için ikna etmeye çalışır. Eğer anne ikna olmuyorsa bu sefer çocukta mide bulantısı, karın ağrısı ya da baş ağrısı gibi hastalıklar ortaya çıkar. Okula gidilmemeye karar verildiğinde ise hastalıklar kendiliğinden kaybolur.Okul korkusu çocukta, ağlama, saldırganlık, sinirli olma, mide bulantısı, baş ağrısı ya da normal olmayan hareketlerle ortaya çıkar ve kendini belli eder. Okula gitmemek için çocuk sürekli huzursuzluk çıkarır ve kendide sürekli huzursuzdur. Sürekli asılsız hastalıklar çıkarır ve uyumaz. Bazense okula gittiğinde, asılsız hastalıklar başlar.

Çocuğum  okula  gitmek  istemiyor  diye dertlenen ailelere öncelikle bu durumun sebeplerinden bahsetmemiz gerekiyor. Okul fobisi olarak da bilinen bu sorunun muhtemel sebepleri şunlardır:

İlk olarak çocuk anneye bağımlı olduğu için, ayrı kalmak istemez. Annesinin onu terk edeceğini ya da kendisine bir zarar geleceğini sanır. Bu sebepler çocuğun okul isteğini kırar.Çocuk ev ortamından ayrılmak istemez. Oyun onun için her zaman ön plandadır. Televizyon izlemek ise vazgeçilmezdir.Çocuk özgürlüğünün elinden alındığını sanarak huysuzlaşır. Buda onu olumsuz etkiler.

 Çocuğun uyum gücü de önemlidir. Yeni bir ortama uyum sağlayamama çocuğu tedirgin eder.Okul korkusunda diğer önemli etken de okul ve öğretmendir. Çocuğun okulunu ve öğretmenini sevmesi önemlidir.Çocukta özgüven duygusu gelişmemiş ise, hep anneye ve babaya bağımlı kalmışsa bu olay okul korkusunu ortaya çıkarır.Çocuk anneden ayrı kaldığında kendini güvensiz hisseder.Anne ve baba çocuğa sorumluluklar vermeli ve çocuğun özgüvenini kazandırmalıdır. Aksi takdirde çocuk pasif kalarak kendini yalnız hisseder.
 
Çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa bunun altında bir neden olabilir.İlk olarak bu nedenler ortadan kaldırılmalıdır.Daha sonra çocuğa okul sevdirilmelidir.Güzel şeyler anlatarak, çocukla konuşarak onu özendirmek ve ikna etmek en doğrusudur.Çocuğa bağırmak, onu aşağılamak, eleştirerek arkadaşlarıyla kıyaslamak çok yanlıştır.Bu hareketlerden çocuk daha
da çok korkar. Her zaman sabırlı davranmak gerekir. Çocukla beraber okul alışverişi yapmak, çocuğu sevindirecek şeyler almak onu okul için isteklendirebilir. Çocuk okula gitmek istemediğinde “tamam bugün gitme, yarın gidersin” demek yanlıştır. Çocuk okula gönderilmeli ve asla taviz verilmemelidir. Çocuğa anlayış göstermek, bir takım şeyleri beraber yapmak, okula beraber gitmek, olayları tatlı bir dille anlatmak çocuğa okulu sevdirir. Okula gidiş saatinde çocuk sıkılıp gitmek istemiyorsa, çocukla konuşarak bu durumun normal olup, her çocuğun okula gittiği gibi örnekler verilerek çocuk rahatlatılmalıdır. Her zaman çocukla konuşmak faydalıdır.Onun sıkıntılarını, korkularını ya da sorunları beraber konuşarak çözmek en doğrusudur.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.