• 3 Ağustos 2011, Çarşamba

Çocuk ve oyun

Oyun çocuğun çevresini tanımasına, anlamasına, bir şeyler öğrenmesine, öğrendiği bilgi ve becerileri pekiştirmesine yarayan önemli ve gerekli bir faaliyettir.

Oyun, kendiliğinden şekillenen, çocuğun öğrenmesine, yaratıcılığının gelişmesine ve enerjisini boşaltabilmesine yarayan önemli ve gerekli bir etkinliktir. Bir faaliyetin oyun olabilmesi için çocuğun oyunu kendisinin başlatması, istemesi, kurallarını kabul etmesi ve eğlenmesi gereklidir. Oyunun çocuk için önemi çok büyüktür. Çocuk sürekli oyun oynamak ister, hiç yorulmaz ve hiç bıkmaz. Ünlü düşünüründe dediği gibi;

“Çocukların oyunu oyun değil, onların en gerçek uğraşıdır” (Montaigne)

Çocuklar oyunu yukarıda da denildiği gibi oyun gibi görmezler. Onlar için sanki bu mecburi bir iş gibidir. Ama bu zevkle yaptığı hiç yorulmadığı bir iştir. Oyun çocuk için yaşamsal bir önem taşır. Hem bedensel hem de ruhsal yönden sağlıklı bir gelişim için gerekli ruhsal bir besindir. Bir ünlü düşünürde oyun için;

“Oyun çocuğun en önemli işi, oyuncakları da en önemli aracıdır.” demiştir, (Maria Montessori)

Çocukların oynadığı oyunlar ve oyuncaklar yaşlarına göre farklılıklar gösterir.

ÇOCUKLARIN YAŞLARINA GÖRE OYNADIKLARI OYUN TÜRLERİ

0-3 YAŞ ARASI:

Çocuklar 0-2 yaş arasında ses, şekil ve renklere duyarlıdır. Yatağın üzerine asılabilen, sallandıkça ses çıkaran renkli objeler ve çıngıraklara çocuk büyük ilgi gösterir. Çocuklar oturmaya başladığı dönemde eline geçen her nesneyi ağzına götürür, yürümeye başladığında eline geçen şeyleri yere atmaktan zevk alır. Zıplayan ve yere düşünce ses çıkaran oyuncaklar, renkli toplara büyük ilgi gösterir.

Oyuncakları ile tek başına oynarlar. Yanında başka bir çocuk olsa bile onunla ilgilenmez oyunlarına devam ederler.0-2 yaş tek başına oyunun oynandığı dönemdir. Çocuklar 2 yaşından itibaren arkadaşları ile fazla iletişime girmeseler bile arkadaşları ile yan yana oynamaya başlarlar. Çocuklar 2-3 yaşlarında hayali oyunlar oynamaya; çevresinde gördüğü insanları ve olayları taklit etmeye başlarlar. Oyunlarında anne, baba olur, bebek besler. Çocuk, oyunda hayvanlarla konuşur sopayı at, bir kapağı direksiyon olarak kullanır.

Çocuk tahta blokları yan yana ya da üst üste koyarak şekiller yapabilir. Basit yap-boz oyunu oynayabilir.

4-6 YAŞ ARASI:

Çocuklar bu dönemde bedensel hareketlerinin gelişmesiyle top oynama, koşma, atlama, tırmanma, gibi oyunlardan hoşlanır. Üç tekerlekli bisiklete binebilir. Çocuklar bu dönemde de yaşantısında gözlediği olayları ve kişileri canlandırır.  

Oyunlar bu yaşlarda daha karmaşıklaştığı için oyunlarda aldığı roller daha farklı olur. Örneğin kimi zaman anne-baba, kimi zaman doktor, manav, asker, polis, berber, simitçi olur.

Çocuk el kaslarının gelişmesini sağlayacak kesme-yapıştırma, çizimler yapma ve resim boyamayı sever. Tahta bloklar, yap-boz oyunları oynayabilirler. Bu dönemde kız ve erkek çocuklarının oyunları farklıdır. Kızlar bebeklerle ve evcilik oyunu oynamaktan hoşlanırken, erkekler tabanca, tüfek gibi oyuncakların kullanıldığı savaş oyunları ile araba ile oynamayı tercih ederler.

7-9 YAŞ ARASI:

Çocukların okula başlamaları ile oynadıkları oyunlar değişir. Kurallı oyunların oynanmaya başladığı dönemdir. Örneğin ip atlama, saklambaç, basketbol, futbol, dama, satranç, tombala, üçtaş gibi kurallı oyunlar oynarlar.

Çocuklar bu dönemde sessiz sinema oyunları, yap-boz oyunları, mekanik oyuncaklarla ve maketlerle de oynarlar. Erkekler daha çok takım oyunlarından ve yarışmalardan hoşlanırken, kızlar da yakın arkadaşlıklar kurarak birlikte ip atlama vb. oyunlar oynarlar.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.