27 Nisan 2024, Cumartesi

Lezzeti içindeki zenginliğinden!

30 Aralık 2011, Cuma

     


Şermin Örter

Mübarek Muharrem ayını yaşarken konu komşu hısım akraba pür telaş pişirip sevdikleri ile paylaştı biz de bol bol yeme fırsatı bulduk. Evet Aşure… Nuh Aleyhisselamın tufandan sonra yaptığı rivayet edilen aşure adet olunduğu üzere günümüzde de yapılmaktadır. Büyüklerimizden öğrendiklerimize göre evlerimizde mutfağımızda bulunan yiyeceklerden birer kısım ilave edilerek yapılan bu tatlının bir başka önemi de bu besin zenginliğinden geliyor.

Aşurenin ana maddesi buğday;B2 ve B6 vit.ile folik asit, demir ve çinko içerir.


B6 vitamini; bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterol birikimine engel olarak kalbi korur, böbrek taşı oluşumunu engeller vs…;

B2 vitamini; Sinir sistemi, deri ve gözleri korur. Normal büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Enfeksiyon, alkolizm, yanık, mide ve karaciğer hastalıkları tedavisine yardımcı olur. Gebe veya emziren kadınlar, alkol veya diğer madde bağımlıları, kronik hastalığı olanlar, uzun süreli stres altında olanlar, yakın geçmişte operasyon geçirmiş kişiler, sporcular ve beden işçileri, sindirim sisteminin bir bölümü operasyonla alınmış olanlar, ağır yanık veya yaralanması olan hastalar, doğum kontrol hapı veya östrojen kullananlar yoğun B2 vitamini ihtiyacı duyarlar.

Folik asit; hücre büyümesi ve gelişimini arttırarak doku oluşumunda büyük rol oynar. Kötü beslenme, alkolizm, kanser ve gebelik folik asit ihtiyacını arttırır.

Bir tek buğdaydan gelen bu kadar faydaya bir de içerisine konulan bakliyatların (kuru fasulye; İçerdiği hayvansal olmayan protein ve lifli yapısı ile kırmızı etten bir eksiği bulunmayan kuru fasulye, vejetaryen beslenme için de bir alternatif; kuru nohut; . Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Vücudu kuvvetlendirir, anne sütünü arttırır, bol idrar söktürür; kuru börülce ,kuru bakla; taze baklaya göre daha besleyici, hazmı kolaylaştırır, böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur..) ve kuru meyvelerin (kuru incir; boğaz ağrısı, bronşit v öksürüğe iyi gelir. Kuru kayısı; A,B ve C vit ile potasyum minerali açısından zengin, Kuru üzüm; kan yapar, göğüs hastalığına iyi gelir, balgamı söker….) de yararları eklenince hem tadına doyum olmaz hem de besleyiciliğine….

Bu arada buğdayın besleyiciliğini ve içeriğini ayrıntılı bir şekilde araştırırken, buğdayın yararlanabileceğimiz oldukça önemli bir başka kullanımını ben de öğrenmiş oldum. Bu da bir sonraki karşılaşmamıza kalsın….



Yazarın Tüm Yazıları
Kurban Bayramında Dikkat! 23 Ekim 2012, Salı
Sadece tüketmek için mi?! 14 Haziran 2012, Perşembe
Ferahlarken şifa da bulalım! 24 Mayıs 2012, Perşembe
Doğru Beslenme 23 Şubat 2012, Perşembe
Lezzeti içindeki zenginliğinden! 30 Aralık 2011, Cuma
Yaşamın ta kendisi; SU (2) 8 Aralık 2011, Perşembe
Yaşamın ta kendisi; SU 25 Kasım 2011, Cuma
Gıda Mühendisi Şermin Örter de Madran’da 23 Kasım 2011, Çarşamba