Artık yaz geldi manavların, pazarların tezgahlarını rengarenk, birbirinden sulu birbirinden lezzetli, şifa kaynağı meyveler doldurmaya başladı. Bu meyveler ile hem içimizi serinletip hem de sağlık bulacağız.
Üzüm:
-Kansızlık tedavisinde etkili
-Yüksek tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
-İyi bir enerji kaynağı
-Güneş ışınları, stres ve sigara nedeni ile bozulan cildi güçlendiriyor.
-Beyin hücrelerini zinde tutuyor.
-Yaşlanma etkilerini zayıflatıyor.
Kiraz: En önemli özelliği; Salisilat içeriği ile aspirin benzeri etkisinin olabilmesi, kanı sulandırıyor ve temizliyor olmasıdır.
-Yapısında bulunan Perilil alkol ,tüm kanser çeşitlerinin ortaya çıkma riskini azaltmaktadır. Bu maddenin, kanserli hücreleri, büyümek için gereksinim duydukları kritik proteinlerden mahrum bırakarak kanserin yayılmasını durdurucu etki gösterdiğinden bahsedilmektedir.
-Yaklaşık 100 gr kiraz ,160 gr potasyum içeriği sayesinde sağlığa yardımcı olmasının yanı sıra kadınların özellikle belli dönemlerinde vücutlarında meydana gelen su tutulmaları ve ödemin atılmasında yardımcı olabilir.
-Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor.Bir küçük kase kirazın 50 kalori gibi düşük enerji, özellikle kabuğu ile yenildiğinden kilo vermek isteyen kişileri ara öğünlerinde tokluk hissi vererek uzun süre tok tutabilmektedir.
-Aynı zamanda böbrek ve mesane yollarını kumlardan temizlediği de açıklanmıştır.
-Karaciğer şişliğine iyi gelirken safra akışını normale döndürüyor.
-Yapısındaki bol fosforla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor.
Karpuz:Hem likopen(antioksidan madde) hem de vitamin ve mineral açısından zengin,antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir karpuz.
-Bol miktarda su içerdiğinden dolayı kilo vermek isteyenler açısından ideal bir meyvedir.1 ince dilimi(200gr.) yaklaşık 70 kaloridir.
-Potasyum eksikliğinde destekleyici, zengin lif içeriği ile de bağırsakların çalışmasında etkilidir. Bol miktarda potasyum böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilmektedir.
Kavun: B vitamini ,brom ve iyot içeren kavun, sinirleri yatıştırıyor ve kanı temizliyor. Endişe ve uykusuzluğa iyi geliyor.
-Kolay bir uyku sağlamanın yanı sıra damar tıkanıklığı ve kansızlık için de öneriliyor.
-Kavun, kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde sıkça rastladığımız bir meyve olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Erik: İyi bir antioksidan ve C vitamini kaynağı olarak kalp dostu bir meyve.
-Bünyesinde B1,B2,B3,B6,A,C ve E vitaminleri, protein, karbonhidrat, selüloz ve mineral olarak da kalsiyum, sodyum, demir, potasyum ve magnezyum bulunur. B vitamini içeriği sayesinde sinir sistemini takviye eder.
-Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici.
Kayısı: Potasyum deposu, ayrıca C vitamini ve çok sayıda flavonoid ihtiva eder ,zengin lif ve betakaroten (karaciğerde depolanır ve A vitaminine ihtiyaç duyulduğunda A vitaminine dönüştürülür.) içerikleri ile çok yararlı bir yaz meyvesi.
-Kronik kabızlıktan şikayet edenler düzenli olarak tükettiklerinde kayısıdan büyük yarar görebilirler. Buna karşılık yaz aylarında görülen ishalin çaresi de şeftalidir.
-Cildi mikrop ve mantarlardan korur ve güzelleştirir.
-Üreme sistemi üzerinde önemli rolü olup, cinsel gücü arttırdığı da belirtilmektedir.
Tüm bu yararlarının yanı sıra kalsiyum oksalatlı böbrek taşları olanların oksalat içeriğine sahip kayısıyı fazla tüketmemesi gerektiği de uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Çilek: Vücuda kuvvet verir, kolesterolü düşürür, damar tıkanıklığını önler.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir, Kansere karşı koruyucudur.
-Barsak kurtlarını döker, idrar söktürür, vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırır.
-Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir.
-Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır.
-Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.
-Uzmanlar tarafından, yaşlanmaya bağlı gözde görmeyi netleştiren bölge dejenerasyonuna karşı koruyucu etkisinden bahsedilmektedir.
Bunları da bilelim:
-Karpuzun 1/8 orta boy dilimi = 1 meyve
-100 gr kavun günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %40 ını karşılıyor.
1 Orta boy kavunun 1/8 = 1 meyve
-12 adet Kiraz = 1 küçük elma
-10 adet Erik = 1 porsiyon meyve
Bol miktarda sodyum içerdiği için tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır.
- 3 adet kayısı = 1 meyve
- 100 gr çilek günlük C vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılayabilir
125 gr Çilek = 1 meyve
Her meyveyi ayrı ayrı yemenin yanında çok çeşitli meyveleri bir araya getirip ceviz, badem yada yağsız yoğurt vb. gibi besinler ilave ederek farklı meyve salataları yaratıp hem farklı lezzetlere kapı açmış hem de daha besleyici öğünler ortaya çıkartmış olur çocuklarımız için de cazip yiyecekler sunmuş oluruz.
Lütfen seçimlerinizde hergün değişik çeşit ve renkte meyve yemeye özen gösterelim.
- 24 Mayıs 2012, Perşembe
Ferahlarken şifa da bulalım!
- Kurban Bayramında Dikkat! 23 Ekim 2012, Salı Bayramı sağlık ve huzur içinde tadında geçirebilmek için özellikle kalp-damar rahatsızlığı ve kolesterolü olanlar için et tüketiminde aman dikkat diyoruz.
- Sadece tüketmek için mi?! 14 Haziran 2012, Perşembe Yediklerimizi içtiklerimizi irdeliyor muyuz? “Ambalajlı olanlar sağlıklıdır” ya acaba gerçekten de öylemi? Peki raf ömrüne, son kullanma tarihine (bu çok
- Ferahlarken şifa da bulalım! 24 Mayıs 2012, Perşembe Artık yaz geldi manavların, pazarların tezgahlarını rengarenk, birbirinden sulu birbirinden lezzetli, şifa kaynağı meyveler doldurmaya başladı. Bu meyveler
- Doğru Beslenme 23 Şubat 2012, Perşembe Sağlıklı ve başarılı bireyler olabilmenin yolu doğru ve dengeli beslenmeden geçer. Yapılan bazı araştırmalarda vücut gelişimi üzerinde besin çeşitliliğinin
- Lezzeti içindeki zenginliğinden! 30 Aralık 2011, Cuma Mübarek Muharrem ayını yaşarken konu komşu hısım akraba pür telaş pişirip sevdikleri ile paylaştı biz de bol bol yeme fırsatı bulduk. Evet Aşure… Nuh Aleyhisselamın
- Yaşamın ta kendisi; SU (2) 8 Aralık 2011, Perşembe Suyumun güvenli olduğunu nereden anlarım? *Şişelenmiş sular Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak analizlerle denetlenmektedir. Bu analiz sonuçları
- Yaşamın ta kendisi; SU 25 Kasım 2011, Cuma Su,bizi çevreleyen tabiat ana ve canlıların yaşamı için rakibi olmayan bir elementtir.Bolluğunda değeri tam anlaşılamaz fakat yokluğu hastalık ve ölümle
- Gıda Mühendisi Şermin Örter de Madran’da 23 Kasım 2011, Çarşamba Yazar kadromuz genişlemeye devam ediyor. Çine Madran Gazetesi’nin yazar kadrosuna Çine Belediyesi Topçam Su Fabrikası Mesul Müdürü Gıda Mühendisi Şermin
- Başkan üzerine düşeni yaptı, sıra bizde Emin Aydın
- ALABANDA KÜLTÜR VE BAHAR ŞENLİĞİ Arif Ali Uyguç
- KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ? Diyetisyen Hilal Akbulut
- Seçimler bitti mi? Talât Yörük
- Hayal kurmak Sezgin MADRAN
- Ağzınızın tadı mı yok? Uzm. Dr. Özgür NİFLİOĞLU
- Yaşlılık ve sağlıklı yaşam Prof. Dr. Nefati Kıylıoğlu
- Hamilelikte nasıl beslenmeliyiz? Aylin Dinçer
- Ağaç yaşken eğilir Nilüfer Kabalı
- Kurban Bayramında Dikkat! Şermin Örter
- 90’larda genç olmak Kazım Aksoy
- Çuha çiçeği Cihan Uyan
- Çine'nin neyi eksik? Bekir Tosun
Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.