25 Nisan 2024, Perşembe

Fitoterapi

31 Ocak 2012, Salı

     


Aylin Dinçer

Fitoterapi, hastalıkların taze veya kurutulmuş bitkiler ve onların doğal ekstreleri ile tedavi edilmesi yöntemine verilen addır. İlk çağlardan beri uygulanan bir tedavi yöntemidir.

a-) Tibbi çaylar 
b)-Galenik Preparatlar: Ekstre, eliksir, pomat, tentür
c )-Hazır ilaçlar: Krem, yağ, gargara, losyon, şurup, injeksiyon, kompres, yakı, bitki özü, şampuan, toz, lapa, parfüm, lavman, banyo, sargı, süt, tütsü

Tıbbi çayların, demleme şeklinde olanları, özellikle de uçucu yağ taşıyanları taze olarak hazırlanıp, hemen tüketilmelidir Kaynatma ve maserasyon yöntemiyle hazırlanan çaylar ise, bir gün içinde tüketilebilir. Tıbbi çayı hazırlarken cam veya porselen demliklerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Bir yaşından küçük çocuklarda ve hamilelerde kullanımına dikkat edilmelidir.

IHLAMUR: Çiçeği ve yaprağı kullanılır, ÜST solunum yolu hastalıklarında yumuşatıcı rahatlatıcı etkisinden dolayı çok sık kullanılır.

EKİNEZYA: Yaprağı ve kökü kullanılır, vücut direncini artırıp bağışıklık sistemini kuvvetlendirici olarak kullanılır.

REZENE: Meyvesi kullanılır, anne sütünü artırıcı etkisi ve bebeklerde gaz giderici etkisinden dolayı sık kullanılır, bunun yanında sakinleştirici ve sancı giderici özelliği vardır.

TARÇIN: Kabukları kullanılır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kan şekerini dengeler, iştah açıcı olarak kullanılır, soğuk algınlığı ve nezlede kullanılır.

YEŞİL ÇAY: Yaprağı kullanılır. Zayıflamaya yardımcıdır, vücuttaki toksinleri atıcı özelliği vardır, hücre yenilenmesinde yardımcıdır kanser riskini azaltır. Yaşlanmayı geciktirir. Kanser hücrelerinin gelişmesini önler.

PAPATYA: Çiçeği kullanılır, iştah açıcı, yatıştırıcı, gaz ve safra söktürücü olarak kullanılır, idrar söktürücüdür.

ANASON: Meyvesi kullanılır, süt artırıcı, gaz söktürücü, uyku verici ve öksürük kesici, iştah açıcı olarak kullanılır. Migren ağrılarını keser.

MELİSA: Yaprakları kullanılır, yatıştırıcı, sinirsel hastalıklarda rahatlatıcı olarak kullanılır.

ISIRGAN OTU: Kuvvetli idrar söktürücü özelliğinden dolayı kandaki zehirli maddeleri uzaklaştırır, vücuttaki ödemi giderir.

ZENCEFİL: Kökü kullanılır. Mide bulantılarını giderir, Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir. Solunum yollarını açar.

ENGİNAR ÇAYI

Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Sarılık ve hepatit hastalıklarında, aşırı şişmanlıklarda, romatizma ve egzamada, kan dolaşımını düzenlemede faydalıdır. Toksinlerin atılmasında yardımcı olur.

KUŞBURNU ÇAYI

Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle kullanılır. Enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Nezle ve gribe karşı koruyucudur. Kuşburnu A vitamini ve karotenoidler içermesi nedeniyle gece körlüğü ve diğer göz problemlerine iyi gelir ve bağışıklığı arttırır. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

GİNKO BİLOBA ÇAYI

Unutkanlığı gidericidir. Beyindeki oksijen seviyesini arttırır. Doku yenileyicidir. Dolaşım problemleri, vertigo, baş dönmesi ve tinitüs, kulak çınlaması gibi rahatsızlarda etkilidir. Yüksek kan basıncı ve damar sertliğine karşı etkilidir.

ADA ÇAYI

Mide ve bağırsak gazlarını giderip bulantıyı keser. Uyarıcı özelliği olmasından dolayı kan dolaşımının düzenli çalışmasını sağlar. Depresif haller ve buna bağlı sinirsel titremelerde kullanılır. Sinirsel yorgunluklara iyi gelir. Çayıyla gargara yapılırsa ağız, dişeti ve dildeki şikâyetlerle boğaz ve bademcik enfeksiyonlarına karşı faydalıdır. Soğuk algınlıklarında fayda sağlar. Menopoz dönemi sıkıntılarını azaltıcı etkisi vardır. Gebelikte kullanılması önerilmez.



Yazarın Tüm Yazıları
Hamilelikte nasıl beslenmeliyiz? 24 Aralık 2012, Pazartesi
Yatan hasta bakım ürünleri 4 Aralık 2012, Salı
Güneşten Korunmanın yolları 22 Mayıs 2012, Salı
Aromaterapi 7 Mart 2012, Çarşamba
Fitoterapi 31 Ocak 2012, Salı
İlk Yardım (2) 20 Aralık 2011, Salı
İlkyardım 29 Kasım 2011, Salı
İlaç - Besin etkileşimi 25 Ekim 2011, Salı
OMEGA 3 nedir? Ne işe yarar? 11 Ekim 2011, Salı
Grip/Grip Aşısı 27 Eylül 2011, Salı
Eczacı Aylin Dinçer yazıları ile Çine Madran’da 23 Eylül 2011, Cuma