26 Nisan 2024, Cuma

Aromaterapi

7 Mart 2012, Çarşamba

     


Aylin Dinçer

Aromaterapi:  Bitkilerde bulunan uçucu yağlarla yapılan alternatif bir tedavi yöntemidir. Evlerde sıkça kullanılan bir yöntemdir
 Aromaterapi'yi Uygulama Metotları:

1-) Masaj: Masaj yapmak için uçucu yağlar doğrudan kullanılmaz. Çünkü tahriş edebilirler. Taşıyıcı yağlarla seyreltmek gerekir. Aromaterapiyi uygulamanın en eski ve iyi yöntemidir. Bu yöntemle kılcal damarlara ve dokulara direkt nüfus eder böylece kolaylıkla kan dolaşımına katılır.

2-) Kompres: İhtiyaca göre soğuk veya sıcak uygulanabilir. Soğuk kompres, başağrıları, burkulmalar, çarpmalar ve şişmelerde faydalıdır. Sıcak kompres ise, kas ağrıları, artrit romatizma, ağrılı menstürasyonlarda yararlı olur. Ağrı ve acının azalmasında ilkyardım görevi görür.

3-) İnhalasyon: Bu metod özellikle üst teneffüs yolu rahatsızlıkları, soğukalgınlığı, nezle, sinüs rahatsızlıkları, öksürük ve boğaz problemleri ile cilt bakımında kullanılır. İçinde kaynayan su bulunan bir kaba, 3-4 damla uçucu yağ damlatıldıktan sonra, başın üzerini bir havlu ile kapatıp, birkaç dakika derin nefes alınması ile uygulanır. Ayrıca evlerdeki odalarda, koku taşları veya koku lambaları üzerine uçucu yağ ya da uçucu yağ karışımları ilave edilerek, sakinleştirici, dinlendirici, rahatlatıcı, neşelendirici, kışın da soğuk algınlıklarından koruyucu ve tedavi edici ortamlar oluşturabilir.

4-) Banyo: uyku bozuklukları, sinirlilik, romatizmal hastalıklar, soğuk algınlıkları ve enfeksiyonal deri hastalıklarının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Banyoda küvete damlatılarak uygulanır.

Uçucu Yağların Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar:

1-) Uçucu yağlar dahilen kullanılmazlar.(seyreltilerek ya da küp şekere birkaç damla damlatılarak kullanılabilir)

2-) Masaj yapılırken, mutlaka taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdırlar.

3-) Uygulama sırasında, uçucu yağlar göze kaçırılmamalıdır.

4-) Hepatit, epilepsi, kanser, Parkinson kalp hastalığı guatr gibi ciddi rahatsızlıkları olanlar kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar
Aromaterapide kullanılan yağlar, bitkilerin kök, çiçek, yaprak vb. bölümlerinden elde edilen saf uçucu yağlardır. Mısırlılar mumyalamada aroma yağlarını kullanmışlardır. Aromaterapi daha sonra Mısır’dan Yunan uygarlığına geçmiş, oradan da bütün dünyaya yayılmıştır.

En çok kullanılan aromaterapi yağları:

ELMA YAĞI(ADAÇAYI YAĞI): Mikrobiyal enfeksiyonlara karşı koruyucu ve antiseptiktir, mide ve bağırsaktaki spazmları çözer, bu nedenle bebeklerde ayakaltı ve karın bölgesine masaj yapılarak kullanılır

ARDIÇ YAĞI: Soğuk algınlığı, romatizmal hastalıklar, ağrı kesici olarak kullanılır, burkulma ve çarpmalarda kullanılır, selülitli bölgeye masaj yapılarak kullanılır,(hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez)

BADEM YAĞI: Kuru ve çatlak ciltler için kullanılır, hamilelik döneminde oluşacak çatlakları önlemek için nemlendirici olarak cilde sürülür cildin esnekliğini artırır ve çatlamasını engeller, tüyleri uzatma özelliğinden dolayı kaş ve kirpiklerde kullanılır ,saç besleyici özelliğinden dolayı saç için yapılan karışımlarda bolca kullanılır. kabızlık şikayetlerinde kullanılır.

BERGAMUT YAĞI: Stres ve yorgunluğu giderici olarak kullanılır, bağışıklık sistemi kuvvetlendiricisi olarak kullanılır.

BİBERİYE YAĞI: Romatizmal hastalıklar, gut hastalığında kullanılır, kansızlığı giderir, uykusuzluğa iyi geldiği bilinir.

BUĞDAY YAĞI: E vitaminince zengindir beyni ve gözü kuvvetlendirir, zihin yorgunluğuna iyi gelir, cildi besler cilt lekelerini giderir.

CEVİZ YAĞI: Saç bakımında kullanılır, kanı temizleyici özelliği vardır. Cilt lekelerine masaj yapılarak sürüldüğünde lekelerde iyileşme görülür.

ÇAM TEREBENTİNİ: Solunum yolu hastalıklarında kullanılır, saçı besler, dökülmeyi önler, kepeklenmeye iyi gelir. (günlük kullanılan şampuanların içine belli miktar damlatılarak kullanılır.)

ÇÖREKOTU YAĞI: Gribal enfeksiyon sırasında bağışıklık sistemini arttırıcı olarak kullanılır, anne sütünü arttırıcıdır, kılcal damarları uyararak kan dolaşımını düzenler kolesterolü dengeler.

HAVUÇ YAĞI: Kansızlıkta kullanılır, anne sütünü artırır, ses kısıklığını giderir, cilde canlılık verir, yüz ve boyun kırışıklıklarında kullanılır, güneş yanıklarında, bronzlaşma karışımlarında kullanılır. (bronzlaştııcı karışım evde de hazırlanabilir: Ceviz yağı, badem yağı, kakao yağı, kayısı yağı, fındık yağı, havuç yağı eşit miktarlarda karıştırılıp vücuda sürülür.)

HİNT YAĞI: Müshil olarak kullanılır, saçı besler ve kuvvetlendirir, tırnak kırılmalarını önler, gebelikte de kullanılabilir.

JOJOBA YAĞI: E vitaminince zengindir. Kırışıklıklarda cilde masaj şeklinde kullanılır, sivilce ve yanıkların üzerine sürülür. Saçların uzamasını ve güçlenmesini sağlar, kepek oluşumunu önler.(yağlı saçlar için saç bakım yağı nasıl hazırlanabilir: Portakal yağı, çam terebentini (az miktarda kullanılmalıdır), defne yağı, biberiye yağı, papatya yağı, mersin yağı, ceviz yağı karıştırılıp saça sürülerek 20 -30 dakika kadar bekletilip yıkanır. Bu işlem haftada bir yapılır.

KARABAŞ YAĞI: Dişeti problemlerinde ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak kullanılır, ağrı kesici özelliği de olduğu için romatizma ve kireçlenmelerde ağrıyan bölgeye masaj yapılarak kullanılır.

KEKİK YAĞI: Mide salgısını arttırıcı özelliğinden dolayı hazımsızlık, mide kramplarında kullanılır, mide ülseri olanlar ve hamileler kullanmamalıdır. Grip ve soğuk algınlığında kullanılır.

LAVANTA YAĞI: Baş ağrısı, romatizma ve kas ağrılarında kullanılır. Yağlı ciltler için ideal bir akne temizleyicidir. Kozmetik ürünlerin içine esans haliyle girer. Sinek ve güveleri uzaklaştırır.

NANE YAĞI: Regl düzenleyicidir. Gaz giderici ve safra söktürücü olarak mide şikâyetlerinde kullanılır, her türlü ağrıda (özellikle baş ağrılarında)masaj şeklinde ağrı kesici olarak kullanılır. Ağız kokularında gargara olarak kullanılır.

REZENE YAĞI: Gaz gidericidir. Anne sütünü artırır. Cildi besler, pürüzsüzleştirir.



Yazarın Tüm Yazıları
Hamilelikte nasıl beslenmeliyiz? 24 Aralık 2012, Pazartesi
Yatan hasta bakım ürünleri 4 Aralık 2012, Salı
Güneşten Korunmanın yolları 22 Mayıs 2012, Salı
Aromaterapi 7 Mart 2012, Çarşamba
Fitoterapi 31 Ocak 2012, Salı
İlk Yardım (2) 20 Aralık 2011, Salı
İlkyardım 29 Kasım 2011, Salı
İlaç - Besin etkileşimi 25 Ekim 2011, Salı
OMEGA 3 nedir? Ne işe yarar? 11 Ekim 2011, Salı
Grip/Grip Aşısı 27 Eylül 2011, Salı
Eczacı Aylin Dinçer yazıları ile Çine Madran’da 23 Eylül 2011, Cuma