28 Mart 2024, Perşembe

Güneşten Korunmanın yolları

22 Mayıs 2012, Salı

     


Aylin Dinçer

Güneşten Korunmak aslında güneşin yaydığı ultraviyole ışınlardan korunmak demektir. UV ışınları başta cilt yanığı olmak üzere, kırışıklık, cilt lekeleri, yaşlanma ve en tehlikelisi de cilt kanserine sebep olmaktadır.

“Güneşten nasıl korunuruz” sorusu son zamanlarda en çok artan hastalıklardan biri haline gelen cilt kanseri için önemli bir konudur. Cilt kanserinin en büyük nedeni güneşten tam anlamıyla korunamamaktan kaynaklanmaktadır. Korunmanın en iyi yolu yüksek koruma faktörlü kremler kullanmaktır.. Yaz aylarında güneşlenirken güzel görünmek adına bronzlaşmak isteyen kişilerin dikkatsizce ve gün boyu güneş ışınlarına maruz kalması cilt sağlığına oldukça olumsuz bir şekilde etki etmektedir.

SPF “güneşten korunma faktörüdür” ve aynı zamanda güneş kreminin cildinizi ne kadar iyi koruduğunun ölçütüdür..

Güneş koruyucu kullanmanın yaş sınırı yoktur. Bebek, yaşlı, genç herkes güneşin risklerinden etkilenir. Bebeklere 6-8 aylıktan itibaren koruyucu sürmeli, 16 yaşın altındaki çocuklarda deri ince ve hassas olduğundan uzun süre dışarda oynamak ve gezmek ciltlerini tahrip edebilir ve kanser riskini artırabilir, solaryum güneşten daha zararlıdır. Lekeli ciltler, hamileler, doğum kontrol hapı kullanan bayanlar   özellikle yüksek koruma faktörlü ürünler kullanmalıdır. Güneşte kalınan süre uzunsa 2-3 saatte bir ürün yenilenmelidir. Ne kadar suya dayanıklı ürünler kullansak da özellikle çocuklarda ürün sık sık yenilenmelidir. Lekeli ciltlerin koruyucu krem kullanmasının sebebi lekenin büyümesini engellemektir. Leke açma tedavisi yaz aylarında değil  güneşin daha az etkin olduğu bahar ve kış aylarında yapılmalıdır. Güneş kremlerinin üzerinde yazan SPF değerleri yeterli miktarda güneş kremi sürüldüğünde yani ideal miktarda, elde edilecek değerdir. İngiltere’de bir derneğin yaptırdığı araştırmanın sonucuna göre, güneş kremini ovalayarak vücuda sürmenin, kremin deriyi güneşin zararlı etkilerinden korumasını ciddi derecede azalttığı belirtildi. Güneş kreminin vücuda yedirilerek sürülmesi halinde kremin vücuttaki kırışıklıklar ya da ter bezlerinde biriktiği ve koruma özelliğinin sıfıra düştüğü belirlenmiştir.

2 ve 3. Derece cilt yanıklarında bir uzmana danışarak tedavi olunmalıdır. İleri derecede cilt yanıkları ileriki yaşlarda cilt kanseri tehlikesi taşımaktadır. Vücudumuzda hızla büyüyen şekilsiz benler farklı renkteki lekeler mutlaka bir cilt uzmanına gösterilmelidir. Güneşli günlerde 10.00 ile 16.00 arasında güneş altında kalmamaya özen göstermeliyiz. Bu saatler güneş ışınlarının dik bir biçimde indiği ve şiddetli etki edebileceği saatlerdir. Bulutlu havalarda da UV ışınlarının %60 kadarı yeryüzüne ulaşır böyle zamanlarda da cildimizi korumalıyız. Güneşten koruma faktörü en az 15 olan güneş kremi kullanmalıyız. Cildimiz ne kadar hassassa, koruma faktörü o kadar fazla güneş kremleri kullanmalıyız. Güneş kremleri, bilinenin aksine sadece yazın değil kışın da kullanılması gereken ürünlerdir. Yaz aylarında açık renk kıyafetler giymeli, koyu renk güneş ışınlarını emdiği için çok fazla tercih edilmemelidir. Eğer akne problemimiz var ise özellikle yağsız olan güneş kremleri kullanılmalıdır. Güneşe çıkmadan önce parfüm ve benzeri ürünler kullanmamalıyız. Bu ürünler alerji ve cilt lekesi  riskini arttırmaktadır. Güneş kremlerinin üzerinde üretim ya da son kullanma tarihi olmasına dikkat etmeliyiz. Açıldıktan sonra 1 yıl içinde de ürünleri tüketmeliyiz.



Yazarın Tüm Yazıları
Hamilelikte nasıl beslenmeliyiz? 24 Aralık 2012, Pazartesi
Yatan hasta bakım ürünleri 4 Aralık 2012, Salı
Güneşten Korunmanın yolları 22 Mayıs 2012, Salı
Aromaterapi 7 Mart 2012, Çarşamba
Fitoterapi 31 Ocak 2012, Salı
İlk Yardım (2) 20 Aralık 2011, Salı
İlkyardım 29 Kasım 2011, Salı
İlaç - Besin etkileşimi 25 Ekim 2011, Salı
OMEGA 3 nedir? Ne işe yarar? 11 Ekim 2011, Salı
Grip/Grip Aşısı 27 Eylül 2011, Salı
Eczacı Aylin Dinçer yazıları ile Çine Madran’da 23 Eylül 2011, Cuma