27 Nisan 2024, Cumartesi

“Büyükşehir Belediyesi’nden daha iyisini beklemek hayalcilik olur”

24 Ağustos 2022, Çarşamba 17:13

     


Çine’de muhtarla bir araya gelen İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, muhtarların taleplerini karşılayacak bütçenin olmadığını belirterek, “Şuanda bu bütçelerle sadece makyaj iyileştirmeleri yapılabilir ve ancak bu beklenmeli. Daha iyisini beklemek hayalcilik olur” dedi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, İYİ Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner, İYİ Parti Çine İlçe Başkanı Erkan Bozkurt, İYİ Parti Kadın Kolları Başkanı Nedret Tuncer, İYİ Parti Çine Belediye Meclis Üyeleri Semra Eroğlu ile Cengiz İnce ve partililer ile birlikte, Çine Muhtarlar Derneği2ne ziyarette bulundu. Dernek Başkanı Halil Kapıkıran ve 4’ü merkez mahalle muhtarı olmak üzere yaklaşık 10 muhtarın hazır bulunduğu ziyarette, mahallelerin sorunları ve çözüm arayışları konuşuldu.

“BİZ GİTTİĞİMİZ HER YERDE MUHTARLARIMIZLA GÖRÜŞMEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

İlk olarak Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Kapıkıran, ziyaretleri için Milletvekili Aydın Adnan Sezgin ve beraberindeki İYİ Partilileri teşekkür etti ve mahalle muhtarlarının eksikliklerini ve sorunlarını paylaşmak istediğini belirtti. Muhtarlık görevinin çok önemli bir müessese olduğunu vurgulayan Milletvekili Sezgin, “Vatandaş ile yönetim arasındaki önemli halka, muhtarlarımız. Birçok gelişmenin vuku bulduğu bu dönemde muhtarlarımızın rolü belirleyicidir. Biz gittiğimiz her yerde muhtarlarımızla görüşmeyi çok önemsiyoruz. Bu da muhtarlarımıza verdiğimiz değerin bir ifadesi ve sonucudur. Bizim iktidarımız dönemin muhtarlara yapacağımız en önemli katkı, verilmiş hakların yanı sıra sosyal ve toplumsal yararlılık çerçevesinde her bir muhtarımıza yardımcı bir personel verilmesini sağlayacağız. Sizler bu görevlere, vatandaşa hizmet amacıyla geldiğinizi biliyorum. İçinizdeki o kuvvetli hizmet etme duygusu hakim oluyor ve bunun için yarışıyorsunuz. O nedenle olağanüstü çaba sarf ediyorsunuz. Bu görev bazı yerlerde nispeten kolay, bazı yerlerde çok zor oluyor” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE BELEDİYELERE ÇOK BÜYÜK İMKANLAR OLUŞTURULDU”

Kavşit Mahallesi Muhtarı Ali Orhan, belediyelere ve her hangi bir kamu kuruluşuna personel alımında liyakata bakılmadığını ve bunun da verimliliği azalttığını söyledi. Eskçine Mahalle Muhtarı Erkan Uzun da, Büyükşehir Yasası’nın çok büyük zararları olduğunu, mahallesine ait 300 dönüm arazinin belediyeye geçtiğini belirtti. “Bizim bu arazimizden 10-15 vatandaş gelir elde ederken, buradan el çektirildi ve belediyeye devroldu. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile Çine Belediyesi aynı partiden olmasına rağmen hizmet alamıyoruz. Biz Özlem Başkana ulaşamıyoruz ama geçtiğimiz günlerde CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül derneğimize ziyarete geldiğinde ona da söylemiştik. Biz sadece buradaki kolları ile temas kurup hareket etmeye çalışıyoruz ama Başkan Çerçioğlu’na sesimizi duyuramıyoruz. Siz bir milletvekili olarak belki etkileşim noktasında temasınız olabilir ve köylere gelmesi gereken hizmetler gelmiyor. Bir iş başlandığında yarım yamalak değil, tam olarak yapılması gerektiği hususunda. Bir iş başlandığında arkasından muhtarın takip etmesi isteniyor. Bizim bütçemiz yok ki bunu nasıl takip edelim. Acaba siz Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi nedir biliyor musunuz? Genel bütçeden gelen para 17 ilçe ve yaklaşık 500 muhtarlık için yetecek bir paradır diye düşünüyoruz. Bu bütçenin sahaya yansıması ve dağılımı nedir? Yeterli ekip ve ekipman var mıdır? Büyükşehir Yasası ile belediyelere çok büyük imkanlar oluşturuldu. Bu imkanlar doğrultusunda Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi bir plan ve programı var mıdır?” diye sordu.

“GELİRLERİN YÜZDE 70’İ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE GİDİYOR”

Bu sorulara yanıtlayan Milletvekili Sezgin, “Şuan bizim yanımızda Büyükşehir Meclis Üyesi hiç kimse yok ama Nisan ayında Büyükşehir kesin hesabı veriliyor. Orada Büyükşehir Belediye Başkanı tek tek anlatmıştır nereye ne kadar bütçe verdiğini. Şimdi şunu açık olarak belirtmek gerekirse Büyükşehir Belediyesi’nin senin köyündeki sorunları ve sıkıntıları hissetmesi mümkün değil. İlçe merkezi mi sana yakın, İl merkezi mi? Belediyelere sadece İller Bankası’ndan ve genel bütçeden para gelmiyor, belediyelerin kendi gelirleri var. Mesela senin satıldığını söylediğin arazi gibi veya diğer gelir kalemleri var. Şimdi bu gelirlerin yüzde 70’i Büyükşehir Belediyesi’ne gidiyor. Bütün bunlara rağmen Büyükşehir Belediyesi de ilçe belediyeleri de zor durumda. Niçin zor durumda? Kendilerine verilen bütçe çok yetersiz kaldı. Asgari ücret arttı, enflasyon yüzde 100’e aştı ve dolayısıyla paraları eridi. Ek bütçeden de belediyelere çok cüzi para ayrıldı. İktidarın aktardığı bu bütçe, çok keyfi ve yakın belediyelere aktarılıyor. Biz köylerimize daha duyarlı davranın diye ve benzeri ne söylesek, sistem onun gerçekleşmesine engel. En iyi niyetli bir şahıs olsa bile bunu gerçekleştiremez. O nedenle bu sistemin değişmesi lazım” dedi..

“AYDIN GİBİ BİR ŞEHİRDE HALA SUYU OLMAYAN KÖY VAR”

Soğukoluk Mahallesi Muhtarı Yüksel Tetik de, “Çine’de ASKİ birimi kuruldu ve biz buradan sorunlarımızı çöze biliyoruz. Burada Büyükşehir Belediyesine ait Fen İşleri Müdürlüğü birimi kurulsa da biz sorunlarımızı ilçede çözebilsek” diye talepte bulundu. Milletvekili Aydın Adnan Sezgin bu talebe karşılık, “Bütçe olmadıktan sonra bunun kesin çözüm olacağını sanmıyorum. Burada bir birim oluşturulsun, ekip kurulsun ama para olmadıktan sonra hiçbir işe yarayacağını düşünmüyorum. İnanılır gibi değil, Aydın gibi bir şehirde Osmanlı döneminde bile en zengin bölgelerden olan bu şehirde hala suyu olmayan köyü var veya suyun aksak gittiği köy var” yanıtını verdi.

“SİZ, BİZLERE TAMAMEN KARAMSARLIĞA SÜRÜKLEDİNİZ”

Bunun üzerine muhtarlar, “O zaman bizler Büyükşehir Belediyesi’nden hizmet alamayacağız galiba. Siz, bizlere tamamen karamsarlığa sürüklediniz” söyleminde bulundu. Vekil Sezgin, muhtarların bu söylemine, “Şuanda bu bütçelerle sadece makyaj iyileştirmeleri yapılabilir ve ancak bu beklenmeli. Daha iyisini beklemek hayalcilik olur. Türkiye genel seçimlerde bir değişim yaşayacak. O değişim, belediyeler yönetimindeki değişimi de beraberinde getirecek. Bunu beklemek gerekiyor” cevabı ile yanıtladı.

Muhtarlar Derneği ziyareti sonunda İYİ Parti heyeti, Çine Belediye Başkanvekili Mehmet Kıvrak'a kısa süre ziyarette bulunup, Belediye Başkanı Salih Dinçer'in sağlık durumu hakkında bilgi aldı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler