28 Mart 2024, Perşembe

Sağlık Müdürü Ensar’dan “Herkes İçin Uzun Bir Yaşam” tavsiyesi

26 Nisan 2022, Salı 16:56

     


Çine İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ensar Uygun, “Herkes İçin Uzun Bir Yaşam” için aşının önemine vurgu yaptı. 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan İlçe Müdürü Uygun, “Aşılarını uygun sayıda ve uygun aralıklarla almış çocuklar yeterince korunmuş olurlar” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, aşılamanın desteklenmesini savunmak için başlatılan ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün’ ilk kez Ekim 2005 tarihinde kutlandığını belirten Çine İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ensar Uygun, başlangıcından bu yana ‘Aşı Haftası’ etkinliklerinin hepsine Türkiye’nin katıldığını ifade etti.

“AŞILAMAYA BIRAKILAN YERDEN DEVAM EDİLİR”

Vatandaşlar tarafından en çok “Aşılar Hangi Hastalıklardan Korur?” soru ön plana çıktığını dile getiren Müdür Uygun, “DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, Polio aşısı çocuk felcinden, Hepatit B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hepatit A aşısı A tipi sarılıktan, Suçiçeği Aşısı suçiçeği hastalığından, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, menenjit ve kan zehirlenmesinden korur. Aşılarını uygun sayıda ve uygun aralıklarla almış çocuklar yeterince korunmuş olurlar. 0-13 yaş arası 10 ayrı aşı yapılmakta, uygulanan aşılar kişilere özel olan aşı kartına kaydedilmektedir ve bu aşı kartı ise mutlaka saklanmalıdır. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları yapılmamış ve eksik aşılı çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir” diye konuştu.

“TÜM SAĞLIK KURULUŞLARINDA AŞI YAPILMAKTADIR”

Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artacağını söyleyen Uygun, “Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmalıdır. Aşı aynı zamanda yetişkinlere de uygulanmaktadır. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinebilir ve aşılanabilir. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezliği, göç sağlığı merkezleri ve hastanelerde yapılmaktadır. Ulusal aşı takvimimizde yer alan aşılar çocukluk yaş grubu ve risk gruplarında yer alan kişilere Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip aşısı, Polisakkarit Pnömokok aşısı, Hepatit-A ve Hepatit-B aşısı SUT’ da (Sağlık Uygulama Tebliği) belirtilen risk gruplarına göre sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmektedir” açıklamalarında bulundu.

“ŞARTNAMELERE UYGUNLUĞU KANITLANAN AŞILARIN KABULÜ YAPILMAKTADIR”

“Aşılar son derece güvenilir biyolojik ürünler olmakla birlikte tamamen risksiz değildir” diyen Dr. Uygun, “Aşı sonrası hafif yan etkiler genellikle hafif ateş, aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, ağrı gibi bölgesel reaksiyonlar ve çok nadir de ciddi yan etkiler görülebilir. Ülkemizde uygulanan aşılar, DSÖ tarafından onaylanan GMP (İyi Üretim Prosedürleri) kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. Ayrıca, kullanılacak aşılar teslim alınıp sahada kullanıma sunulmadan önce, Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda da test edilmekte ve teknik şartnamelere uygunluğu kanıtlanan aşıların kabulü yapılmaktadır. Aşılar üreticiden alınıp aşılanacak kişiye ulaştırılana kadar tüm sağlık kuruluşlarında soğuk zincir sistemi içerisinde uygun ısı aralığında korunmaktadır. Bu kapsamda aşı saklama buzdolapları ve soğuk hava depolarının ısıları elektronik ortamda anlık olarak takip edilmekte ve soğuk zincirde herhangi bir kırılma olmaması sağlanmaktadır” ifadelerine yer verdi. (SELİME AYDEMİR) 







 
Son Eklenen Haberler