26 Nisan 2024, Cuma

Çineliler hijyenine dikkat etmeli

22 Ekim 2019, Salı 17:07

     


Çine İlçe Sağlık Müdürü Ensar Uygun norovirüse karşı gerekli önlemlerin alınmasına rağmen virüsün tamamen yok olduğunu söylemenin mümkün olmadığını salgının bulaştırıcılığının 3 haftaya kadar devam ettiğini söylerken hijyene dikkat edilmesi ve genel temizlik kurallarına mutlaka uyulması konusunda uyarılarda bulunuldu.

 

 

Çine İlçe Sağlık Müdürü Doktor Ensar Uygun, ilçede binlerce kişinin yakalandığı norovirüs virüsüne karşı her ne kadar gerekli tedbirler alınmış olsa da bu virüsün bulaştırıcılığının 3 haftaya kadar devam edebileceğini bu yüzden de kişisel ve ev içi hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiği, özellikle tuvalet sonrası olmak üzere ellerin ve de yiyeceklerin çok iyi yıkanması, genel temizlik kurallarına mutlaka uyulması, vatandaşlarımızın evlerinde açıkta bulundurdukları suları tüketmemeleri ya da kaynatarak tüketmeleri (tercihen ambalajlı su tüketimi ) gerektiğini vurguladı.

 

 

ŞEBEKE SUYUNA SÜPER KLORLAMA HAMLESİ

Çine İlçe Sağlık Müdürü Doktor Ensar Uygun, sudan alınan numunelerde bakiye klor ölçümlerinin devam ettiğini ve şehir şebeke suyunda da, süper klorlama yapıldığı bilgisini verdiği yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi: Çine İlçesinde 11.10.2019 tarihinden itibaren bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şikayetleri ile hastaneye başvuruda bir artış olduğu ve bugün itibarı ile bu sayının 2462’ye ulaştığı görülmektedir. Bu vakalardan 20 vakanın yatışı yapılarak tedavileri yapılmıştır. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarına klinik numune gönderilmiş ve gönderilen numunelerde norovirüs üremiştir. Vakalardaki bu artışa Norovirus adlı virüs neden olmuştur ve bu virusun bulaştırıcılığı 3 haftaya kadar sürmektedir. İlçe Sağlık Müdürlüğü ve ASKİ ekipleri tarafından bakiye klor ölçümü yapılmış ve su numuneleri alınmıştır. ASKİ Genel Müdürlüğü ile görüşülmüş, su şebeke sisteminin bütünlüğünü bozan ve kontaminasyona neden olabilecek herhangi bir problem olup olmadığı, alt yapı çalışmaları, su kesintisi, kanalizasyon çalışması sorulmuş ve bu konularda bir problem olmadığı bilgisi teyit edilmiştir. Ancak buna rağmen koruma ve kontrol önlemlerini başlatmak amacıyla vaka artışlarının özellikle mahalle çeşmelerinin olduğu bölgelerde görülmesi nedeniyle mahalle çeşmeleri kapatılmış, şehir şebeke suyunda da, süper klorlama yaptırılmıştır. Numune alımı, bakiye klor ölçümleri devam etmektedir.

 

 

"NOROVİRÜSÜN TAMAMEN YOK OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Her ne kadar gerekli tedbirler alınmış olsa da bu virüsün bulaştırıcılığının 3 haftaya kadar devam edebileceği, aynı hanedeki kişilerin birbirlerine etkeni bulaştırabileceği, bu yüzden de kişisel ve ev içi hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiği, özellikle tuvalet sonrası olmak üzere ellerin ve de yiyeceklerin çok iyi yıkanması, genel temizlik kurallarına mutlaka uyulması, vatandaşlarımızın evlerinde açıkta bulundurdukları suları tüketmemeleri ya da kaynatarak tüketmeleri (tercihen ambalajlı su tüketimi ) gerekmektedir. Vakalarda son 24 saat içinde ciddi bir düşüş olsa da bu durumun tamamen yok olduğunu söylemek mümkün değildir. Konunun tarafımızdan takibi devam etmektedir.

 

NOROVİRÜS

Dünya genelindeki akut non-bakteriyal gastroenteritlerin en yaygın nedenlerindendir. Şebeke suları, kontamine su (içme suyu, havuz suları, göl suları, buz küpleri) ve gıda (midye, istiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, salatalar, dondurma, soğuk yiyecekler, sandviç, taze sebze ve meyveler) aracılığıyla bulaşan Norovirüs enfeksiyonu, insandan insana temasla da bulaşabilmektedir. Virüs bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal belirtileri ile seyretmekte ve hastalar yeterli sıvı alımı ve istirahat ile kendi kendine 3-4 gün içerisinde düzelebilmektedir. Bulaşma sıklıkla yuvalarda, göçmen kamplarında, tatil yapılan kamplarda, hastanelerde, okullarda, restoranlarda, gemilerde, askeri birliklerde ve aile içi bireylerde görülmektedir. Virüsün ısı ve klorlamaya nispeten dirençli olması su ve gıdayla bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Virüsün dışkıyla atılımı uzun süre (3 hafta) devam etmekte olup ilk 24- 48 saatte atılımı en üst düzeydedir. Hastalık bütün yıl boyunca görülebilir ve her yaştan kişiyi etkileyebilmektedir. İshal şikâyeti ile hekime başvuran erişkinlerin yaklaşık %20’sinden norovirusler sorumludur. Norovirusler aynı zamanda virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının %60-95’ini oluşturmaktadır. Kuluçka süresi 18-72 saattir. Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlayan karın ağrısı görülür. Genel olarak ishal ve kusma beraber bulunur. Hastada günde 4-8 kez, kansız, mukussuz orta miktarda dışkılama görülür. Hastaların yarısında hafif dereceli bir ateş (37.50C) olabilir. Sıklıkla karın ve kas ağrısı, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik olabilir. Klinik belirtiler 24-72 saat devam eder. Küçük çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık yetmezliğinde daha çok semptomatik enfeksiyon ve kronik ishale neden olabilir. Hastalardan alınan dışkı ve kusmuk örneklerinin mikrobiyolojik olarak incelemesi yöntemi ile tanısı konulur. Genellikle kendiliğinden iyileşir. Ciddi kusma ve ishal gelişen olgularda parenteral (damar yolu) sıvı tedavisi gerekebilir. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler