20 Nisan 2024, Cumartesi

Çineliler verem hakkında bilgilendirildi

22 Ocak 2020, Çarşamba 12:29

     


Çine İlçe Sağlık Müdürlüğü, Çine Devlet Hastanesi'nde açmış olduğu stant ile verem hastalığına dikkat çekerek halkı bilgilendirdi.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Çine İlçe Sağlık Müdürlüğü, verem hastalığına dikkat çekmek amacıyla Çine Devlet Hastanesi'nde açmış olduğu stant ile halkı bilgilendirdi. Sağlık yetkilileri veremde erken tanının önemine değinirken, veremin dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıktan biri olduğuna dikkat çekti.

 

Halk arasında verem olarak adlandırılan Tüberküloz hastalığının kendisini fark ettirmeden ilerlediğine dikkat çeken Çine İlçe Sağlık Müdürü Ensar Uygun, "Tüberküloz yani halk arasında bilinen adıyla verem, kendisini fark ettirmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıktan biri olarak biliniyor. Ülkemizde “İnce hastalık” adıyla da bilinen tüberküloz, solunum yoluyla kolayca bulaşabiliyor. Tüberküloz bakterisi kişinin bağışıklığının en zayıf anını kolluyor ve hastalık ortaya çıkıyor. Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, deri veremi, ilik veremi gibi. Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına B.C.G. aşısı denir. B.C.G. aşısı yapıldığında verem mikropları vücudumuza girse de bizi hasta etmezler. Son yıllarda verem hastalığı ile yapılan savaş başarıya ulaşmış, hastalık önemli ölçüde azalmıştır" dedi.

 

8 BELİRTİYE DİKKAT

Çine İlçe Sağlık Müdürü Uygun hastalıktan korunmak için, havasız yerlerde kalınmaması, dengeli beslenilmesi, verem aşısının yapılması, hastaların eşyalarının kullanılmaması, öksüren, hapşıran insanlardan uzak durulması ve açık temiz havalarda dolaşılmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken uzun süren kuru öksürük, göğüs ağrıları, iştahsızlık, akşamları yükselen ateş, halsizlik, kilo kaybı, ileri vakalarda nefes darlığı, öksürük ile ağızdan kan gelme gibi belirtilerinin olduğunu ifade etti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler