7 Mayıs 2024, Salı

Deve sütüyle kanser hastalarına şifa dağıtıyor

21 Ekim 2011, Cuma 11:49

     


Deve sütü son zamanlarda kanser tedavisinde destekleyici olarak kullanılıyor. İncirliova’da bir deve sevdalısı Türkiye’de bulması çok zor olduğu için genelde Afrika ülkelerinden getirtilen deve sütünü üretmeye başladı.

Yurdun dört bir yanından gelen deve sütü taleplerini karşılayabilmek için dişi deve sayısını her geçen gün artıran Aytekin Kaya (44), devletten büyük bir mera istiyor. En büyük hayali ise; deve sütü ürünleri üretimi yapmak. 

Uzmanlar da deve sütünün son derece yararlı olduğunu belirtiyor. Deve sütünün inek sütüne göre 3 kat daha fazla C, 10 kat daha fazla demir vitamini barındırdığı, B vitamini ve Magnezyum açısından da çok zengin olduğu belirtiliyor.

Kanser tedavisindeki etkisinin ise devedikeni bitkisinden kaynaklandığını ifade eden uzmanlar, devedikeninin kanser tedavisinde ilaç olarak da kullanıldığını belirterek, deve sütünün kanser tedavilerini destekleyici önemli bir besin olduğunu söylüyor.

Aktif olarak 1972 yılından buyana devecilik yaptığını söyleyen İncirliova Deve Güreşi Sevenler Derneği Başkanı Aytekin Kaya, “Devecilik benim genlerimde var. Atalarım yıllarca deve taşımacılığı yaparak geçimini sağlamış. Deve sütünün de yarlı olduğunu da dedelerim ve ninelerim hep söylerdi ama bu kadar yararlı olduğunu ben de bilmiyordum” dedi.

Deve sütünün yararını öğrendikten sonra üretimini yapmaya başladığını söyleyen Kaya, Karaciğer kanseri ve akciğer kanseri başta olmak üzere bütün kanser vakalarına iyi geldiği söyleniyor ve bu tip hastalar bizden deve sütü olmaya geliyor. Genelde kanser tedavisinde deve sütünü doktorların da önerdiğini anlatıyorlar. Bizim de şahit olduğumuz iyileşmeler oldu. Örneğin; Didim’de yazlık komşumuz yatalak bir kadın vardı. Ayağa kalkamıyordu. Deve sütü içirdik, şuan iyileşti” dedi.

“BAL KOYMUŞ GİBİ BİR TADI VAR”

Deve sütünün kaynatmadan sağıldığı gibi içildiğini anlatan Kaya, bal koymuş gibi bir tada sahip ve tatlı içiliyor. Sağdıktan hemen sonra soğuttuğumuz sütü termoslarla Ankara, Bursa, Batman, İstanbul ve Türkiye’nin her yerinden isteyenlere yolladık, yollamaya da devam ediyoruz” diye konuştu.

“DEVECİLİK BİZDE HASTALIK”

Deve sütü üretiminin çok zor olduğunu söyleyen Kaya, “Kimsenin uğraşmayacağı bir çiftlik kurduk. Ege Bölgesinde benden başka deve sütü üreten yok. Tesisime 150 bin TL para yatırdım. Bir deveden günde 2,5-3 litre süt alınıyor. Litresi 50 TL’ye satılıyor. Sağılır şuan 3 tane var, 4 tane de şubatta doğuracak. Süte talep her geçen gün artıyor. Biz de bu oranda üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Şuan 10 tane dişi devem var. İleride bir mera bulacağız. Bu kadar deve hazır bakılmıyor ve bu iş çok zor ve normal şartlarda kimse uğraşmaz ama bizimkisi hastalık, merak. Hastalık kötüdür, girdik bu işe bırakamıyoruz” şeklinde konuştu.

“9 AY BOYUNCA SÜT VERİYOR”

Develerin hamilelik süresinin 1 yıl olduğunu söyleyen Kaya, “Yavru erkekse 12 aydan 15-20 gün geçebiliyor. Doğumdan iki ay sonra yine çiftleştiriyoruz. Doğduktan sonra bir iki ay yavrunun canlanması için sağmıyoruz. Yavru ot yemeye başlayınca, süt almaya başlıyoruz. Yaklaşık 9 ay boyunca süt alıyoruz” dedi.

EN BÜYÜK HAYALİ DEVE SÜTÜ ÜRÜNLERİ ÜRETMEK

Şuana kadar deve sütünden yoğurt ya da peynir yapmadığını fakat önümüzdeki günlerde buna yoğunlaşacağını söyleyen Kaya, “Türkiye’de deve kesimi yapılan tek yer İncirliova’dır. O yüzden İncirliova Deve Sucuğu ile meşhurdur. Biz de deve sütü ürünleri üretimi ile ilçemizin bu yönüyle de tanınmasına katkı sağlayacağız. Bu konuda da devletten yardım bekliyoruz. Bize mera tahsis edilmesini istiyoruz. Çünkü deve sütü develer doğal beslendiği sürece yararlı ve bunun için de mera şart” diye konuştu.

KERAMET DEVEDİKENİNDE

Deve sütünün çok yararlı bir besin olduğunu söyleyen Gıda Mühendisi Şermin Örter, “Deve, deve dikenini bol yediği için sütü karaciğerin ilacıdır. Kanser tedavisini desteklemesindeki en önemli özelliği de budur. Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da devedikeninden yapılır. Deve sütü bunun yanı sıra damarlara iyi gelir, idrar söktürücüdür. Vitamin ve protein deposu deve sütü, inek sütünden 3 kat daha fazla C vitamini ve 10 kat daha fazla demir içerir. Aynı zamanda B vitamini ve magnezyum açısından da oldukça zengindir. 

Deve sütünün etken maddesi deve dikeni (silymarin), iyi bir kan temizleyicidir. Sedef hastalığı için de faydalıdır. Slymarin iyi bir antioksidan olup, sigara, alkol ve kirli hava ile alınmış olan zehirli maddeleri, oksidatif zarar sonucu üretilen serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Bu madde karaciğer yenileme kabiliyetini arttırır” dedi.

Bağışıklık sisteminin işlevinde önemli görevleri olan karaciğerin, herhangi bir nedenden ötürü uygulanan kemoterapilerden büyük zararlar görebildiğine dikkat çeken Örter, “Bu tür zararların belirli sınırlar içinde kalması için de, uygulanan kemoterapilere eş zamanlı olarak deve sütü kullanılmasında büyük yarar var” diye konuştu. (EMİN AYDIN/BURHAN CEYHAN)







 
Son Eklenen Haberler