Nysa Antik Kenti'nde 1800 yıllık stadyum çeşmesi bulundu
12 Ağustos 2021, Perşembe 11:18Tweet |
Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde kazı çalışmaları süren Nysa Antik Kenti'nde Roma dönemine ait 1800 yıllık olduğu değerlendirilen Stadyum Çeşmesi gün yüzüne çıkarıldı.
Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında, Nysa Antik Kenti'nde 10 yıldan beri devam eden kazı çalışmalarında 11 tarihi yapı gün yüzüne çıkarıldı. Geçen yıl sütunlu yol bölgesinde 14 metre genişliğinde anıtsal çeşmenin bulunmasının ardından bu yıl da stadyum bölgesinde Roma dönemine ait 1800 yıllık olduğu değerlendirilen stadyum çeşmesi ortaya çıkarıldı. Tarihi stadyum çeşmesinde incelemelerde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, 4 metre 80 santimetre genişliğinde 5 metre yüksekliğindeki çeşmenin, o dönem stadyuma gelen davetlilerin içme suyu ihtiyacını karşılamada kullanıldığını söyledi. Antik kentteki kazı çalışmaları stadyum bölgesinin doğu ve batı yakasında devam ediyor.
'BU YILKİ ÇALIŞMALARIMIZDA BİR SÜRPRİZ BULUNDU'
Çalışmalar hakkında bilgiler de veren Doç. Dr. Öztaner, "Sultanhisar ilçesinin hemen kuzeyinde 3 kilometre mesafedeki Nysa Antik Kenti, iki yakalı kent olarak literatüre geçmiş. Batı yaka ve bu tarafta doğu yaka olarak biliniyor. Bu iki yakalı kenti birleştiren ortada Tekkecik Dere Vadisi üzerine inşa edilmiş olan Roma mimarisinin güzel örneklerinden Nysa stadyumunun temellerini görüyoruz. Bir kısımda kentin iki yakasını birleştiren orta köprü ve hemen yanında stadyum başlıyor. Yaklaşık 250 metre güneyde üçüncü köprü mevcut. Stadyum bu her iki köprü arasında uzanıyor. Batı tarafındaki 2021 yılı kazı çalışmaları kapsamında doğu yakada da çalışmaya başladık. Roma mimari mühendisliğinin örnek gösterdiğimiz alt yapı sistemleri ve stadyumun doğu yakasındaki oturma sıralarının devamının araştırmasını yapıyoruz. Bu yılki kazı çalışmalarımızdan bir sürprizle karşılaştık. Stadyum Çeşmesi'ni kazı çalışmalarında açığa çıkardık" dedi.
2013 yılından bu yana sürdürülen sütunlu cadde kazıları kapsamında geçen yıl da anıtsal çeşme yapısı bulduklarını hatırlatan Doç. Dr. Öztaner, "Bu çeşme 14 metre genişliği ile açığa çıktı. Meclis salonu ve agoradan kuzey-güney yönünde dik gelen cadde burada sütunlu cadde ile kesişiyor. Kavşak noktasında bu çeşme yer alıyor. 2021 yılı çalışmalarında bu yapıdaki özellikle havuz bölümündeki çalışmalara da devam edeceğiz" diye konuştu.
10 YILDA 11 YAPI ORTAYA ÇIKARILDI
İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ise, "Nysa bizim için çok özel ve butik bir lokasyon. Özellikle son yıllarda yapı verimliliği ile öne çıkan bir kazı alanıdır. Son 10 yılda 11 yapı ortaya çıkararak taçlandırdık. Stadyum çeşmesi yapısı, şu an Nysa'da ortaya çıkardığımız 3'üncü anıtsal çeşme özelliğindedir. Sadece Roma mimarisinin butik özellikleriyle süslenmiş bu çeşmelerin bir arada sunumu bile güzel bir turizm potansiyeli vaat ediyor. Biz Nysa için kısa sürede hazırlıklarını tamamladığımız bir ören yeri projesi hazırladık. Ziyaretçi noktası, dinlenme salonu, gişe ve diğer sosyal tesisleriyle güzel bir turizm konsepti çok yakında armağan edeceğiz. Nysa'da her yıl bizi heyecanlandıran bir kazı çalışması özellikle yapı verimliliği açısından sürekli kendini zenginleştirmesi bizi çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren geçerli

Çine’de esnaflık yapan Necip Ertuğrul ile bir şirkette çalışan

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, belediye olarak simit üretimine

Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Sert, TÜVTÜRK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bir hastada maymun çiçeği

Aydın Valiliği, geçen yıl yaşanan orman yangınlarının tekrarlanmaması ve üzücü

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, belediye öncülüğünde

Çine’de hırsızlık yaptığı belirlenen 4 kişiden 3’ü çıkarıldıkları

Tarih: 29 Haziran 2022 Çarşamba Karpuzlu’dan merhum radyocu Emin Açıkgöz’ün

Unutulmaz filmleriyle Türk sinemasına damga vuran ünlü oyuncu Cüneyt

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın 2008 yılında Avrupa Şampiyonasında gösterdiği

Yeşilay Aydın İl Şube Başkanı Ali Dinçer, Yeşilay Dünya Uyuşturucu ile

Çine Devlet Hastanesi Başhekimi Zafer Alkaya’nın daha önce Sağlık

Anadolu’nun Yıldızları Türkiye Şampiyonası’nda çeyrek final

AK Parti Çine İlçe Başkanı Burhan Kandemir, Aydın Valisi Hüseyin

AK Parti Çine İlçe Başkanı Burhan Kandemir, ilçe merkezindeki

Çine'de meydana gelen kazada bir kişi yaralandı. Kazaya karışan ve olay

Didim’in muhteşem doğası benzersiz havası ve mitolojik dönemin tanrılarını

Çine’de balkondan düşen 67 yaşındaki Ganime Madran, olay yerinde

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’in makam şoförlüğünü

Çine’de, hasarlı kazanın tarafları arasında çıkan kavgada başına

Karpuzlu'da babası ile balık tutmak için giden 15 yaşındaki çocuk,