28 Mart 2024, Perşembe

Tarım arazileri fare istilasına uğradı

31 Mayıs 2023, Çarşamba 11:05
Son güncelleme: 31 Mayıs 2023, Çarşamba 16:10

     


Aydınlı üreticilerin yetiştirdiği ürünleri kendilerinden önce fareler hasat etmeye başladı. Üretici Mustafa Baştürk, yetiştirdiği buğday ve yoncanın yüzde 25’ini farelerin telef ettiğini söyledi.

Çine’nin Altınova Mahallesi’nde tarım arazilerinin büyük bir bölümü, farelerin istilasına uğradığı ifade edildi. Üreticiler, nadiren görülen bu durumun, yeni hasat sezonunda çok fazla arttığını belirtti.

“FARELER, BUĞDAYLARI BİZDEN ÖNCE HASAT ETMEYE BAŞLADI”

Altınova Mahallesi Köy Civarı Mevkii’nde 7 dönüm arazisinde yetiştirdiği buğdayın büyük bir bölümü zarar gördüğünü dile getiren Mustafa Baştürk, “Yıllardır üreticilik yapıyoruz, hiç bu kadar fare istilasına uğramamıştık. Bu her zaman oluyordu ama bu sene aşırı oldu. Kışın fazla yağmur olmadı, bu nedenle fareler rahat rahat gezdi, dolaştı. Fareler, buğdayları bizden önce hasat etmeye başladı. Zarar, ziyanımız çok büyük. Sadece bu buğday tarlasında değil, diğer yonca ekili tarlamda da durum aynı. Diğer komşu üreticilerimizin tarlalarında da aynı sorun mevcut” dedi.

“ÖLDÜRÜLEN YILANLARA BUGÜN ÇOK FAZLA İHTİYAÇ DUYDUK”

İklim değişikliği ve görülen yılan türlerinin öldürülmesinden dolayı fare istilası yaşandığını aktaran Mustafa Baştürk, “Buğday tarlamın yüzde 25’ini fareler yemiş durumda. Zor şartlarda yetiştirilen ürünlerin ziyan olması hem bizim hem de ülke ekonomisi için bir kayıp. Bu durum karşısında ne yapacağımızı bilmiyoruz, çok üzgünüz. Bu güne kadar korkudan öldürülen yılanlara bugün çok fazla ihtiyaç duyduk. Doğada fazla yılan kalmadı. Çözüm için çevre bölgelerden yılan toplayıp getirmek lazım. Yetkililerin bu konuda biz üreticilere destek olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. (ÖZGE KAHRAMAN)







 
Son Eklenen Haberler