• 26 Nisan 2023, Çarşamba 14:52

Üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı ama öğrenmeyi hiç bırakmadı

Yalçın Payza

Çine’de yaşayan sarraf ve Eski Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yalçın Payza, ilginç hayat hikayesiyle 70 yıllık hayatına bir sürü anı sığdırdı. 1970’lerde sağ sol çatışmaları yüzünden babasını kırmayarak öğretmenlik okulunu bırakan Payza, “Okuluma devam etmesem de kendimi yetiştirmeyi her zaman bildim ve okumaya değer verdim” dedi.

Çine’de yaşayan halen sarraflık mesleğini sürdüren Yalçın Payza, verdiği hayat mücadelesiyle birçok kişiye örnek oldu. 70 yaşına bir sürü anı sığdıran Payza, Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü’nde Türkçe Öğretmenliği okurken sağ-sol çatışmaları yüzünden babasının isteği üzerine okulu bıraktığını ancak okuma sevgisini hiçbir zaman bırakmadığını anlattı. Çine Lisesi’nin de il mezunlarından olduğunu belirten Payza, “1972, 73’de Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Türkçe Öğretmenliğini kazandım. 2’nci sınıfta iken okulumuzda öğrenci olayları oldu. Sağ-sol çatışmasından okulumuzda 11 kişi vefat etti. Ben hiçbir olaya karışmadım bu olayları da aileme anlatmamıştım fakat onlar radyolardan, televizyonlardan duymuş. Babacım rahmetli bunu duyunca çok korkmuş ve haber göndermiş. Aydın’a döndüm ve okulu bırakmamı istediler. Abim ablam evlenip gitmişlerdi onlar yalnız kalmasın diye okulu bıraktım. Eğer bırakmasaydım 1 yıl sonra öğretmenlik olacaktım” dedi.

"AİLEMİN DUASI GERÇEK OLDU"

Fakat hiçbir zaman bu kararından dolayı pişmanlık duymadığını belirten Payza, “Ailem “Bizim sözümüzü dinledin işin Allah toprak diye tuttuğunu altın etsin” demişlerdi. Galiba onların duası tuttu gerçek oldu. Tesadüfi bir şekilde sarraflık mesleğe başladım. Ben okumayı her zaman sevdim okuyamasam da kendimi her zaman yetiştirmeyi bildim. Kendimi ifade edebilecek kadar yabancı dil öğrendim. Evlendikten sonra da eşime ortaokul ve lise diploması alması için yardımcı oldum” diye konuştu.

Üç çocuğunun üçüünü de okuttuğunu belirten Payza, “Çocuklarımın eğitimini her zaman önemsedim. Ben öğretmen olamadım ama çocuklarımı öğretmen yaptım. Ben öğretmen olmadım fakat her zaman çok çalıştım. Hem iş konusunda hem de eğitim konusunda her zaman kendimi geliştirdim. Ama herkese okuyup kendini geliştirmesini tavsiye ederim. Öğrenmek hayat boyu devam eder” ifadelerini kullandı. (ÖZGE KAHRAMAN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.

Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.