• 25 Nisan 2023, Salı 13:45

Çine'de 100 yıllık bu zanaat hala devam ediyor

Çine’de küçük yaşlarda yorgancılık mesleğine başlayan Ali Baddal, mesleğine 35 yıldır ara vermeden devam ettiğini söyledi. İğne ve iplikle geçmişin adetini sürdürdüğünü belirten Baddal, meslekte de çırak yetişmediğine değindi.

Evlenecek kızların çeyizinde mutlaka olması gereken ve bir Anadolu adeti olan el yapımı yorganlar halen Çine’de az bir usta tarından yapılmaya devam ediyor. İğne ve iplikle sanatını sürdürmeye çalıştığını belirten Ali Baddal, “ilkokuldan çıkınca bu mesleğe başladım. Yaklaşık 35 yıldır hiç durmadan mesleğimi icra etmeye devam ediyorum. Eskiden evlenecek kişiler mutlaka yorgan, yastık ve döşek yaptırırdı. Artık bu sayı azaldı, yorgan çok fazla olmasa da yastık ve döşek yaptıranlar halen var “dedi. Eskiden gecelere kadar çalışıldığından bahseden Baddal, “Bu bir adettir, gelinlik kızlar yorgan diktirirdi, öyle bir tane değil 5 tane dikildiği zamanları hatırlıyorum. Şimdi diktiğimiz yorgan sayısı azaldı fakat bir gün bile boş kalmıyorum halen işler devam ediyor. Yorgancılık kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürel miras” diye konuştu.

Çine’de bu mesleği yapanların sayısının giderek azaldığını söyleyen Baddal, sözlerini şöyle devam etti: “Bilindiği bu meslekte hiç çırak yetişmiyor. Gençler zaten bu işi yapmak istemiyor. Kalan son ustalarla bu meslekte kaybolup gidecek. Zaten birçok kişi pamuk yorgan değil silikon yorgan tercih ediyor. Bizde mesleğimizi gelecek kuşaklara aktarmak isterdik.” (ÖZGE KAHRAMAN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.

Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.