19 Nisan 2024, Cuma

ÇİNE'DE TARİHİ AN: GERGA'YA İLK KAZMA VURULDU

23 Eylül 2020, Çarşamba 20:48

     


Çine'de bulunan kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İsa’dan önce 5. yüzyılda yaşadığı düşünülen Gerga Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılabilmesi için ilk kazma vuruldu. TBMM KİT Komisyon Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Aydın'ın kültür turizminden daha fazla faydalanması için çaba sarf ettiklerini ifade etti.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Tarihçi Charles Teksier’in 19. Yüzyılın sonlarında Güney Batı Ege’de yaptığı yüzeysel araştırmalarda tespit ettiği, Çine'nin Alabayır Mahallesi'nde bulunan ve kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İsa’dan önce 5. Yüzyılda yaşadığı düşünülen Gerga Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılabilmesi için kentte kazı çalışmaları başladı. TBMM KİT Komisyon Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Çine Kaymakamı Turan Erdoğan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, Aydın Arkeoloji Müze Müdürü Abdulbari Yıldız, kazı heyetinin başında olan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı Arkeolog Doç. Dr. Murat Çekilmez, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, AK Parti Çine İlçe Başkanı Cemal Çakır, MHP Çine İlçe Başkanı Kazım Oluç, AK Parti Çine Gençlik Kolları Başkanı Egemen Yılmaz, AK Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Burhan Kandemir'in de katılımı ile antik kentte ilk kazma vuruldu.

 

VEKİL SAVAŞ: AYDIN BİR KÜLTÜR VE MEDENİYETLER ŞEHRİ

TBMM KİT Komisyon Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, turizmin güneş, kum ve denizden ibaret olmadığını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl Aydın'ımızı 2 milyon turist ziyaret etti. Bunların sadece 50 bini tarihi yerleri gezdi. Bu sayıyı artırmak Aydın'ın kültür turizminden daha çok pay sahibi olmasını sağlamak için çalışıyoruz. Aydın bir kültür ve medeniyetler şehri. Aydın'da antik kentlerimizi turist çekebilir konuma getirmemiz gerekiyor. Bu anlamda bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

VEKİL ERİM: ARTIK KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ise, "Bu zamana kadar anitk kentlerimiz hep toprağın altında çıkarılmayı bekliyordu. Yılda sadece 2, 3 ay kazı çalışmaları oluyordu. Bu kazı çalışmalarını yılın 12 ayına yaydık. Burada yatan bir değer var. Artık kaybedecek zamanımız yok. 40 yılda gün yüzüne çıkacak kentlerimizi 3, 5 bilemedik 10 yılda belirli bir seviyeye getirmemiz gerekiyor. Bu çalışmalarımızı belediyeler, sivil toplum kuruluş temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarımızın desteği ile inşallah hızlandıracağız" dedi.

 

REKTÖR ALDEMİR: KIYMETİ DAHA ÇOK ÖNE ÇIKIYOR

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ise Gerga'nın bir tapınak olduğuna ve içerisinde iyileştirici bir su bulunduğunun düşünüldüğüne dikkat çekerek, "Dikkat ederseniz burada bir iyileştirici su olabilme ihtimali çok yüksek. Günümüzde ise sağlık turizmi öncelikli noktalardan bir tanesi. Adnan Menderes Üniversitesi olarak uluslararası sağlık turizm sertifikasına sahip tek üniversiteyiz. Bu anlamda sağlık turizminin kıymeti daha çok öne çıkıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

GERGA GİZEMİNİ KORUYOR

Kazı heyetinin başında olan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı Arkeolog Doç. Dr. Murat Çekilmez, Gerga Antik Kenti'nin gizeminin henüz çözülemediğini belirterek, "Burası bir kutsal alan. Çevredeki bütün antik kentlerin ortak kullanım alanı. Bu tapınağın buraya yapılması için bir neden olmalı. Bu nedeninde iyileştirici su olduğuna inanıyoruz ancak gizemi henüz çözülebilmiş değil. Bu yapıda bir tapınak dünyanın hiç bir yerinde bulunmamakta. Bizde tam anlamıyla burada neler olduğunu henüz bilmiyoruz" dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler