28 Mart 2024, Perşembe

Ahilik Haftası, Çine’deki Ahilerin türbesinde son buldu

21 Eylül 2021, Salı 18:00

     


Aydın'da düzenlenen 34. Ahilik Haftası etkinlikleri, Çine’nin Eskiçine Mahallesi’ndeki tarihi Ahmet Gazi Camisi bahçesindeki Ahi İbrahim ve Ahi Bayram Türbesi’nde son buldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) ve Aydın Ticaret İl Müdürlüğü tarafından 13 Eylül’de başlatılan Ahilik Haftası, Eskiçine Ahmet Gazi Camisi’nde düzenlenen program ile son buldu. Programa, Aydın Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı, AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan ile Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar ile Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bircan Öter’in yanı sıra, Aydın Tamirciler Odası Başkanı Hasan Eyefçi, Aydın Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Akdağ, Aydın İnşaatçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, Aydın Manifaturacılar ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Kamil Tavil, Aydın Bakkallar Odası Başkanı İlyas Seçkin, Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Çalım, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Kemal Ramazan Haykıran, Çine İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Yavuzkan, Çine Müftülüğü  Şube Müdürü İlhami Özbek,Eskiçine Mahalle Muhtarı Erkan Uzun ve Çine Ticaret Meslek Lisesi Öğrencileri katıldı.

“SON PROGRAMIMIZI MENTEŞOĞLU DÖNEMİNE AİT BU CAMİMİZDE DÜZENLİYORUZ”

Aydın Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı, Ahilik Haftası ile ilgili düzenlenen son programın Menteşoğlu dönemine ait Ahmet Gazi Camisi’ne ziyaret amaçlı düzenlendiğini belirtirken, “Bu yıl son programımızı Menteşoğlu dönemine ait bu camimizde düzenliyoruz. Burada düzenleme amacımız ise, camimizin bahçesinde 2 Ahi Türbesi bulunuyor. Birisi Ahi İbrahim, diğeri de Ahi Bayram mezarlarımız. Tabi bunlar Ahi Şeyhleri olarak zamanında ahiliği öğreten ve o dönem tüm ahileri yetiştiren kişiler oldukları için burası oldukça önemli bir eserimiz. Biz buradaki programımızı Aydın Valimiz ve Osmaniye’ye atanan Vali Yardımcımız Ömer Faruk Günay ile birlikte kararlaştırdık. 2019 yılında aldığımız bu karar sonrası araya pandemi girdi ve ancak bugün program düzenleyebildik” diye konuştu ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Ahilik Haftası ile ilgili mesajını okudu.

BAŞKAN ÇETİNDOĞAN SÖZ VERDİ

ADÜ Öğretim Görevlisi Kemal Ramazan Haykıran da, Ahilik dönemi ve Ahmet Gazi Camisi’nin tarihçesi hakkında bilgiler verdi. Konuşmaların ardından Çine Ticaret Meslek Lisesi’nden 3 öğrenciye, Ticaret İl Müdürlüğü tarafından temin edilen ödüller verildi. Daha sonra tüm Ahi Evranlar için dua edildi. Program sonrası AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan ve diğer katılımcılar, caminin bahçesinde bulunan 2 Ahi Evran türbelerini ziyaret ederek birer dua da orada yaptı. Geçen yıl tadilatı tamamlanan Ahmet Gazi Camisi’ndeki çalışmalar hakkında Mahalle Muhtarı Erkan Uzun’dan bilgiler alan katılımcılar, Öğretim Görevlisi Haykıran’dan da caminin tarihçesi hakkında detaylı bilgi aldılar.

Ayrıca, AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, ADÜ Öğretim Görevlisi Kemal Ramazan Haykıran’ın hazırlamış olduğu kitap için maddi destek olacağının sözünü verdi. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler