4 Mayıs 2024, Cumartesi

ÇİNE AYDIN'IN HİÇ DEPREM GÖRMEYECEK YERLERİ ARASINDA

18 Kasım 2020, Çarşamba 15:00

     


Aydın'daki güvenli ve güvensiz ilçeleri açıklayan Aydınlı Jeofizik Yüksek Mühendisi, Türk Dili Araştırmacısı, Gazeteci, Yazar, ve Sivil Toplum Örgütçü Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Yenipazar, Bozdoğan, Dalama, Çine, Koçarlı, Karpuzlu gibi yerler Aydın'ın hiç deprem görmeyecek yerleridir" dedi.

 

Aydınlı Jeofizik Yüksek Mühendisi, Türk Dili Araştırmacısı, Gazeteci, Yazar, ve Sivil Toplum Örgütçü Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, tvDEN'de yayınlanan 'Baş Başa Özel' programının konuğu oldu. Ercan, "Aslında depremden değil hatalarımızdan korkuyoruz" dedi. tvDEN ekranlarında haftaiçi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu İzmir depreminin ardından adından sıkça bahsedilen ve birçok depremi önceden tahmin etmesiyle gündeme gelen Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan oldu. Depremlerin bir nimet olduğunu ancak korunmadığımızı söyleyen Ercan, "Sosyal medya denetimsiz bir yer. Benim ağzımdan çıkmış gibi yazılan bir sürü haber var. Facebook ve youtube'da yayınladığım videoları izlesinler. Ben Sisam depreminin olacağını 10 yıldır söylüyorum. Deprem olmadan 12 gün önce de söyledim. Daha önce Midilli depremini söylemiştim. 1999 Gölcük depremini söylemiştim. Şimdi de İstanbul depreminin 2045'te olacağını söylüyorum. Ben kahin değilim, deprem kestirme uzmanıyım" diye konuştu.

"DEPREM TANRI'NIN NİMETİDİR"

Ege Bölgesi'ndeki depremlerle ilgili açıklama yapan Ercan, "Ege Bölgesi'ni bütün olarak düşünmek gerekiyor. İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Muğla'yı tek parça olarak değerlendiriyoruz. Aydın İnciri çok ünlüyse, jeotermal alanlar çok ünlüyse bunun nedeni hep depremlerdir. Depremler olmasa Nazilli, Söke ovası olmazdı. Pamuk üretimi yapamazdık. Menderes ırmağı olmazdı. Dandalaz, Çine çayı olmazdı. Aydın Beş Parmak Dağları'nın olduğu yerde altın, çinko yatakları vardır. Bunlar deprem olmasaydı olmazdı. Depremler Tanrı'nın nimetleridir. Suç depremde değil. Güzel kaynak sularımız var. Bunlar depremle çıkıyor. Deprem olmasa bunlar olmaz. Yaradılışta kusur yok. Kusur bizde. Depremden korkmuyoruz. Yapmış olduğumuz hatalardan korkuyoruz. Olay bu. Kendimizi korumuyoruz" dedi.

"SICAK SU OLAN YERLER DEPREMLERİN OLDUĞU YERLERDİR"

En fazla çalışma yaptığı yerlerden birisinin Aydın olduğunu belirten Ercan, "Sıcak su çıkan yerlerin hepsi daha önce deprem olan yerlerdir. Eski deprem bölgeleri yeni depremlere gebedir. Aydın ovası bir göçüntüdür. Tarihi yerler hep dağdadır. Çünkü daha önce bu topraklarda yaşayan insanlar; ovadaki yerlerin yıkıldığını görüp dağa gitmişler, kentlerini dağlara yapmışlardır" dedi.

"YERLEŞİM TEPELERE YAPILMALI"

Aydın'daki güvenli ve güvensiz ilçeleri açıklayan Ercan, "Karacasu son derece güvenlidir. Çünkü dağdadır. Yenipazar, Bozdoğan, Dalama, Çine, Koçarlı, Karpuzlu gibi yerler Aydın'ın hiç deprem görmeyecek yerleridir. Aydın'da tehlikeli olan kentin güneye doğru gelişmesi. Nazilli, Umurlu, Köşk, Germencik, Kuyucak, Ortaklar gibi yerlerde demiryolunun üstüne olmalı şehir. Kent güzel görünsün diye yeşil alanlar yok edildi. Koca koca binalar dikildi. Aydın'ın güneye doğru büyümesi durdurulmalı. Aydın'ın yerleşimleri tepelere yapılmalı" diye konuştu.

"AYDIN'DAKİ YAPILARIN YÜZDE 70'İNDE KEMİK ERİMESİ VAR"

Aydın tarihindeki depremlerden söz eden Ercan, "Aydın'ın ilk büyük depremini 304 yılında yaşadı. Tarım toprağı olan yerde yapı daha çok zarar görür. Tarım toprağı olan alan gevşektir. Aydın'daki yapıların kemik erimesi yüzde 70. Bu büyük bir rakam. 1603'te 7 büyüklüğünde bir deprem oluyor. Aydın'da 400 yıldır büyük bir deprem olmuyor. 1899'dan beri Nazilli'de büyük deprem olmamış. Aydın'da genel olarak sık ve büyük deprem olmuyor. Söke'de 2050 yıllarında deprem bekliyoruz. Köşk'ün çok büyük depremleri olmuyor. Yapıları yıkılmayacak şekilde yapmalıyız. 7 büyüklüğündeki depreme dayanıklı yapılar yapmalıyız. İnşaat mühendisler, jeofizik mühendisleri ile çalışmalı. Aydın'da en sık depremin olduğu yer Söke" dedi.

"DEPREM SARSAR, SAĞLAM YAPI YAPACAKSIN"

İnşaatı herkesin yapmaması gerektiğini söyleyen Ercan, "Kasap kasaplığını yapar. Kasap aynı zamanda inşaat da yapabiliyor. Her önüne gelen inşaat yapmamalı. İnşaat Mühendisleri mesleğine sahip çıkmalı. İşi uzmanına teslim etmek gerekiyor. Yapı denetim kuruluşları iyi çalışmıyor. Depremin ne suçu var? Suç bizde. Deprem sarsacak sen sağlam yapı yapacaksın" dedi.

"EFELER'İN ADI GÜZELCEHİSAR OLMALI"

Aydın'ın tarihiyle ilgili de çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Ercan, "Anadolu Köprüsü adında bir kitap yazdım. Depremci diye başka bir kitap yazdım. Yılbaşına kadar çıkacak. Anadolu Köprüsü'nü herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Aydın'ın tarihini yazıyorum. Efeler diye adlandırdığımız kentin adı Güzelcehisar. Aydın'ın adını Efeler diye kullanarak tarihe suç işlenmiştir. Efeler adına ben şiddetle karşıyım. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı bu yanlışlıktan dönmeli. Efeler ismi Güzelcehisar olmalı. Ben Selanik göçmeniyim. Bir taraftan da yörüğüm. Aydın, göçmen ve yörüklerden oluşur. Dünya üzerinde adı Aydın olan başka bir kent yoktur. Aydın içerisinden 4 tane üniversite çıkaracak kadar profesör yetiştirmiştir. Ben bunlardan bir tanesiyim. Aydın ilinin davranışlarıyla eğitimiyle bütün Türkiye'ye örnek olması gerekiyor" dedi. 







 
Son Eklenen Haberler