5 Mayıs 2024, Pazar

70 yıldır toprağa düşen alın teri

15 Mayıs 2019, Çarşamba 14:31

     


Çine'de 70 yıldır tarımla uğraşan ve alın teri ile gençlere örnek olan 83 yaşındaki Nazım Şan, "Toprak ne de olsa mayamızın tadı, o olmazsa yaşayamam" dedi.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Çine'nin Kahraman Mahallesi'nde yaşayan 83 yaşındaki Nazım Şan'ın toprak ile serüveni 13 yaşında başladı. Şan'ın gıcırtısı ta öteden duyulan, bir o yana bir bu yana bir çift öküzle başlayan; toprak sevgisi gün geçtikçe artarak devam etti.

Babasından miras 10 dönüm ile tarıma başladığını söyleyen Şan'ın şimdi 50 dönüm arazisi var. "Eskiler aç kalır toprağı satmazdı" diyen Şan, "13 yaşında tarlaya indim. Babamdan 10 dönüm arazi kaldı. 40 dönüm de kendim çalışarak aldım. 4 çocuk büyüttüm, hayatımı bu topraklara borçluyum. Eskilerde şimdiki gibi miydi? Şimdi teknoloji çıktı, her şey kolay. Eskiden kara saban vardı, tarlaları öküzlerle sürerdik. Şimdi bir değil iki traktörüm var. 1955 senesinden 2005 senesine kadar pamuk ektim, şimdi ise mısır ekmeye devam ediyorum. Ziraatçılar 4 sene okulunu bitiriyor bir şeyler öğrenmeye çalışıyor. Ben 70 yıllık çiftçiyim, 70 yıldır hala okuyorum. Öyle ya her işte tecrübe önemlidir. Tarlayı çok boş bırakmazdım. Pamuğu kaldırdım mı ıspanak ekerdim. Çalışkan olacaksın. Tarlada çalışmak insana zevk verir. İnsanın kendi işi gibisi var mı be. Tarlayı düzgünce ekersen mahsulün iyi olursa senden iyisi yok bu dünyada. Ama mahsul düzgün çıkmazsa ben kimseyle konuşmaz, çok uyurdum" dedi.

 

"TOPRAĞA SAHİP ÇIKIN"

"Alın teri dökmeden çiftçilik olmaz" diyen Şan, "Zeytin ağaçlarım var, büyükbaş hayvanlarım var, tarlalarım var. Ben bunlarla meşgul olurum. Bana huzur veren bu nimetler. Hasat vakti geldiği zaman beni bir heyecan sarar. Tohuma ana sıcaklığı veren her şeyi güzel kılan topraktır. Şimdilerde gençler masa başı bilgisayarlı iş arıyor. Onuda bulamıyorlar. Toprak mayamızın tadı. Aç kalır toprağı satmazdı eskiler. Ekmeğini topraktan alın teri ile kazanan kişi sayısı her geçen gün azalıyor, olmaz. Ben gençleri uyarıyorum. Toprağa sahip çıkın, üretin. Üretmeden olmaz, ne yapacağız. Bizim bu memlekette terziye, polise, doktora, esnafa ihtiyacımız olduğu kadar üreten çiftçiye de ihtiyacımız var. Yoksa vay halimize" şeklinde konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler