3 Mayıs 2024, Cuma

Mahallenin tarihi camisini hayvan ahırına çevirdiler

14 Haziran 2022, Salı 18:11

     


Çine’nin Dereli Mahallesi’nde bulunan tarihi eski caminin, koyun ahırı olarak kullanıldığını fark eden vatandaşlar, duruma tepki göstererek, “150 yıllık bu camide çok sayıda hafız yetişmiştir, çok büyük hizmetleri olmuştur ve bu caminin korunması gerekir” dedi.

Çine Dereli Mahallesi’nin tarihi camisinin kaderine terk edilmesi ve hayvan ahırına dönüştürülmesi tepkilere neden oldu. Mahalle halkı, yetkililere göreve davet ederek caminin koruma altına alınmasını ve gerekli bakımların yapılmasını talep etti.

“CAMİLER KUTSALIMIZDIR”

Çine çarşı merkezinde esnaflık yapan ve aslen Dereli Mahallesi’nden olduğunu söyleyen Gültekin Akbay, “Bu camimiz 150 yıllık tarihi camimizdir. Bundan 15-20 yıl önce mahallemize ikinci bir camii yapıldı. Bir vatandaşın arsa bağışlaması ile Diyanet Vakfı mal sahibi olsun diye 2-3 cemaat olmasına rağmen yeni camimiz yapıldı. Yeni caminin yapımından sonra bu tarihi camimiz atıl kaldı. Ben İl Genel Meclis Üyeliği de yaptım ve o dönemde de köy okulları ile camilerin bakımlarının yapılmasıyla ilgili sık sık dile getirmiştim. Bugün içinde bulunduğumuz durumda okulların ve camilerin bakımların yapılmadığını görüyoruz. Bu hoş bir manzara değil. 5267 sayılı yasa, köylerimizin tüzel kişiliğini ortadan kaldırmıştır. Tüzel kişilikleri ortadan kalkan köylerimizin malları da Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Ama bu yasadan camiler ve okullar muaf tutulmuştur. Yani camiler ile okullar devlet koruması altındadır. Devletimizin bakımını yapması gerektiği yerlerdir ve özellikle camiler kutsalımızdır” diye konuştu.

“BU İÇLER ACISI BİR DURUM”

İlçe merkezinde yaşadığını söyleyen, mahallede bulunan bahçesine bakım yapmak sık sık mahallesine gelip gittiğini dile getiren Gültekin Akbay, “Benim hemen caminin yan tarafında bahçem ile evim var ve dün akşam evime gelmiştim. Camiden ses geldiğini duydum. Ne olduğunu baktığımda, içeride 10-15 tane koyun olduğunu gördüm. Bu durumu görüntüleyerek belgeledim. Muhtarımıza gidip durumu anlattım ve daha sonra beraber gelip hayvanları buradan çıkarttık. Hayvanlar çıkartılsa da ağılları ve pislikleri hala burada mevcut. Bu içler acısı bir durum. Bu sabah Çine Kaymakamlığına giderek gerekli işlemin yapılması için dilekçemi verdim. Dereli Mahallesi ilçemizin önemli mahallelerinden birisidir. Mahallemiz, Çine’ye Kuvayı Milliye, Heyeti Milliye bazında hizmeti geçmiş insanların yaşadığı bir yerdir. 150 yıllık bu camide çok sayıda hafız yetişmiştir, çok büyük hizmetleri olmuştur ve bu caminin korunması gerekir. Cami korunabilirse ileride açılabilecek kurslar ve benzeri hizmetler için de kullanılabilir. Fakat bu şekilde yıkıma terk edilirse biz bundan yararlanamayız. Ayrıca mahallemizin tarihi camisini bu şekilde görmek bizi üzüyor” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler