6 Mayıs 2024, Pazartesi

Mutaflar Halkı ÇED toplantısını iptal ettirdi

8 Ekim 2019, Salı 17:01

     


Çine'nin Mutaflar Mahallesi'nde gerçekleştirilmesi düşünülen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına halk izin vermedi. Yetkililer ile bir grup vatandaş arasında gerginlik yaşandı, vatandaşlar madensel faaliyetlere karşı olduklarını ifade etti.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince Çine'nin Mutaflar Mahallesi'nde yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılamadı. Maden faaliyetlerine karşı olan bir grup halk bilgilendirme toplantısında sloganlar atarak eylem yaptı. Toplantının gerçekleştirilemediğine dair tutanak tutuldu.

 

GERGİN ANLAR YAŞANDI

Toplantının yapılacağı kahvehaneye akın eden bir grup vatandaş, maden şirketlerinin Madran Dağı'nda yapmayı düşündükleri projelere karşı olduklarını ifade etti. Maden şirketlerini protesto eden halk ile Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı için mahallede bulunan yetkililer arasında gerginlik yaşandı. Çine İlçe Jandarma Komutanlığı olaylara müdahale ederek ortamı sakinleştirdi.

 

"MADRAN DAĞI, MUTAFLAR HALKI'NINDIR"

Çine Mutaflar Mahalle Muhtarı Şeref Sever, toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulduğunu ve bir nüshasının da kendisine verildiğini açıkladı. Muhtar Sever, Madran Dağı'nda maden şirketleri tarafından yapılması planlanan projeye karşı olduklarını, yaşadıkları toprakları madencilere vermeyeceklerini ifade etti. Sever, "Madran Dağı bizlerin yaşam alanı. Burada yapılması düşünülen madensel faktörler bizlerin yaşam alanlarını kısıtlayacaktır. Biz toprağımızın ve suyumuzun kirlenmesini, insanlarımızın sağlığının zarar görmesini istemiyoruz. Madran Dağı, Mutaflar halkınındır. Bu iş burada bitmedi. Eğer bu projeyi yapmak için yine bir uğraş içerisine girilir ise biz yine halk olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz" diye konuştu.

 

İŞTE O TUTANAK

AKTAŞ Madencilik tarafından planlanan maden ocağı kapasite artışı ve kırma eleme tesisi projesi halkın katılma toplantısı tutanağı: Toplantı, gün, saat ve yerinde hazır bulunulmuş olunup, yöre halkı, söz konusu projeye olan yoğun tepkisinden dolayı, bilgilendirilmek istememiştir. Halkın tepki sebepleri: Yayladaki kaynak sularının zarar göreceğini düşünmesi, yaylaların ceviz, kestane, sebze ve meyve üretiminden dolayı geçim kaynağı olduğu, ocakların yayladaki evlere yakın olmasından dolayı toz olması ve akciğer kanseri hastalığının oluşabileceği endişesinin olması, zeytincilik faaliyetinin zarar göreceğinin düşünülmesidir. Köylünün bilgilendirme istememesinden değil, yukarıda sıralanan gerekçeler nedeniyle toplantı gerçekleşmemiştir. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler