16 Nisan 2024, Salı

ÇİNE'DEKİ ANTİK TİYATRO RESTORASYON İLE HAYAT BULACAK

8 Eylül 2020, Salı 18:17

     


Çine'deki Alabanda Antik Kenti tiyatro sahnesinde bulunan büyük bloklar vinç yardımı ile sahne dışına çıkarıldı. Tiyatronun önümüzdeki günlerde restore edilerek çeşitli organizasyonlara uygun hale getirilmesi planlanıyor.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

M.Ö. 4. yüzyılda, Helenleşmeden önce bir Karia kenti olan ve günümüzde Çine merkeze 9 kilometre uzaklıktaki Doğanyurt Mahallesinde yer alan Alabanda Antik Kentteki kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Atatürk Üniversitesi adına Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu’nun bilimsel başkanlığında bir ekip tarafından Aydın Arkeoloji Müzesi ile ortaklaşa yürütülürken Türk Tarih Kurumu'nunda desteği ile tiyatro sahnesi içerisinde bulunan bloklar Ege ve Aydın'ın en büyük vinç şirketlerinden birisi olan Çine Vinç ile sahne dışına çıkarıldı. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu ve ekibi de çalışmalara katıldı.

 

Tiyatro yapımında kullanılmış oturma bloklarının çoğunun sağlam olduğu gözlemlenirken sahnede gerçekleştirilecek olan restorasyon çalışmalarının ardından Alabanda'nın çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapabileceği bildirildi. Sahne içerisinden çıkarılan Anitk Çağ'da Alabanda'dan Roma'ya hediye edilen çok sayıda kalkanı sembolize eden alınlık ile bir heykel altlığı ve yazıt ilgi çekti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler