11 Mayıs 2024, Cumartesi

Kanserli mahallelerde tedirginlik hakim

8 Şubat 2017, Çarşamba 10:59

     


Kanser, Çine’nin Madran Dağı eteklerinde yer alan Hacıpaşalar, Topçam ve Alabayır mahallelerinde yaşayan halkın kâbusu haline geldi. Son yıllarda artan kanser vakaları bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin ederken, mahalle muhtarları, Sağlık Bakanlığı'nı göreve davet etti.

 

Çine’nin Madran Dağı eteklerinde kurulu Hacıpaşalar, Topçam ve Alabayır mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, son yıllarda kanser vakalarının arttığını söyledi. Kanser, son 4 yıl içerisinde Alabayır Mahallesi'nden 3, Topçam ve Hacıpaşalar mahallelerinden 4'er kişinin ölümüne sebep olurken, Alabayır’da 1, Topçam’da 2 ve Hacıpaşalar’da 4 kişinin kanser ile mücadele ettiği öğrenildi. Geçmişte kanser vakalarının bu denli çok olmadığını söyleyen vatandaşlar, son yıllarda artan kanser vakalarının nereden kaynaklandığının araştırılarak bu ölümcül hastalığa ‘dur’ denilmesini istedi.

 

HASTALIK ÇOĞALDI

Son iki yılda yaşları genç denebilecek 3 kişinin kanser nedeniyle vefat ettiği Çine’nin Alabayır Mahalle'nde, Muhtar Adem Açıkgöz, 6 ay önce 42 yaşındaki Mustafa Çınar’ın, 1,5 sene önce 40 yaşındaki Semiha Karaağaç’ın ve 2 yıl önce de 41 yaşındaki Suzan Açıkgöz’ün kanser nedeniyle yaşamlarını yitirdiğini söylerken 42 yaşındaki Sadıka Karaağaç'ın şu an hastalıkla mücadele ettiğini belirtti.

Son 4 yıl içerisinde 4 kişinin kanser nedeniyle yaşamını yitirdiği Çine’nin Topçam Mahallesi'nin muhtarı Eyüp Yıldız, 57 yaşındaki Mehmet Kurt, 56 yaşındaki Arif Kurt, 55 yaşındaki Mustafa Kartal ve 54 yaşındaki Ayşe Dudu Sarıkavak’ın ölümlerine kanser hastalığının neden olduğunu söylerken, 60 yaşındaki Abdullah Coşkun ve 54 yaşındaki Süleyman Yıldız’ın da kanser ile mücadele ettiğini belirtti.

 

Son 4 yıl içerisinde 4 kişinin kanser nedeniyle yaşamını yitirdiği Çine’nin Hacıpaşalar Mahallesi'nin muhtarı Mehmet Bal, mahallelerinde Mehmet Coşkun 57 yaşındayken, Yaşar Bal 66 yaşındayken, Mehmet Bal 69 yaşındayken, Sabri Peslan'ın da 72 yaşındayken çeşitli kanser hastalıkları nedeniyle vefat ettiğini ifade ederken, 42 yaşındaki Birsen Keloğlu, 62 yaşındaki Mustafa Bal, 57 yaşındaki Ekrem Bal ve 71 yaşındaki Şükrü Ergül’ün kanser ile mücadele ettiğini belirtti.

 

“HALKIMIZ TEDİRGİN”

Alabayır Mahalle Muhtarı Adem Açıkgöz, “Son zamanlarda artan kanser vakaları bizleri çok tedirgin ediyor. Buna neyin sebep olduğunu öğrenmek istiyoruz. Geçmiş yıllarda kanser bu bölgelerde bu kadar kendini göstermiyordu. Halkımız tedirgin. Ben şahıs olarak 'Sulardan kaynaklanabilir' diye düşünüyorum. Pınarlardan su numuneleri alarak tahlillerini yaptırmak istiyoruz. Sularda çeşitli zararlı maddelerin olabileceği görüşü halk arasında çok yaygın” dedi.

 

PINARLARIN SUYU SAĞLIKLI DEĞİL İDDİASI

Henüz 40 yaşındaki eşi Semiha Karaağaç’ı kanser hastalığı nedeniyle kaybeden Çine eski Alabayır Mahallesi Muhtarı Sebahattin Karaağaç, içme suyu kaynaklarından şüphelendiğini ve geçtiğimiz yıllarda yapılan tahlillerde bazı pınarların suyu için 'İçilemez' raporunun bulunduğu yönünde iddiaların ortaya atıldığını söylerken, pınar sularının sağlıklı bir şekilde tahlilinin yapılmasını istedi.

 

SULAR BİR KEZ DAHA TAHLİL YAPILMALI

Çine Topçam Mahalle Muhtarı Eyüp Yıldız, pınar sularının son olarak Özel İdare döneminde tahlillerinin yapıldığını ve sonuçların sağlıklı çıktığını belirtirken, “Kanser vakalarındaki artışın gözlemlenmesi gerekiyor. Sudan ya da bir başka sebepten kaynaklanabilir. Suların bir kez daha tahlilinin yapılmasında fayda var” diye konuştu.

 

“BU İLLETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Çine Hacıpaşalar Mahalle Muhtarı Mehmet Bal ise “Kanser vakaları gün geçtikçe artıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Kanserin artık canımızı yakmasını istemiyoruz. Genç insanlarımızı yitiriyoruz. Bir an önce sağlık yetkilileri burada geniş çaplı bir araştırma yapmalı. Halk, neler yiyor, neler içiyor tespit edilerek bunlar incelenmeli ve bu illetin önüne geçilmeli” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)

 







 
Son Eklenen Haberler