19 Nisan 2024, Cuma

“Büyükşehir Belediye başkanlarına tek taraflı bir hâkimiyet alanı yaratıldı”

6 Nisan 2021, Salı 13:22

     


Devlet Eski Bakanı Doç. Dr. Yüksel Yalova, “Büyükşehir belediye yasasıyla büyükşehir belediye başkanlarına ilçe başkanlıkları üstünde tek taraflı bir hâkimiyet alanı yaratıldı. Türkiye’nin en büyük problemlerinden biridir bu durum. Biz bunu herkesle konuştuk, büyükşehir belediye başkanlarına da taşıyamayacakları bir yükün verildiğini de hep söyledik. Var olan oradaki Sümer Parkı Esat ve Haluk başkanlar muhafaza ettiler ve gayet güzel işlettiler. Son dönemde ise ne oldu bilmiyorum. Ben Nazilli Belediye Başkanına tapuyu verdim. Gayrimenkullerde mülkiyet tapu ile kanıtlanır. Tapunun tek istisnası özelleştirme kararıdır” ifadelerini kullandı.

Devlet Eski Bakanı Doç. Dr. Yüksel Yalova, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün izleyiciyle buluşan Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın'la Baş Başa'nın konuğu oldu. Yalova, Aydın’da ikinci bir üniversite kurulursa yerinin Nazilli olmasını istediğini söyledi.

“FİLMDE HAMSULLAH SUPHİ TANRIÖVER’İ OYNADIM”

Yakında çıkacak olan ‘Akif’ filminde Hamdullah Suphi Tanrıöver karakterini canlandırdığını ifade eden Yalova, “Yaklaşık 2 yıldır ‘Akif’ filmiyle ilgili bir çabamız vardı. Geçen aylarda Ankara’da 1. Meclisteki çekimleri bitti. Hemen İç Anadolu’da ve sonra İstanbul’da filmin kalan kısımları çekildi. Ham film bitti şuanda montajı da bitmek üzere. Duyduğumuz kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanına ve Sayın Meclis başkanına da bir ham film takdim edilmiş. Galiba Mayıs ayında İstanbul’da yeniden restore edilip Turizm Bakanlığı’nın gayretiyle açılan Atlas Sineması’nda galası yapılacak. Bir değişiklik olmazsa 24 Eylül’de Türkiye’de gösterime girecek. Ben orada İstiklal Şiirini 1. Mecliste Mustafa Kemal’in yönettiği oturumda bütün milletvekillerinin finalde ayakta alkışladığı şiiri okuyan Hamdullah Suphi Tanvıröver’i oynadım. Hamdullah Suphi Tanrıöver meclisin gelmiş geçmiş en büyük hatiplerinden biri. Şeref duyduğum bir çalışma oldu. Bu çalışma sırasında Aydın Milletvekili Mustafa Savaş kardeşim sete de geldi. Her konuda yardımcı olmaya gayret gösterdi. Diğer Turizm Bakanlığı Genel Müdür yardımcıları da çok yardımcı oldular. Zaten gecikmiş bir çalışma. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu yılı ‘Mehmet Akif Ersoy Yılı’ ilan etti. Olağanüstü doğru bir karardır. Milli Mücadeledeki silah envanterimizi çıkartırsak sayarız. Top, tüfek var diye. Bence İstiklal Şiiri, nükleer atom bombasından daha büyük bir silahtır. O şiir ve marşla savaşın kazanılmasında ve ulusal birliğin hep korunmasında inanılmaz bir fonksiyon görmüştür diye düşünüyorum. O nedenle çok mutluyum” dedi.

“AYDIN’DA İKİNCİ BİR ÜNİVERSİTE KURULURSA BURASI NAZİLLİ OLSUN DEDİM”

Devlet bakanlığı yaptığı dönemde Nazilli Belediyesi’ne verdiği Sümer Park konusuna değinen Yalova, “Aydın’da ikinci bir üniversite kurulursa bunun yeri Nazilli olur dedim. İleride bir üniversite hayalimizin olması lazım dedim. O günün valisi, belediye başkanları, partililer o parti bu parti demeden herkesi çağırdım ve gördük orayı. Aldım Adnan Menderes Üniversitesi’ne verdim. 230 bin metrekare diye geçer, kamu yararı var dedim, tek kuruş almadan verdim. İleride Nazilli’de kurulacak olan Sümer Üniversitesi’nin arazisi olsun dedim. Üstünde gayrimenkul ve makinalarla verdim. Geçen zaman içerisinde oradaki makinaların bulunup bir vatandaş tarafından 2 trilyon civarında bir paraya satıldığını ben bugüne kadar dile getirmedim. Diğer tarafı 172 bin metrekaredir, orada gördüğünüz birkaç eski lojman yıkık dökük ve kurumuş okaliptüs ağaçları. Dönemin belediye başkanı Esat Ergüler kardeşimle bir hayal kurduk. Dedik ki, burası öyle güzel bir yer olsun. Ben yasal olarak bu iki yeri satabilirim, zaten asli görevimde satıp temizlemek olmalı. Ben sattığım zaman burayı alırlar, 8 kat sanayi imarı uygularlar. Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün diyoruz ama devletler değişmiş Sümer Holding yıllardır çalışamaz halde. Ben şimdi burayı satıp ta cebime para koyup, gördünüz mü ben özelleştirme bakanı olarak ne kadar gelirleri arttırdım desem yasal görevimi yapmış olurum. Yasaları tek başına lafsi yorumla yorumlamamak lazım. Bir daha üniversite kurulacak olsa böyle bir yer bulamayız, orası aşağı Nazilli dediğimiz yer. Orada genellikle Bitlis’ten, Siirt’ten gelen insanlarımızda var, gettolaştırmamız lazım. Baktığınız zaman o 172 bin metrekarenin 150 bin metrekaresi çimden oluşuyor. Baktığınız zaman orada gölet yapmışız, içerisinde balıklar olsun, üniversite öğrencilerinin gelip te başka illegal mekânlar arama mecburiyeti kalmasın dedik” diye konuştu.

“NAZİLLİ BELEDİYE BAŞKANINA TAPUYU BEN VERDİM”

Yalova, “Sonuçta Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası burası, mademki işletilememiş devlet politikasıyla, siyasi partilerin politikasıyla hiç değilse bir üniversite olsun dedim. 172 bin metrekare yerde bu olsun dedim. Büyükşehir yasasının hepsini biliyorum, yanlış olduğunu da biliyorum. Sonuçta büyükşehir belediye yasasıyla büyükşehir belediye başkanlarına ilçe başkanlıkları üstünde tek taraflı bir hâkimiyet alanı yaratıldığını da biliyorum. Türkiye’nin en büyük problemlerinden biridir. Biz bunu herkesle konuştuk, büyükşehir belediye başkanlarına da taşıyamayacakları bir yükün verildiğini de hep söyledik. Var olan oradaki parkı Esat ve Haluk başkanlar muhafaza ettiler ve gayet güzel işlettiler. Son dönemde ise ne oldu bilmiyorum. Ben Nazilli Belediye Başkanına tapuyu verdim. Gayrimenkullerde mülkiyet tapu ile kanıtlanır. Tapunun tek istisnası özelleştirme kararıdır. Ben Nazilli Belediyesi’ne verdim burayı. Başka illerde başka zamanlarda Sümer Holding’in arsalarını verenler olmuş, sonra ihaleyle alanlar 13 katına da satmışlar. Ben Esat Ergüler zamanında 155 dönüm arazi vermişim Nazilli’ye. Danıştay hâkimi ne bilir bu konuyla ilgili. Malımı veren bensem, hangi şartlarla verildiği sorulması gerekmez mi? Ben burayı verirken neyi amaçlamışım, ileride bu iki belediye mahkemelik olsun, Danıştay karar versin diye değil. Şunu arzularım, orası cazibe merkezi olursa Nazilli Belediyesi bunun işletmesini yapabilir. İçinde lokantalar var, yap -işlet -devret yapmaya da gerek yok. Parada kazanırsın. Artık civar yerlerden insanlarda gelir ve Nazilli kalkınır ”ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 







 
Son Eklenen Haberler