8 Mayıs 2024, Çarşamba

O BİNADA DİLATASYON SİSTEMİ MEVCUT

5 Kasım 2020, Perşembe 09:45

     


İzmir depreminin hissedildiği Çine'de Kalabak Çayı kenarında yükselen bir binada meydana gelen hasar korkuttu. Binada dilatasyon sistemi olduğu öğrenildi.

 

İzmir Seferihisar merkezli 6.9 şiddetinde meydana gelen ve Çine'de de hissedilen depremde 114 vatandaş hayatını kaybetti. Deprem sonrası Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, sadece Kalabak Çayı kenarlarında sıvılaşma riski bulunduğunu bu durumun ise çay yatağının daha önce daha geniş olmasından kaynaklı olduğunu belirtmiş ilçe merkezinde fay hattı bulunmadığını beyan etmişti. Depremde Kalabak Çayı çevresinde bulunan bir yüksek binanın kolonunda hasar oluştu. Binada dilatasyon sistemi olduğu çatlağın bu sistemin faaliyete geçmesinden kaynaklı olduğu öğrenildi. Kolonlarda sıkıntı olmadığı çatlağın ise dilatasyon esnemesinden kaynaklı olduğu tahmin edilirken ayrıca bina yetkilileri her ihtimale karşılık Büyükşehir'e başvuruda bulundukları ve binanın inceleneceği bildirildi.

 

PEKİ DİLATASYON NEDİR? 

Birbirine sınır olan, aynı tipte veya farklı tipteki imalatları birbirinden ayırmak için bırakılan boşluklara dilatasyon denir. Aynı tip dedik, örneğin beton dökümlerinde belirli aralıklarla dilatasyon bırakılabilir. Temelde, döşemede, blok blok dökülen istinat duvarlarında vb. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler