29 Mart 2024, Cuma

“Çine’de cezaevi yapılmasını karşı çıkanlar etrafındaki arsaları topladı”

4 Ocak 2023, Çarşamba 12:50

     


Çine’nin Karakollar mahallesinde yapımı devam eden cezaevi inşaatıyla ilgili Millet İttifakı’nın olumsuz tutumunun tam aksini savunan mahalle halkı, yapılan yatırımın bölgenin değerini arttırdığını ifade ederken, “Çine’de cezaevi yapılmasına karşı çıkanlar etrafındaki arsaları topladı” dedi.

Çine’nin Karakollar Mahallesi’nde bir yıl önce yapımına başlanan, işçi, memur, gardiyan ve askerden oluşan bin 500 personelin görev yapacağı ve 5 bin mahkumun kalacağı cezaevi inşaatının 2025 yılında faaliyete başlayacağı belirtildi. CHP ve İYİ Partililerin yapılan cezaevinin ilçeye zarar vereceği yönündeki açıklamalarına, mahalle halkı tam aksini savundu. Yatırım karşıtlığı yönünde çığırtkanlık yapanların cezaevi bölgesindeki arsaları topladıklarını belirten mahalle halkı, bölgede imar düzenlemesi yapılmasını istedi.

“CEZAEVİNE KARŞI ÇIKAN BİRÇOK KİŞİ BURADAN ARSA ALDI”

Başta CHP’li isimler olmak üzere cezaevi karşıtlarının amacını ve yaptıklarını anlam veremediğini söyleyen Ertan Uzun; “Mahallemizdeki arsaları iki yıl önce 50 - 60 bine alan satan yoktu, bugün bir arsanın değeri 1 milyon civarında. Bundan iki yıl önce belediye ‘arsalarınızda imar yaptırmazsanız el konulacak’ dediği için arsalarımızı satmak zorunda kaldık. 2021 yılında bitecek olan yasa 2024 yılına uzatılınca maalesef arsalarımızı zararını satmış olduk. İki yıl önce 60 bin liraya sattığımız bir arsa şu an cezaevi inşaatı sayesinde 1 milyon lira civarında. Bu bölgeye hiç kimse inşaat yapmıyordu, şuan müteahhitler yatırım yapmak istiyor ancak iki kattan fazla inşaat izni olmadığı için yapamıyorlar. Mahallemizin imar affından faydalanmasını istiyoruz. Dört, beş katlı evleri yapım izninin verilmesini istiyoruz, örnek olarak da cezaevi inşaatına alabiliriz. Oradaki evler en az altı-yedi katlı, bize yardımcı olurlarsa seviniriz. Cezaevinin yapılmasına tepki gösterenler, aslında arsaların değerinin artacağını bilerek bu bölgeden arsa almaya başladılar. Buna örnek olarak 3 yıl önce belediye Başkan Vekili Timuçin Karabulut’un kardeşi cezaevi ve hastane inşaat alanının yanındaki arsayı kendi üzerine aldı. Cezaevine karşı çıkan birçok kişi buradan arsa aldı. Hem tepki yaratıyorlar hem de yatırımları en güzel yerde kendileri değerlendiriyorlar. Madem değer kazanmayacaktı veya yatırımlar iyi değildi neden kendileri de yatırım yaptı. Ruhsat alabilmek için de arsanın içerisine göstermelik bir konteynır ev oturttular ama şu an o ev burada yok” ifadelerine yer verdi.

“CEZAEVİNİN MAHALLEMİZE YAPILMASININ GETİRİSİ OLUR ANCAK GÖTÜRÜSÜ OLMAZ”

Mahalle sakinlerinden Erol Yüksel; “Cezaevi buraya kurulmadan önce buradaki arsaların fiyatları 50- 60 bin civarındaydı, şimdi arsa sahibi 1 milyon civarında para istiyor. Arsalarımızın değerlerinin artması bizim zararımıza olan bir şey değil. Cezaevinin mahallemize yapılmasının getirisi olur ancak götürüsü olmaz. Tepki gösterenlerin olması normal, herkes her şeyi aynı anda istemez ama yapılan şeyin zararı da olmaz. Zamanında TOKİ yapılmasını da istemediler, o da kalmıştı. Neden yapılan yatırımlara karşı çıktıklarına ben de anlam veremiyorum” açıklamasını yaptı.

“ARSA VE EV FİYATLARIMIZ ARTTI”

Cezaevinin yapılmaması için bundan 4-5 yıl önce mahalle halının imza topladığını belirten Mithat Baldan; “Ben o zaman da bu imza olaylarına karşıydım, şimdi de bize zararı olacağını iddia edenlere anlam veremiyorum. Bu imzayı köyde bekçilik yapan ve belediyede çalışan Mesut Önder isminde arkadaşımız topladı, muhtarın isteği üzerine. Buraya cezaevi yapıldıktan sonra dışarıdan insanların gelmesi onları rahatsız ediyor. Aydın Telsiztepe’de bir cezaevi örneği var oraya başka insanlar zarar verdi mi? hayır vermedi. Mahallemize cezaevinin yapılmasından çok mutluyum cezaevinin yapılması mahallemize büyük bir gelir kaynağı oldu. Arsa fiyatlarımız arttı, boş evlerimiz vardı mahallemizde evlerin değeri artı ve şu an boş ev bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

“İLÇEDE BULUNAN HAMAMI BİLE KAPATTILAR”

Çine’de yapılan tüm devlet yatırımlarına yerel iktidarın karşı çıkmasını anlam veremediğini söyleyen Yüksel Uzun, “Doğup büyüdüğümüz mahallemizde yapılan yatırımlara bir kesim muhalefet etmek istiyor. Cezaevinin yapılması bizim köyümüz ile Çaltı ve Yolboyu köyleri için bulunmaz bir nimet. Neden karşı çıktıklarını bilmiyorum. Bir zamanlar burada TOKİ ev yapmak istemişti, ona da karşı çıktılar, zihniyetlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Çine’de hiçbir yatırım yok, insanların burada durması için bir neden de yok. İlçede bulunan hamamı bile kapattılar, adam bir tane ceket almak için Aydın’a gidiyor. Otobanın sayesine köftecilerin ismi duyuldu ama Çine sadece köftecilerden mi ibaret? Çine’de yatırım olmuş olsa bu insanlar Aydın’a gitmek ister mi? Belediye başkanı veya diğer kişiler neden mahallemize yapılan yatırımlara karşı çıkıyor bir türlü anlam veremedim. Maalesef böyle bir kesim de var, buna anlam veremiyorum” diye konuştu.

“İMAR DÜZENLEMESİNİ BİRAN ÖNCE YAPMAYA BAŞLAMALARINI İSTİYORUZ”

Çine'de 3 yıldır emlak işiyle uğraştığını kaydeden Furkan Sezer, “Devletimizin, Çine’mize yapmış olduğu yatırımlar nüfusu, aynı zamanda konut ihtiyaçlarının da artmasına sebep oldu. Bu yatırımlar Çine’ye katma değer katacak. Ancak biz şuanda bunun sıkıntısını çekiyoruz, Çine’de çok fazla ev sıkıntısı var. Gerek imar konusunda gerekse yeni inşaatlar konusunda bir hayli sıkıntılıyız. Cezaevi ve hastane projesinden öncesine kadar çok ele tutulur bir durumda değildi. Bu projeler özellikle cezaevi yapılma sürecinde ve şu an temeli atılan hastane sebebiyle biz sıkıntı içerisine girdik. Şuan orada inşaatta çalışanlara dahi ev bulamıyoruz. O bölgede daha öncesinde arsalar 5-10 bin lira arasında giderken şu anda 800 bin ile 1 milyon civarında satılıyor. Parseller eşit bir şekilde bölünmüş 400 ve 500 kare bandında. Şuanda oralarda satılık bir yer yok, olduğu zaman ise hemen satılıyor. Metrekarede inşaat yapabilme yüzde 20, yüzde 30. Kat olarak ise 2 kat, bu katta yetersiz geliyor. Bizim çözüm önerimiz inşaatlardaki imar planının düzeltilmesi, katların yükseltilmesi ve bu süreçte Çine'ye gelecek olan nüfusa karşılık müteahhitlerle ve iş adamları ile istişare halinde, bunun düzeltilebileceğini düşünüyoruz. İmar planlaması şu anda geç kalınmış bir durumda ancak daha fazla geç kalınmaması için biran önce yapmaya başlamalarını istiyoruz” sözlerine yer verdi. 







 
Son Eklenen Haberler