28 Mart 2024, Perşembe

“Ermeniler, Türklerden inanılmaz nefret ediyor”

3 Mayıs 2021, Pazartesi 12:04

     


Devlet Eski Bakanı Doç. Dr. Yüksel Yalova, “Bugün Ermeni diasporası meselesi var. Kaç senedir hep dışarıda yaşayan insanlar bunlar. Türkiye’yi hiç görmemiş Ermeniler, Türklerden inanılmaz nefret ediyor. Türkiye’ye gelip yaşamış Ermeniler de bu nefreti bulmazsınız” diye konuştu.

Devlet Eski Bakanı Doç. Dr. Yüksel Yalova”, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Yalova, Türkiye’de yaşamamış Ermenilerin Türklerden nefret ettiğini belirtti.

“BİDEN’IN ÖNÜNE FARKLI SENARYO KOYDULAR”

Yalova, “1981 yılında Ranold Reagan soykırım kelimesini bir kez ifade etti. Kendisi de 2 dönem Kaliforniya’da valilik yapmıştı. Sonrasında ise o sözü bir daha ağzına almadı. Hep büyük felaket denirdi. Genosit Fransızca isim uydurdular ve buna soykırım dediler. Nürnberg mahkemeleri deyince herkes bilir. Naziler meselesi var. 1945-1946 yıllarında Naziler yargılandılar. Bilmemiz lazım ki soykırımdan dolayı yargılanmadılar. İnsanlığa karşı suçlar nedeniyle yargılandılar. Bir şeyi daha bilmemiz gerekiyor, Almanya geçmişteki Yahudilere karşı olduğu insanlık dışı bütün uygulamaları bunları Naziler yaptı, bunlar Nazilerin üstünde zimmetlidir artık. Almanya ‘Biz sorumlu değiliz’ diyebildi, uyguladığı politikalarla. Dolayısıyla kimse Almanya’yı Yahudi soykırımı meselesinde birebir suçlamaktan kurtuldu. Şimdi Joe Biden’a bakıyorum seçildi, bütün devlet yetkilileri tebriklerini sundu. Sonuçta bir strateji izlediler. Bilmeliyiz ki Amerikan Başkanının önüne onlarca farklı senaryo konuldu. James Jeffrey Amerikan’ın Eski Anakara Büyükelçisi karanlık bir tablo olur, eğer bir soykırım sözünü Amerikan Başkanının ağzından 24 Nisan’da telaffuz edersek, Türkler şunları yapar dediler. Mesela Karadeniz’de Montrö Anlaşmasındaki egemenlik hakları nedeniyle gemilerimizin girişi ve çıkışında sorun yaratabilir diye söyledi. Bütün yetkililer oturup bütün bu hesapları yaptıklarında en kötü olasılıkla Türkiye ne yapabilir sorusuna cevap aradılar” dedi.

“BİDEN, SOYKIRIMI TANIYACAĞIM DİYEREK GELDİ”

Yalova, “Kaliforniya’da 1 milyon Ermeni asıllı Amerikan vatandaşı var. Biden, hemen her başkan gibi bu seçim öncesinde de soykırım kararını tanıyacağım diyerek geldi. Farklı ilişkiler oluşacak, kurumlar arasında devlet arası ilişkileri yöneteceğim diyerek geldi. Biz dünyayı kendimizden ibaret zannettiğimiz için pek bilmiyoruz. Masada gücünüz kadar konuşursunuz uluslararası ilişkilerde. Azerbaycan’ın Ermenistan karşısındaki haklı savaşı ve tavrı, kaç sene sürdü bu işgal konjonktüre bakar” diye konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ HİÇ GÖRMEMİŞ ERMENİLER, TÜRKLERDEN İNANILMAZ NEFRET EDİYOR”

Yalova, “300 yıl daha geçse batıdaki Türk imajıyla ilgili neler değişebilir, neler değişemez meselesine iyi bakmamız lazım. Dünya devletler arenasında Amerika’daki kaç tane eyalet bunu kabul etmişti, 30 tane ülke bunu kabul etti. Şimdi baktığınız zaman 1915 yılıyla sınırlıyorlar.1915’ten önce Kızılderelileri ne yapacağız, Çerkez katliamlarını ne yapacağız, Çerkez soykırımını ne yapacağız, Ahıska Türklerini ne yapacağız, Balkanlarda Müslüman, Türk, Kafkaslarda Müslüman Türk 6 milyonu geçiyor, bu soykırım değil de ne? Dolayısıyla yapılacak iş şu, Sayın Cumhurbaşkanı sert konuşsaydı. Tamam, konuştu, birkaç gün tatmin olduk. Biz kendi iç politikamızı tatmin edelim. Dolayısıyla daha uzun vadede düşünüp, sakin kalmak bana göre doğruydu. Bugün Ermeni diasporası meselesi var. Kaç senedir hep dışarıda yaşayan insanlar bunlar. Türkiye’yi hiç görmemiş Ermeniler, Türklerden inanılmaz nefret ediyor. Türkiye’ye gelip yaşamış Ermeniler de bu nefreti bulmazsınız. Dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ sözü hafife alınacak bir söz değil. Yapılacak iş ise şu, Uluslarası bir hukuk kurulu kuralım mesela. Kendimiz kuralım yabancılardan da içine alalım” ifadelerini kullandı. (SELİME AYDEMİR)







 
Son Eklenen Haberler