25 Nisan 2024, Perşembe

“Kooperatifimizin maddi gücü 15 kat arttı”

29 Ekim 2022, Cumartesi 12:06

     


Çine Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifi’nin maddi gücünü 15 kat arttırdığını belirten Başkan Celal Özden, “Toplam hacmimiz 21 kat arttı. 135 milyon kredi dağıtıyoruz. Şuanda 200’ün üzerinde ortağımız kredi için sırada bekliyor. Sırası geldikçe ortaklarımıza kredi vermeye devam ediyoruz” dedi.

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Çine Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifi Başkanı Celal Özden oldu. Yaklaşık 13 yıldır Kooperatif Başkanı olarak görev yaptığını belirten Başkan Celal Özden, sadece Çine’nin esnafına değil, eğitim başta olmak üzere ilçenin bütün ihtiyaçlarına destek olmaya çalıştıklarını belirtti.

“135 MİLYON LİRA KREDİ DAĞITIYORUZ”

Kooperatiflerinin kuruluş aşamasından günümüze kadar geldiği durumu özetleyen Başkan Celal Özden, “Çine Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin geçmişine bakarsak 1955 yılında dönemin Demokrat Parti İlçe Başkanı Ali Dinçer tarafından kurulmuştur. 1956 yılında kredi vermeye başlamıştır. 1956-1992’ye kadar devam etmiştir. 1992-1998’ e kadar Mustafa Ecer görev yapmıştır. 1998- 2009’ a kadar Mehmet Zengin başkanlık yapmıştır. Aldıkları bayrağı ileriye taşımışlar. 2009’dan bu yana ben başkanlık yapıyorum. Çine Kredi Kooperatifi’nin maddi gücünü 15 kat arttırdım. Toplam hacmimiz 21 kat arttı. 135 milyon lira kredi dağıtıyoruz. Şuanda 200’ün üzerinde ortağımız kredi için sırada bekliyor. Sırası geldikçe ortaklarımıza kredi vermeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız bir paket açıkladı. Bu pakette faizler 7,5’e inince esnaf kefaletlere çok büyük talep var” diye konuştu.

“SİYASETİ ALET ETTİLER”

Özellikle eğitime büyük önem verdiklerini belirten Başkan Özden, “Çine Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifimizi büyütmenin yanı sıra üniversitenin ek binasına, okullara, camilere, hastanelere pek çok yere katkımız var. Ortalama yıllık 150- 200 bin lira yardım yapıyoruz. Eğitime çok destek veriyoruz. Öğrencilere 350 lira burs veriyoruz. Üniversitenin ek binası için önce 50 bin lira para verdik. Yeni bina için 300 bin lira sözü de verdik ama yapılmadı. Ek bina bitti. Okulun müdürü ek binanın anahtarını seçim dönemi mitingde karşı rakibimizin eline verdi. Siyaseti alet ettiler. Öyle olunca bizde kırıldık” açıklamasını yaptı.

“BİZ KOOPERATİFİN İÇERİSİNE SİYASET SOKMUYORUZ”

Esnaf kefalet kooperatiflerinin esnaflara Halk Bankasına kefil olduğunu söyleyen Özden, “Bizim aracılığımızla Halk Bankası esnafa kredi veriyor. Ödemedikleri zaman biz Esnaf Kefalet olarak ödüyoruz. 3 ay zarfında ortağımız bize o borcu ödemediği zaman kanuni takibe geçmek zorunda kalıyoruz. Bizim en büyük şansımız bizden önceki üç başkanında bayrağı en önde taşıması. Bizde elimizden geldiği kadar aynı seviyede taşımaya çalışıyoruz. Biz kooperatifin içerisine girdiğimizde siyaset sokmuyoruz. Hiçbir parti ayırt etmeden kredi veriyoruz ve vermeye devam ediyoruz. Kredi alan her ortaktan yılda 1.25 komisyon kesiyoruz. Burada biriken parayla ihtiyaçları ve ortaklarımızın çocuklarına burs veriyoruz. Bizde yemek, mazot, meyhane, araç faturası bulamazsın. Sadece genel kuruldan genel kurula masraf hariç Çine esnaf kefaletinde fatura bulamazsın. Ortaklarımızın hakkını sonuna kadar savunuruz. Esnaf kredi kooperatifinden kredi almak için esnaf odasına ya da şoförler odasına kayıt gerekiyor. Maliye kaydı gerekiyor. Vergi kaydının en az üç aylık aktif olması zorunluluğu var. Üç ay sonra bize başvuruyor. Araştırıyoruz, bankaya gönderiyoruz. Bankada mali yönüne bakıyor. Onaylarsa bizde onaylıyoruz. İpoteğini alıp parayı hesabına gönderiyoruz” ifadelerini kullandı

KREDİ TÜRLERİ VE FAİZ ORANLARI

Esnafa yönelik verilen kredi türleri ile faiz oranlarını da değerlendiren Çine Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifi Başkanı Celal Özden, “Geçen sene 9,5 faiz oranıyla kredi veriyorduk. On gün önce bir paket açıklandı. Çok büyük bir destek oldu. Faizi 9.52’ten 7,5’e düşürüldü. Miktarı da 350 bin lirada 500 bin liraya çıktı. Araç kredileri 1 milyondu, 1,5 milyona çıktı. İşyeri kredileri 1 milyondu, 1,5 milyona çıktı. Bankaların yüzde 19-20 faiz verdiği bir dönemde 7.5 faiz gerçekten inanılmaz bir şey. Bu aralar bizde bekleyen 200’ün üzerinde dosya var. Böyle yoğunluk hiç görmedim. İşletme kredisi rutin herkesin işletmesine sermaye çoğaltması, malzeme alması içi n verilen bir kredidir. 5 yıllık 3 ya da 6 aylık ödemeli veriyoruz. İşyeri kredisinde iş yerinin tapusunu getiriyorlar. Halk bankası işyerine uzman gönderiyor. Eksper onay verirse 10 yıllık olarak aylık ve 3 aylık aralıkla ödemesi oluyor. Şartları var herkes alamıyor. Kiracı olacak, ilk kez iş yeri sahibi olacak ve o parayla o iş yerinde olacak. İkinci bir iş yeri yok. Eksperin belirlediği paranın yüzde 80’ini veriyoruz. Araç kredisinde ticari araç veriyoruz. İkinci ele vermiyoruz. O da aynı 3 aylık oluyor. İkinci bir araba için yok. Genç girişimci kredisi 100 bindi 300 bine çıktı. 30 yaşına kadar alınabilirken 35 yaşına kadar alınabilecek. Şartları var. KOSGEB’e gidip eğitimini alması gerekiyor. Girişimcilik eğitimi alacak ondan sonra yapacağı işin projesini KOSGEB’e sunacak. Onaylanırsa parasal işlemi biz halledeceğiz. Bu kredi 0 faizli. Ödemeleri 5 yılda 3 ve 6 aylık aralıklarla. Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler kredimiz var. Semerci, bardakçı, yorgancı, kalaycılık, nalbantlık gibi meslekler yararlanabiliyor. Yorgancıya sadece yorgan imalatı şartıyla veriliyor. 0 faizli 300 bin TL kredi veriliyor. Kooperatiflerin limitleri farklı oluyor. 1. Ve 2. Gruplar var. Onlara 500 bin veriliyor. 3. Ve 4. Gruplara 400. 5. Gruba 350, 6. Ve 7. Gruba 300 bin lira kredi veriliyor. Üyelerimiz ‘Ne yaptıysam esnaf kefalet sayesinde yaptım’ diyorlar, bizim en büyük sevincimiz ve mutluluğumuz bu. Ortak olan kişinin ölümden eğer sermayesi varsa ailesine geri veriyoruz. Şuanda bin 250 ortağı geçtik. Bunların 1000 kişisi aktif olarak kredi kullanıyor.

“REKLAM, TİCARETİN GÜBRESİDİR”

Çine’de güç birliğine ihtiyaç olduğunu ve bunun büyük avantajlar sağladığını belirten Başkan Celal Özden, “Esnaflarımız arasında birleşme olmasını istiyorum. Mesela mahallede beş bakkal varsa ben birleşip büyük market açılmasını her zaman savunuyorum. Sanayideki boyacı, elektrikçi, doğrultmacı, tamircinin birleşip büyük servis açmalarını istiyorum. Böyle olmak zorunda bundan sonra. Esnaflarımızın reklamı kullanmaları gerekiyor. Reklam ticaretin gübresidir. Mesleklerde artık çırak yok ve yetişmiyor. Bu nedenle meslek okullarını organize sanayi bölgelerinin içine yapıp bir gün okul 5 gün iş yerinde uygulamalı çırak yetiştirilebilir. Asgari ücret 5 bin 500 lira çok az. Yılbaşında 10 bin olacağı söyleniyor, biz olsun istiyoruz. Hükûmetlerin esnafları desteklemeleri gerekiyor. Kazançlar belli. Esnaf beş kişi çalıştırıyorsa 3 kişi çalıştırır. Hükümetin vergi, SSK açısından esnafa destek olması gerekiyor” dedi.

“YEREL YÖNETİMLER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYORLAR”

Çine’nin sosyal sorunlarından da söz eden Başkan Celal Özden, son olarak şu ifadelere yer verdi;

“Pek fazla siyasete girmek istemiyorum ama Çine’nin yolları hala berbat şekilde. Yerel yönetimler üzerine düşeni yapmıyorlar. Organize sanayi gerçekten Çine’yi geliştirecek. Yapılacak olan seramik fabrikasında Türkiye’deki tüm üretimin yüzde 25’ini üretecek. Bu üretimin tamamı da ihraç olacak. 4 bin kişi çalışacak. Açılacak olan cezaevine 1000 tane personel gelecek. 4 bin tane mahkûm gelecek. Mahkûm yakınlarının gelmesi, personelin yerleşmesi Çine esnafını geliştirecek. Esnafın işi iki üç kat artacak. Çine’de konut ihtiyacı var. TOKİ yapılıyor şimdi. Yeni yapılacak TOKİ’ler var. İlçemize 228 konutluk ikinci TOKİ için hazırlıklar devam ediyor ve kısa süre sonra ihaleye çıkacak. Çine Halk Bankası binası tadilat olacak. Üst katlarında oturanlar zorunlu olarak başka eve çıkacaklar ama kiralık ev bulamıyorlar. Çine’nin önü çok açık. Ama inanmak lazım. Organize sanayi bölgesi Çine için çok önemli. Halkımız sadece kredi taleplerini değil, tüm sorunlarını bize söyleyebilirler. Biz onlara yardımcı olmaktan gurur duyarız.” (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler