29 Mart 2024, Cuma

Çine’de incir üretimi artmaya devam ediyor

25 Ağustos 2022, Perşembe 10:09

     


Çine’de ormanlık alanları açarak üretime kazandıran çiftçiler, yetiştirdikleri sarılop incir çeşidinden önemli verim aldıklarını belirtti. Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, “Üreticilerimizin azmi ile ilçemizde incir üretiminde kayıtlı üretim 5 bin dekara yaklaştı. Biz de kendilerine destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

Çine’nin kırsal Alabayır Mahallesi’nde ormanlık alanları verimli hale getirerek kazanç elde etmeye başlayan çiftçiler, imkanları çerçevesinde bu alanları genişletmeye devam edeceğini ve ekonomiye kazandırmaya devam edeceklerini belirtti.

“5 TON YAŞ İNCİR ÜRETİMİ BEKLİYORUZ”

Alabayır Mahallesi’nde çiftçilik yapan Mehmet Uyanık (47), kendisine ait 4 dönüm alanla birlikte hazineden kiraladığı alan ile birlikte yaklaşık 10 dönüm ormanlık alanı iş makinesi yardımıyla açtığını belirtti. 2004-2005 yıllarında incir ağaçlarının dikimine başladığını belirten Mehmet Uyanık, “İş makinesi çalıştırarak ve kendimiz de buradaki ormanlık alanı açarak 350 incir fidanı diktim. 50 tanesi susuzluktan dolayı kuruyup telef olmuştu, şu anda da yeniden yetişen ağaçlarla birlikte 350-400’e yaklaştı. Geçen yıl sezonda kuraklıktan dolayı 2 buçuk, 3 ton incir üretimi olmuştu ama bu yıl 4 buçuk, 5 ton yaş incir üretimi bekliyoruz. İncirleri toptancılara veriyoruz, Marmaris ve Bodrum’a götürüyorlar, bir kısmını da kendimiz çarşıda satış yapıyoruz. Toptan olursa 18-20 TL, perakende satarsak 25-30 TL’ye veriyoruz” diye konuştu.

“BU BİZİM GEÇİMİMİZİ RAHATLIKLA SAĞLAR”

Bölgede incir olmamasına rağmen, nereden esinlendiklerini anlatan Uyanık, “Köyden bir arkadaş İncirliova’ya çalışmaya gidiyordu, oradaki incir bahçesinin sahipleri de buraya gelmiş, ‘burada incir olur, buraya dikin’ demişler. Biz onların tavsiyesi üzerine diktik, çokta memnunuz. Bu arazimin hemen yakınında bulunan ormanlık alanı da bu şekilde açarak bu kadar da siyah incir dikebilirsek, bu bizim geçimimizi rahatlıkla sağlar” açıklamasında bulundu.

“ÇALIŞIP ÇOK BÜYÜK EMEK HARCAMIŞLAR”

Çine’de alternatif ürün çeşidinin çoğalması için öncülük yapmaya çalıştıklarını belirten Çine Ziraat Odası personeli Ziraat Mühendisi Mutlu Çıvgın, “Çine Alabayır Mahallesi’ndeyiz ve burada organik tarım yapan üreticilerimiz var. Alternatif ürün olarak üreticilerimiz incirin sarılop çeşidini denemişler. 2005 yılından beri çalışmışlar, çalılık olan yeri açmışlar. Bu alternatif ürünün bu hale gelmesi için çalışıp çok büyük emek harcamışlar. Burada yetişebilir, kaliteli olduğunu da ispatlamış oldular, onun için de ayrıca Mehmet arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Bu tip ürünlerin çok yüksek kesimler olmadığı sürece kaliteli bir ürün elde edilebileceğini görmüş olduk. Üreticilerimize de tavsiye ediyoruz, teknik açıdan da Ziraat Odası olarak yardımcı olabiliriz. Üreticilerimiz tarafından pazar payı iyi olan ürünlerin yapılması bizi çok mutlu ediyor, üreticilerin kazanmasını ve bol hayırlı, bereketli bir sezon geçirmesini diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“ALLAH’A ÇOK ŞÜKÜR BİZE BÜYÜK KATKISI VAR”

Mahallede daha önce deneme üretim yapan aile adına açıklama yapan Soner Açıkgöz, “1995 yılında dedemlerle birlikte 2/B arazisini işleyerek yaklaşık 90 incir ağacı yetiştirdik. Birkaç yıl bazı sorunlardan dolayı ürünü işleyemedik. Ama bu yıl hasada başladık. 1 veya bir buçuk ton arası ürün olacağını tahmin ediyoruz. Allah’a çok şükür bize büyük katkısı var. Ancak bu arazimizde yol ve su sorunumuz var. Muhtarımızdan bu konuda yardım bekliyoruz. Çünkü bu arazimize gidip gelmek sorun oluyor” diye konuştu.

“ARTIK EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI DA ALMAYA BAŞLADILAR”

Alabayır Mahallesi halkının çalışkanlığı ile her zaman iftihar ettiğini belirten Muhtar Mutlu Elma, “Biz Madran Dağı’nda konuşlanan ve orman köylüsü olan bir mahalleyiz. Zeytin, hayvancılık, çam fıstığı başta olmak üzere az miktarda meyve çeşidi üretimi yapıyoruz. Çünkü arazilerimiz sarp ve ormanlık olduğundan üretim alanımız kısıtlı. Fakat mahalle halkım tüm bu zorlukları aşarak hem kendilerine hem de ekonomiye kazanç sağlamak için durmadan çalışıyor. Artık emeklerinin karşılığını da almaya başladılar” açıklamasında bulundu.

“ÇİNE DE SÖZ SAHİBİ OLACAK”

Çine’de alternatif üretim çeşidinin her geçen yıl artmaya başladığını belirten Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, “İlçemizde bursa karası ile başlayan incir üretiminde, sarılop çeşidi de önemli yer almaya başladı. Ova kesimlerimizde siyak incir, kırsalda ise sarılop çeşidi incir üretimi yapılıyor. Üreticilerimizin azmi ile ilçemizde incir üretiminde kayıtlı üretim 5 bin dekara yaklaştı. Biz de kendilerine destek olmaya çalışıyoruz. Aydın’ımıza özgü incirde önümüzdeki yıllarda Çine de söz sahibi olacak” dedi. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler