29 Mart 2024, Cuma

"SERVİSÇİ ESNAFIMIZ YALNIZ DEĞİLDİR"

16 Temmuz 2020, Perşembe 15:12

     


Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bircan Öter, “Servisçi esnafımız yalnız değildir” dedi.

 

Servisçi esnafın zor günler geçirdiğini söyleyen Başkan Öter, bu sezon belirlenen kat sayı oranın düşük olduğuna dikkat çekerek, "Öğrencilerin okullara götürülmesi işini yürüten okul servisleri, yaşanan pandemi dolayısıyla okulların tatil edilmesinin ardından adete unutuldu. Okulların tatil edilmesinin ardından, zor bir sürece giren Öğrenci servis şoförleri ise kara kara düşünüyor. Çünkü SGK pirim ödemeleri, Araçlarının Sigorta ödemeleri, Motorlu Taşıtlar vergisi ödemelerini , ve daha önceden borçlandıkları ve günü gelen ödemelerinin kısıtlı imkanlarıyla bu süreç içerisinde ceplerinden ödeyen şoför esnafımız önümüzdeki dönem içinde maalesef daha önceki önemden daha da düşük bir ücretlendirme ile karşı karşıya kalacaklardır" dedi.

 

"ENFLASYON ORANINDA BİR ARTIŞIN YANSITILMASI EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ"

Kat sayı oranının esnafın aleyhine bir şekilde düzenlendiğini belirten Başkan Öter, "Çünkü Katsayı oranları maalesef esnafımızın aleyhine olan bir şekilde tekrar güncellenmiştir. Önceki dönemde 10-14 koltuk kapasiteli araç için 1,25 iken bu dönemde 10-16 kapasite arası 1,20 olmuş, yine 15-19 kapasiteli araç için 1,50 iken bu dönemde 17-23 kapasiteli araç için 1,50 olarak değiştirilmiştir. Yine 20-29 koltuk kapasiteli aracın katsayısı önceki dönemde 2,10 iken 24-29 koltuk kapasiteli araç katsayısı 1,90 olarak güncellenmiştir. Bu nedenledir ki maalesef esnafımız büyük bir endişe taşımaktadır. Bu güncellemenin ve fiyat düşüşünün ise nedeninin düşen akaryakıt ücretleri olduğunu duymaktayız. Esnafımızın araçlarının giderleri sadece akar kayıttan ibaret değildir, esnafımızın araçlarının giderleri bir önceki yıla göre artmıştır. Asgari ücret artmıştır, araçların bakım ücretleri artmıştır, MTV artmıştır, araç sigortaları artmıştır, yani sadece mazot düştü diyerek ücretlerin düşürülmek istenmesi zaten pandemi sürecinde unutulan ve sıkıntıları giderilemeyen servisçi esnafımızın bu karamsarlığının giderilebilmesi açısından ve kendilerinin enflasyona ezdirilmemesi artan giderlerine istinaden geçen yılki fiyatlarının hiç olmazsa enflasyon oranında bir artışın esnafımıza yansıtılması en büyük dileğimizdir" şeklinde konuştu.

 

"HİÇ BİR ZAMAN YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ"

2020-2021 eğitim öğretim dönemi Milli Eğitim İhale Genel Şartlarında önemli değişiklikler meydana geldiğini ifade eden Başkan Öter, "Esnafımızı etkileyen en önemli değişiklik ise artık ihaleye girecek gerçek veya tüzel kişilerden İş bitirme belgesi istenmektedir. Bizim esnafımız zaten küçük esnaf yani hiçbir şekilde bir esnafımız ihaleye girip istenilen şartları sağlaması mümkün değildir. Böylece Esnafımız maalesef şirketlerin kontrolü altına girmekte hak ettikleri ücretleri maalesef alamayacak konuma sokulmaktadır. Biz Çine Şoförler Odası Başkanlığı olarak, bu konunun takipçisi olup servisçi esnafımızı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız" ifadelerini kullandı. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler