25 Nisan 2024, Perşembe

"Çineli Ormancı Ali'nin oğlu bunu da çözer"

9 Aralık 2019, Pazartesi 13:00

     


AK Parti Aydın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, Çine Ziraat Odasını ziyaret etti. Çiftçiler, organik ve iyi tarım desteklemelerinin verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ormancı Ali'nin oğlu bunu da çözer" dedi.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ)

 

AK Parti Aydın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, Çine Kaymakamı Turan Erdoğan, AK Parti Çine İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Tosun ve yönetim kurulu üyeleri, AK Parti Çine Kadın Kolları Başkanı Ferya Yıldız ile birlikte Çine Ziraat Odasını ziyaret etti. Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, organik ve iyi tarım desteklemelerinde sıkıntı olduğunu bu yıl bir çok üreticinin bu desteklemelerden faydalanamayacağını ifade ederken, desteklemelerin verilmesi için Savaş'tan destek talebinde bulundu. 2019 Tarımsal Destekleme Kararnamesi ile organik tarım ve iyi tarım destekleri azaltıldığını ve üç yıl üst üste iyi tarım desteği alanlar ile 2017 ve 2018’de organik tarım desteği alan arazilerin destek alamayacağının açıklandığını ifade eden Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, üreticilerin desteklemeler için gerekli çalışmayı yaptığını, ürün sertifikasyon çalışmalarının tamamlandığını ancak buna rağmen böyle bir karar alındığını belirtirken, bu kararın yanlış olduğunu söyledi.

 

"ÜÇÜNCÜ YIL ALAMAZ İBARESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ"

Başkan Eşiyok, "Üreticilerimiz iyi ve organik tarımda destek için istenen gerekli çalışmaları yaptı, belirli bir miktar ücret ödedi. İşini, gücünü, harcını, borcunu buna göre ayarladı. Bu günü eylemlerin baştan bildirilmesi gerekiyor. Devletimizin yapmış olduğu düzenlemelere karşı değiliz. Burada bizim karşı olduğumuz bunun baştan üreticiye bildirilmemesi. Bu desteklemelerin bu yıl verilmesi gerekiyor. Organik ve iyi tarım demek sağlık demek, bu sağlıklı ürünleri üretebilmemiz için üreticilerimizin desteğe ihtiyacı var. Türkiye'de organik zeytin üretimi yapılan birinci kent Aydın. Aydın'da birinci ilçe de Çine. Bu destekleme kararnamesinde ilginç bir yanlışlık var. 2 yıl destek alan 3. yıl alamaz ibaresi düşündürücü" şeklinde konuştu. Çiftçiler, bugüne kadar kendilerine bir çok konuda destek olan Mustafa Savaş'a "Ormancı Ali'nin oğlu bunu da çözer" dedi. Savaş, bunun üzerine incirde bir sorun vardı çözüme kavuşturduk, Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girdi. Bu organik desteklemeler için gereken neyse yapmaya çalışacağız. Eğer verilmesi mümkün ise bunu olumlu yöne çevireceğiz. Üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz" diye konuştu.

 

"ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ"

Devletin bazı projelerde ve çalışmalarda öncelikle destekleme teşvikleri ile işi yoluna koymak adına çalışma sarf ettiğini iş yoluna girdiğinde ise desteklemeleri azaltarak ardından tamamen kaldırdığını belirten Milletvekili Mustafa Savaş, "Devlet, bazen bir işe girişildiğinde bu işin yürütülebilmesi için teşvik desteği veriyor. Ardından iş raya girdiğinde bu desteği kesiyor. Ancak sizinde dediğiniz gibi bu üreticimize baştan bildirilmeli idi, bu konuda haklısınız. İki yıl üst üste desteklemelerden faydalananlar üçüncü yıl faydalanamaz kuralını inceleyelim. Burada sizin de tepkiniz olduğu gibi ters giden bir şey var. Bunu inşallah önümüzdeki günlerde çözüme kavuşturacağız" dedi.

 

KENDİRLİOĞLU: ÇERÇİOĞLU'NDAN RANDEVU ALAMIYORUZ

Savaş, Aydın'ın tarım, turizm ve termal kenti olduğunu ifade ederken, "Aydın'ımızı sera üssü haline getireceğiz. Güzel bir seracılık örneğimiz olacak. Çiftçimizin daha çok kazanması için artık babadan kalma tarım adetlerimizin üzerine teknolojik gelişmeleri de katmamız gerekiyor. Tarım stratejik bir sektör. Üretmemiz lazım. Türkiye'nin geleceği tarımda. Biz bu işi bilimsel yapmamız lazım. Ben hep diyorum kalkınma yerelden başlar. Belediyenin yatırımcı dostu olması gerekiyor. Sayın valimiz başta olmak üzere belediye başkanı ve tüm kanaat önderleri ile birlikte önümüzdeki günlerde bir toplantı gerçekleştirmek istiyoruz. İnşallah bu toplantı hayırlara vesile olacak" dedi.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'ndan tüm Oda başkanları olarak görüşme talebinde bulunduklarını ancak kendisine ulaşamadıklarını belirterek, Çerçioğlu'na sitem etti. Bunun üzerine Savaş, "Alamazsınız, ulaşamazsınız. Çünkü öyle bir derdi yok. Vatandaşın derdi ile dertlenme gibi bir derdi yok. Hep bir algı peşindeler, bu kadar" diyerek yanıt verdi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler