19 Nisan 2024, Cuma

Çine’de örtü altı çilek üretimi bu yıl da devam edecek

7 Ekim 2021, Perşembe 11:28

     


Çine’de kurduğu serada topraksız tarım uygulaması ile 2 yıldır çilek üretimi yapan Betül Şimşek (41), yeni sezon için fideleri diktiklerini belirtip, “İhracat pazarı için yetiştirdiğimiz çileklere talep çok fazla. Keşke daha fazla çilek üretimi yapabilsem” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çine’de kurduğu 3 bin 200 metrekare tam donanımlı serada topraksız tarım uygulaması yapan ve ilçede bir ilke imza atan Betül Şimşek, mevcut sera alanına yakın bir bölgede arazi bulmaya çalıştığını söyledi. Üçüncü yıl için tüm hazırlıklarını tamamlayan Şimşek, geçen sezon yaklaşık 35 ton çilek ürettiğini söyledi. Çine Ziraat Odası personeli Ziraat Mühendisi Mutlu Çıvgın, ilçeye örnek olan seraya ziyaret ederek işletmeci Betül Şimşek ile fikir alışverişinde bulundu.

“ARALIK İTİBARİYLE HASATA BAŞLAYACAĞIZ”

İhtiyacı olan çilek fidelerini kendi yetiştirdiğini belirten Betül Şimşek, “Geçen yıl çok iyi bir sezon geçirdik. Ürettiğimiz çilekler dünyanın birçok ülkesine ihraç edildi. İhracatçı firmalar ile bu sezon için görüşmelerimiz devam ediyor. Topraksız tarım ile üretilen çileğin daha fazla raf ömrü olduğundan dolayı, ihracatçı firmaların tercihi de bu yönde oluyor. 2 katlı olan seramızda bu yıl 75 bin fide diktik. Büyük bölümü Sabrina türü olan fidelerimizden ilk hasadı, Aralık başı itibariyle yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“HER TÜRLÜ TEKNİK DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIM”

Çine’de iklimin çilek üretimi için çok uygun olduğunu belirten Şimşek, “Ürettiğimiz çilek çok fazla talep görüyor. Bütün donanıma sahip olan bu seramıza yakın bölgeden arazi temin edebilirsem, üretim kapasitemi artırmak istiyorum. Bulamaz isem farklı bir alanda bu işi büyütmek istiyorum. Çünkü çilek pazar sorunu olmayan, aynı zamanda sanayi ürünü olarak da değerlendirilebilen, kurutulmuş ve dondurulmuş olarak da değerlendirilen bir ürün. Keşke ilçede çilek üretimi yaygınlaşsa. Çünkü bu bölgede sadece biz üretim yapıyoruz. Gelen talepleri bu bölgeden karşılayabilirsek hem iç Pazar hem de dış pazara hitap edebiliriz. Çilek üretmek isteyen üretici olursa ben her türlü teknik desteği vermeye hazırım” ifadelerini kullandı.

“BUNLARDAN BİR TANESİ DE ÇİLEK NİYE OLMASIN”

Çine’ye örnek olduğu için çilek üreticisi Betül Şimşek’i tebrik eden Çine Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Mutlu Çıvgın, “Çilek üretimi ilçemizde bilinmiyor ama üreticilerimiz farklı ürün deseni arayışında. Öncelikle böyle önemli bir üretim yaptığınız ve örnek olduğunuz için size teşekkür ediyorum. Ben aynı zamanda Hal sorumlusuyum ve bize Muğla bölgesinden sürekli ürün çeşitleri soruluyor. Aslında ürün yetiştirebilirsek pazarlama sorunu olmayacak. İlçemizin ve Ziraat Odamızın sizin gibi üreticilere ihtiyacı var. Biz de çilek üretimin yaygınlaşması için üreticilerimize destek olmaya hazırız. Son yıllarda meyve üretimi noktasında üreticilerimizin bir gayreti var. Bunlardan bir tanesi de çilek niye olmasın” açıklamasında bulundu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler