4 Mayıs 2024, Cumartesi

"Aracılara fırsat vermeyin, üreticiyi destekleyin"

1 Kasım 2019, Cuma 11:53

     


Çine TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatif Başkanı Enver Gökbel, sektördeki son gelişmeleri tvDEN'de Ekonomiden programında anlattı. Gazeteci Ayşe Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Gökbel, bilinçli üretici, kooperatifleşme ve desteklemelerde yapılan yanlışlara dikkat çekti.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Ege Bölgesi'nin ana geçim kaynakları arasında olan zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ilgili sıkıntıları, üreticilerin taleplerini, destekleme modellerindeki yanlışları ve TARİŞ olarak yaşanan sıkıntıları anlatan Gökbel, "Ülkemizde organik tarım adı altında yağılan üretimler bizi geriye götürüyor. Bölgemiz çiftçisi toprak, yaprak ve diğer tahlilleri yaptırmaz. Organik tarım bizim için çok pahalı olan ve bölgemiz için zor olan bir şey. Ama iyi tarım uygulamaları derseniz, buna dönersek kazanabiliriz. Organik tarım ısrarı yanlış." dedi.

 

"TARIM POLİTİKALARINDA YANLIŞLIKLAR VAR"

Birlikler olarak yapılan hatalara da değinen Gökbel, açıklanmayan fiyatlardan dolayı üreticilerin kaygılı zamanlar yaşadığına dikkat çekti. Gökbel konuşmasında şu açıklamalarda bulundu; "Bizler çiftçi olarak tarımda yapılan hataları aktarmalıyız. Tarım bakanımız bize gelse de sıkıntılarımızı yerinde görse, tabandan yukarıya doğru bir model oluşturulsa.

 

"ZEYTİNYAĞINA VERİLEN DESTEK ARTILMALI"

Buradan üretici birliklere de seslenmek lazım. Hemen fiyatlar açıklanmalı. Mesela bazı desteklemeler çok güzel ancak bölgemizde dane üretim yapan neredeyse kalmadı. Zeytinyağı üretimine de destek yetersiz. Tonda 2 bin 500 lira destek verilmeli. Yoksa toplama ve diğer maliyetler üreticinin derdini katlıyor. Zeytin ve zeytinyağına cennet meyvesi derler. Biz bunun değerini bilmeliyiz. Aracılara fırsat vermeden kooperatifler üzerinden hareket edilmeli. Birlikler ve kooperatifler destek verilmeli.

 

VALİ KÖŞGER'E ÇAĞRI

Biz üreticiler olarak Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger'e daha önceden de seslendik bir kez daha seslenelim. Dağ yollarımız yapılsın. Zeytine giden yollar açılsın. Üreticinin sırtındaki yük hafifletilsin. valimize dağ yollarının yapılması lazım. Eskiden hayvan sırtında taşınıyordu zeytinler. Çiftçi para kazanmayınca işçiye para veremiyor, ürününe bakamıyor.

 

"İYİ TARIM UYGULAMASINA GEÇİLMELİ "

İyi tarım uygulamasına geçilmeli. toprak yaprak analizleri yapılmalı. İlaçlar gübreler iyi seçilmeli. Satış yerleri artırılmalı. Otoban yolları üzerine satış noktaları açmalı. Üreticinin satacağı tüketicinin alacağı zeytinyağı bu kadar pahalı olmamalı. Zeytinyağı sadece kendisi değil. Arkasında beslediği üreticiler var. Karnı doyan insanlar var. Zeytin üreticileri köyünde tutulmalı. Destekler verilmeli, üretim artırılmalı. Bundan 10 yıl önce yapılan makine desteği yeniden devam edilmeli.

 

TANZİM SATIŞ YERİNE KOOPERATİFE DESTEK

Düşük faizli veya faizsiz krediler verilmeli. tanzim satış yerine kooperatifler tercih edilmeli. Biz üreticiler olarak en kaliteli zeytin ve zeytinyağını üretiriz yeter ki bize destek verilsin. Biz her zaman bilinçli üretici, bilinçli üretim ve kooperatif vurgusunu yapıyoruz. Destekleme modelleri değişmeli, üretici ön plana alınmalı, alınacak primlerin miktarı bilinmeli ve primler zamanında ödenmeli." (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler