2 Mayıs 2024, Perşembe

Çiftçiler, tarımdaki elektrik ücretinin mahsul sonunda alınmasını istiyor

1 Eylül 2016, Perşembe 09:24

     


Çineli çiftçi İlhan Kemer, çiftçilerin en büyük sorunlarından birisinin, üreticinin kazanç sağlayamadığı aylarda da elektrik ücreti ödemesi olduğunu söyledi. Bu sistemin değişmesi ve elektrik ücretlerinin hasat sonunda toplu olarak alınması gerektiğini savunan Kemer, çiftçilere özel yeni bir ödeme sistemi oluşturulmasını istedi.

 

Çineli çiftçi İlhan Kemer, çiftçilerin birçok sorununun olduğunu ancak en önemli sıkıntının ceplerinde para bulunmadığı dönemlerde de düzenli olarak elektrik parası alınmasında yaşandığını söyledi. Kemer, Çineli çiftçiler adına yaptığı açıklamada, tarlalarda su pompalarını çalıştırmak için gerekli olan elektriğin ücretinin, mahsul kalktıktan ve çiftçinin cebine para girdikten sonra alınmasının daha uygun olacağını belirtti.

 

HASAT SONUNDA ÖDEMEK İSTİYORLAR

Çiftçilerin mahsulden mahsule para kazandığını ifade eden Kemer, çiftçilerin bütün ödemelerini hasat sonunda ellerine geçen kazançlarına göre ayarladığını belirtirken her ay düzenli olarak ödemek zorunda oldukları elektrik ücretinin kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü söyledi. Kemer, "Para bizim cebimize mahsulden mahsule geçiyor. Hayatımızı bu şekilde yönlendiriyoruz. Aylık geliri olan kimseler değiliz. Hayatımızı devam ettirmek için kenara ayırdığımız paralar tabii ki de var ama insan başına neler geleceğini önceden bilemiyor. Hastalık, sağlık oluyor, kenara ayırdığımız paralarımızı da kullanmak zorunda kalıyoruz. Bunun yanı sıra her ay ödenmesi gereken elektrik ücreti bizi sıkıntıya sokuyor. Bazı arkadaşlarımız, elektrik borcunu ödemek için faizli borç para bulmak zorunda kalıyor" dedi.

 

TARIM BAKANLIĞI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN DESTEK BEKLENİYOR

AYDEM yetkililerinin elektrik abonelerine her ay fatura kesmelerinin zorunlu olduğunu kendilerine ilettiğini söyleyen Kemer, bu konuda Tarım Bakanlığı, ziraat odaları ve sivil toplum örgütlerinin bir olup, çiftçinin bu sorununa çare bulunması gerektiğini ifade ederken elektrik bedellerinin mahsulden mahsule ödenmesinin, çiftçilerin omzundan büyük bir yükü kaldıracağını söyledi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler