28 Mart 2024, Perşembe

Sıcak havalara aman dikkat!

28 Temmuz 2015, Salı

     


Uzm. Dr. Özgür NİFLİOĞLU
İç Hastalıkları Uzmanı

Türkiye bu hafta itibari ile Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisi altına giriyor. Türkiye’nin en sıcak coğrafyalarından birinde yaşadığımıza göre bazı önlemler almak hepimiz için hayati önem arz ediyor. Önlem almazsak sıcak çarpması denen ve hayatımızı tehdit eden ciddi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Öncelikle sizlerle bu konudaki üzücü bir anımı paylaşmak istiyorum: Bir akşam acil serviste nöbetçiyken 45 yaşlarında bir erkek kalbi durmuş vaziyette ambulansla hastanemize getirildi. Yaptığımız incelemede kendisinin demir ustası olduğunu ve yaz sıcağında, sabahtan bu yana su içmeden ve koruyucu krem kullanmadan güneş altında kaldığını üzülerek tespit ettik. Ne yazık ki bu erkek hasta sıcak çarpması sonucu beyninde ödem gelişmesi sebebiyle hemen hayatını kaybetmişti. Böyle üzücü bir olayla karşılaşmamanız için sizlere birkaç tavsiyede bulunacağım. Sizlerden ricam bu dediklerimi harfiyen uygulamanız ve yakınlarınızla paylaşmanız. Çünkü sıcak çarpması önlenebilir bir durumdur.

1-Lütfen hafif ve pamuklu giysiler tercih edin

2-Dışarıda uzun süre kalacaksanız en az 15 faktör güneş kremi sürerek dışarı çıkın

3- Günde en az 2 litre su için ve tarlada bahçede çalışırken mutlaka yanınızda su bulundurun

4- Arabada kesinlikle ve kesinlikle çocuğunuzu ya da yakınınızı tek başına bırakmayın! Güneş altında araba içerisindeki sıcaklık 10 dakika içerisinde 20 derece artar ve bu durum hayati tehlike oluşturur.

5- Kronik hastalığınız varsa mümkünse güneşe çıkmayın, işlerinizi günbatımına ve havanın serinlediği saatlere aktarın.

6- Çay, kahve, gazlı içecekler ve alkolü su kaybı yapması sebebiyle güneş altında asla ve asla tüketmeyin Bu bilgileri uygulayın ve paylaşın ki, yaşama bağlı kalın! Bol güneşli ama sağlıklı günler dilerim!



Yazarın Tüm Yazıları
Ağzınızın tadı mı yok? 31 Temmuz 2015, Cuma
Sıcak havalara aman dikkat! 28 Temmuz 2015, Salı
O kampanyada ne eksik? 24 Temmuz 2015, Cuma