26 Nisan 2024, Cuma

Sadece aşıya güvenmeyin

11 Kasım 2016, Cuma 13:46

     


Çine Devlet Hastanesi Başhekimi Engin Tetik, grip (Influenza) virüsünün havaya yayıldığını bu nedenle vatandaşların sağlığına çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Grip virüsünün her yıl farklı formlara büründüğünü ve bu nedenle vücudun her yıl virüsü tanımakta zorluk çektiğini söyleyen Başhekim Tetik, her yıl resetlenen aşıların bir yıl önceki grip virüsüne göre hazırlandığını ifade ederek, sadece aşılara güvenilmemesi gerektiğini ve gripten korunmanın en kolay yolunun sağlıklı beslenme ve hijyen olduğunu söyledi.

 

Çine Devlet Hastanesi Başhekimi Engin Tetik ve Çine Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doktor Pelin Gençer Oruç, kış aylarında salgın olarak görülen grip virüsü konusunda bilgi verdi. Aydın’ın Akdeniz ikliminin etki alanında olduğunu belirten Doktor Pelin Gençer Oruç, Aydın’da aşı süresinin havanın tam olarak soğumaya başladığı kasım ve aralık aylarına kadar uzayabildiğini söyledi.

 

“GRİP İLE NEZLEYİ KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR”

Uzman Doktor Pelin Gençer Oruç, “Grip ile nezleyi karıştırmamak gerekiyor. Grip, nezleye göre daha ağır seyreden bir hastalıktır. Eklem ve kas ağrılarına neden olur, vücudun direncini kırar, yüksek ateş yapar, göz yaşarması, hapşırık, tıksırık ağır bir şekilde kendini gösterir. Herkes grip aşısı olacak diye bir şey yoktur. Ancak belli risk gruplarına mutlaka aşılama yapılması gerekir. 65 yaş üstü insanlarda, kronik hastalığı olan, akciğeri ilgilendiren hastalığı olan insanlarda ve bağışıklık sistemi yetersizliği gibi durumlarda grip aşısı mutlaka olunmalıdır. Bunların dışındakilerin aşı olması, kişinin kendi durumuna ve isteğine bağlıdır. Kış aylarında bol meyve, sebze ve sıvı tüketilmeli. Beslenme doğru yapılmalı, stresten uzak durulmalı, uyku düzenli ve yeterli alınmalı. Sigaradan ve dumanından uzak durulmalı. Kişiler birbirlerine yakın temastan çekinmeli. Hijyene çok dikkat edilmeli ve eller sık sık yıkanmalı. Küçük çocuklar eğer toplu alana çıkarılıyor ve başka çocuk ve kişilerle teması var ise aşılanmasında fayda vardır. Ancak mutlak öneri değildir” dedi.

 

“KOLAYCA ATLATABİLİRİZ”

Çine Devlet Hastanesi Başhekimi Engin Tetik de grip virüsünün her yıl farklı bir forma büründüğünü belirtirken, “Bu nedenle bir yıl önceki grip virüsü ile mücadele eden vücudun bir sonraki yıl farklı bir forma bürünürken virüsü tanımadığını söyledi. Grip virüsünün bu özelliği şu şekilde tanımlanabilir. Örneğin üzerimizdeki elbiselerin değişmesi bizim özelliğimizi ve ana görüntümüzü değiştirmez. Grip virüsü buna benzer üzerindeki özelliği değişir fakat hastalık özelliği değişmez. Bu yüzden virüse karşı geliştirilen aşıdan yüzde yüz koruyuculuk beklenmesi doğru olmaz. 65 yaş üstü, bağışıklığı baskılamış hastalarda, beslenme bozukluğu olan kronik hastalarda prematüre doğmuş bebeklerde aşıyı önemsiyoruz. Bunun dışında özellikle sağlıklı ve dengeli beslenme ve temizliğe dikkat ederek hem virüsten korunabilir hem de virüse yakalandığımızda kolayca atlatabiliriz” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler