26 Nisan 2024, Cuma

"Canlı canlı gömdüler, sağlığı hiçe saydılar" iddiası

11 Haziran 2016, Cumartesi 09:47

     


Çiçek hastası düvenin, hiçbir tedbir alınmadan, canlı olarak gömüldüğü iddia edildi

Çine’de çiçek hastası bir düvenin, Çine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli bir veterinerin gözetiminde olmasına rağmen hastalığın yayılmaması için gerekli tedbir alınmadan ve hayvan henüz canlıyken gömüldüğü iddia edildi.

Çine Hamitabat Mahallesi Gölbaşı mevkisinde bulunan ve çiçek hastalığına yakalandığı iddia edilen düve, Çine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli bir veterinerin gözetiminde Asar mevkisinde bulunan Çine Madran Anadolu Lisesi’nin hemen yanındaki boş bir araziye gömüldü. Düvenin çiçek hastalığına yakalandığını öğrenen çevre sakinleri, olaya tepki göstererek sağlık kurallarına uygun yapılmadığı iddia ettikleri operasyona karşı çıktı. Düvenin, kurallara aykırı ve hiçbir tedbir alınmadan gömüldüğünü iddia eden vatandaşlar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı göreve davet ederken, olayı yargıya taşıyacaklarını belirtti.

“HAYVANIN ÖLMESİNİ BEKLEMEDİLER”

Çine Asar mevkisinde yaşayan ve olaya tanıklık eden Mehmet Karaaltı (74), “Düve çiçek hastalığına yakalanmış, Gölbaşı mevkilisinden buraya getirerek gömdüler. Çiçek hastalığına yakalanan hayvanın bulunduğu yerde derin açılan bir kuyuya gömülmesi ve kireç ile dezenfekte edilmesi gerekir. Burada düve iki iğne ile öldürülmek istendi, biz olaya tepki gösterince ne kuyu kazdılar, ne hayvanın ölmesini beklediler ne de kireç ile dezenfekte yaptılar. Baştan sona uygunsuz ve sağlıksız bir şekilde apar topar hayvanın üzerine moloz ve toprak dökerek acele bir şekilde buradan ayrıldılar. Bu hastalıklı hayvanı kedi köpekler eşeleyecek, sinekler üzerine konacak. Hastalık her yere yayılacak” dedi.

VATANDAŞTA ŞOK ETKİSİ YARATTI

Hastalıklı düvenin hiçbir önlem alınmadan ve hayvan henüz canlıyken Çine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli veterinerin gözetiminde gömülmesi, şok etkisi yarattı. Çevrede birçok hayvan bulunduğunu ve ileride bu hayvanların çiçek hastalığına yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten vatandaşlar, yapılan bu yanlıştan acilen dönülmesini ve hayvanın sağlıklı ve kurallara uygun bir şekilde yeniden gömülmesini istedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler