
Çine'de Sultan 2. Abdulhamid tarafından yaptırılıp kurtuluş mücadelesinde karargâh olarak kullanılan tarihi bina, günümüzde müze olarak kullanılarak genç nesillere Kuva-yi Milliye ruhunu aşılıyor.
Tarih kokan Kuvayi Milliye Müzesi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce Çine Belediyesi'ne devredilmesinin ardından 2008 yılında yapıldı. Müze Türkiye'nin ilk ve tek Kuva-yi Milliye Müzesi oldu. Çine Belediyesi Kuvayı Milliye Müzesi Sorumlusu ve Sanat Tarihçisi Elçin Gider, müze hakkında bilgiler verdi. Gider, “1906 ve 1909 yılları arasında Sultan 2. Abdulhamid tarafından Çineli ustalara yaptırılan binanın Kurtuluş Savaşı'nda Albay Şefik Aker ve Yörük Ali Efe başta olmak üzere milli mücadele kahramanları tarafından karargâh olarak kullanıldı. Yörük Ali Efe ve arkadaşlarınca gerçekleştirilen Malgaç Baskını ile güney cephesinin Yunan işgalinden kurtuluş planları bu binada hazırlandı" dedi.
Binanın müze olmadan önce uzun yıllar askerlik şubesi olarak hizmet verdiğini belirten Gider, "Aslına uygun olarak restore edilip tarihi dokusu bozulmayan binanın, belediyemiz tarafından gerekli düzenlemeleri yapıldı. Milli mücadele kahramanlarının heykelleri, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan silahlar ve savaş malzemeleri, İstanbul Harbiye Askeri Müzesi ile Konya Akşehir 31. İkmal Komutanlığı'ndan getirilen Kurtuluş Savaşı'nda aktif olarak kullanılmış silahlar, zamanın bazı giysi ve eşyaları ile Çine Heyet-i Milliyesi'nin aldığı kararlar müzede sergilenen eserler arasında yer almakta" dedi.
BULUŞMALAR CANLANDIRILDI
Tarihi müzede Yörük Ali Efe ve arkadaşlarınca gerçekleştirilen Malgaç Baskını planları ile Kurtuluş Savaşı ve öncesinde birçok önemli kararların alındığını belirten Gider, "Başta Malgaç Baskını kararının alındığı görüşme olmak üzere bu önemli buluşmalar balmumu heykelleri kullanılarak mizansen olarak canlandırıldı. Böylelikle o dönemdeki kahramanlıkların ziyaretçiler tarafından daha iyi algılanmasını amaçladık" dedi.
HAFTANIN 7 GÜNÜ AÇIK
Haftanın 7 günü açık tutulan müze başta öğrenciler olmak üzere birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. "Müzenin kuruluş amacı, Kuva-yı Milliye ruhunu genç nesillere aktarmak, bu vatanın hangi şartlarda kurtarıldığını algılayabilmelerini sağlamaktır” diyen Gider, “Müzemizi ziyaret eden öğrenciler duygu dolu tabloları görüp ataları ile gurur duyuyor. Ziyaret edenler arasında dönemin imkân ve şartları altında vatanın nasıl kurtarıldığına şahit olup duygu içerisinde ağlayarak çıkanlar oluyor. Müzemizin bahçesinde Çanakkale Savaşı'na Aydın yöresinden katılarak vatan uğruna şehit düşmüş kişilerin isimlerinin bulunduğu Çanakkale Şehitleri Anıtı da bulunuyor” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.