26 Nisan 2024, Cuma

Alabanda için seferber oldular!

13 Ağustos 2015, Perşembe 09:20

     


Çine Doğanyurt’taki antik kent Alabanda’da kazılar, iki yıl aradan sonra tekrar başladı. Çine Belediyesi, Çine Alabanda Derneği ve Çine Kültür Derneği, Alabanda için seferber oldu.

 

Kültür Bakanlığının ve Çine Belediyesi’nin katkıları ile Adnan Menderes Üniversitesi adına Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünden Doç. Dr. Suat Ateşlier başkanlığında gerçekleştirilen Alabanda kazı çalışmaları, bir yıllık aranın ardından Aydın Müze Müdürlüğü tarafından yeniden başlatıldı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ali Yalçın Tavukçu ve ekibi, kazıya bilimsel destek veriyor. Kazı çalışmasında, Atatürk Üniversitesi’nden 11, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden ise 1 öğrenci de yer alıyor.

 

Antik kentte başlayan çalışma, Çine Belediyesi, Çine Alabanda Derneği ve Çine Kültür Derneği’ni heyecanlandırdı. Alabanda için tek yumruk olan sivil toplum kuruluşları, kazı ve kazıyı yürüten grubun ihtiyaçları karşılamak ve destek vermek için bir araya geldi. Çine Belediyesi kazıyı yürüten ekibin su, erzak ve beyaz eşya gibi günlük ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra kazı çalışmasında ihtiyaç duyulan gölgelik gibi eşyaların da temin edilmesi için çalışma başlattı. Çine Alabanda Derneği Başkanı Nuri Şenkaya, derneğin kurulmasındaki tek amacın Alabanda’nın gün yüzüne çıkarılması olduğunu ifade ederken, kazılara her zaman destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini söyledi.

 

HAYALİ ALABANDA’DA OYUN SAHNELEMEK

Çine Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, ilçedeki kültürel değerlerin, sosyalleşmenin artması için çaba sarf ettiklerini, bu nedenle Alabanda kazılarına çok önem verdiklerini belirtti. Dernek olarak farklı tarihi bölgelere ve doğa güzelliklerine yürüyüşler düzenlediklerini söyleyen Demir, Alabanda antik kentini de içine alan bir parkur hazırlamak ve ilçe dışındaki doğa ve tarih severleri buraya getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Demir, en büyük hayallerinden birisinin ise Alabanda antik tiyatrosunda bir tiyatro oyunu sahnelemek olduğunu bildirdi.

 

ALABANDA İÇİN GENİŞ KAPSAMLI REKLAM ÇALIŞMA BAŞLATILACAK

Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, yerli ve yabancı turistlerin Alabanda’yı ziyaret etmeleri için reklam çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Karabulut, Alabanda’nın geçen yıllarda daha çok ilgi çekmesini sağlamak için Aydın-Muğla Karayolu üzerinde ve belirli konaklama yerlerinde Alabanda’yı tanıtan reklam panolara yerleştireceklerini ve Çine Sosyal Belediye Tesisleri’nde hizmet veren köftecilere gelen müşterilere dağıtılmak üzere Alabanda tanıtım broşürleri hazırlayacaklarını ifade etti.

 

MAHALLELİ MEMNUN

Çine Doğanyurt Mahalle Muhtarı Memduh Say, iki yıl aradan sonra başlatılan kazı çalışmalarından kendisi ve mahalle halkının çok memnun olduğunu ve üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti. (ARİF ALİ UYGUÇ)







 
Son Eklenen Haberler