27 Nisan 2024, Cumartesi

Şüpheleri ortadan kaldırıyor

30 Temmuz 2018, Pazartesi 18:48

     


Kurban Bayramı öncesi Çine'de meralardan kurbanlık için ayrılan büyükbaş hayvanlar, ultrason cihazı ile takibe alındı. Gebe hayvanlar ayrıldı ve büyük bir yanlış takip ile önceden önlenmiş oldu.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ)

 

Kurban Bayramına az bir süre kala hayvan üreticileri kurbanlık dişi büyükbaş hayvanları tespit etmeye başladı. Dini usullere uygun olmadığı gibi ülke ekonomisine de zarar veren gebe dişi hayvanların kesilmemesi için hayvanlar ultrason cihazı ile testten geçirilerek gebe olup olmadıkları tespit edilmeye başlandı. Bir çok gebe hayvan ultrason gebelik testi ile yanlış kurban edilmekten kurtuldu.

 

KURBANLIK DİŞİLERDE ŞÜPHEYE SON

Çine'de hizmet veren Atıgan Veterinerlik sahibi Sevkan Atıgan, "Ultrason gebelik testi ile dişi hayvanlarımızın gebe olup olmadıklarını test ediyoruz. Özellikle Kurban Bayramı öncesi dişi hayvanların gebe olmaması gerekiyor. Testlerimiz bayram öncesi bu nedenle arttı. Gebe dişiler hem dinimize göre kurban edilmesi yasak olduğu için büyük bir yanlıştan dönülmüş olur iken ayrıca ülkemize de yeni buzağılar kazandırmış oluyoruz" dedi.

 

OLASI ZARARA ERKEN ÇÖZÜM

Ultrason gebelik testi ile tüm şüphelerin ortadan kalktığını belirten Sevkan Atıgan, "Ayrıca yem fiyatları çok yüksek. Bazı dişiler gebe olmadıklarını gizleyebiliyorlar. Bu gibi durumlarda üreticilerimiz aylarca buzağı beklemek durumunda kalır iken dişinin gebe olmaması ile büyük bir zarara uğruyor. Saman ve yem fiyatlarının çok pahalı olduğu bir dönemdeyiz. Bir ineğin günlük masrafı 25-30 lira. Bu nedenle tohumlamanın ardından 35 gün sonra ultrason cihazı ile yapmış olduğumuz testin önemi daha da önem arz ediyor" diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler