26 Nisan 2024, Cuma

“Acilen hasar tespit komisyonu kurulmalı”

28 Haziran 2016, Salı 09:11

     


Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Çine’nin Dereli ve Bölüntü mahallelerine gerçekleştirdiği ziyarette, geçen hafta Dereli Mahallesi'nde çıkan yangında zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileğinde bulundu.

“Buradaki zararın belirlenmesi için acilen hasar tespit komisyonu kurulmalı” diyen Başkan Atıgan, bu konuda resmi kurum ve kuruluşlara çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Yangında mağdur olan çiftçilerin hakkını aramak için gerekli mercilere başvurulduğunu belirten Atıgan, Çine Ziraat Odası ve diğer kurumlara da büyük görevler düştüğünü söyledi.

 

Yaklaşık 900 dönümlük arazide bulunan tüm zeytin ağaçlarının ve yaşamsal faaliyetlerin yok olduğunu söyleyen Atıgan, “Çiftçimiz yangının ADM’ye ait elektrik tellerinde çıktığını iddia ediyor. Mağdur olan çiftçilerimiz bu konuda haklarını aramak için yasal süreci başlattı. Ama şu anda hangi çiftçinin ne kadar zarar gördüğü belli değil. Onun için acilen Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün bir hasar tespit komisyonu oluşturup parsel parsel kimin ne kadar ağacının yandığının tespit etmesi lazım. Çiftçiler bu davayı kazandığında ADM bu parayı nasıl ödeyecek? Bu da yine hasar tespit komisyonun düzenleyeceği rapora göre ödenecek. Çiftçimizin mağdur edilmemesi için tüm kurum ve kuruluşları acilen göreve davet ediyorum. Biz de kurum olarak bunun takipçisi olacağız” dedi.

 

“VATANDAŞIN DERDİ BORÇ ERTELEMEK DEĞİL”

Atıgan açıklamasını şöyle sürdürdü; “Belli insanların aklına şu soru da gerebilir. Yüzde 40 zarar olmayınca bir şey olmaz. Mağdur çiftçimiz ADM'yi mahkemeye verdi. Bu davayı çiftçi kazandığında ADM neye göre para ödeyecek? Komisyonun tuttuğu rapora göre ödeyecek. İki yıl önce Cumalı Mahallesi'nde elektrik akımına kapılan hayvanlar telef olmuştu. Bilirkişi orada rapor tuttu. Vatandaş o rapora göre ADM’den parasını aldı. Bu yangın ile ilgili böyle bir çalışma yok. Yangın meydana geleli bir hafta oldu. Burada acilen bir hasar tespit komisyonu kurulup inceleme yapılması gerekiyor. Zararın yüzde 40 olması şart değil. Yüzde 40 veya üstü olduğu zaman Bakanlar Kurulu kararıyla mağdur olan çiftçinin borcu erteleniyor. Vatandaşın derdi borç ertelemek değil. Biz oradaki hasarın tespitini istiyoruz. Şu anda elimizde bir done yok. Ne kadar zarar olduğu belli değil. Vatandaş çaresiz. Çiftçimiz borç ertelemekten faydalanmak istemiyor, ne kadar zarar gördüğü öğrenmek istiyor.”

 

Kurak bir yıl geçirdiklerini belirten Atıgan, ADM yüksek gerilim hatlarının gözden geçirmesi gerektiğini, tehlike arz eden bir durum varsa bunun giderilmesi gerektiğini söyledi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler