26 Nisan 2024, Cuma

“Aydın’ı bölgenin sağlık üssü haline getirecek”

27 Nisan 2022, Çarşamba 14:39

     


Maskesiz ilk ziyaretini Aydın’a gerçekleştiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aydın’ın sağlık yatırımlarını değerlendirdi. Bakan Koca, "Aydınımız, 2023 yılında bin 300 yataklı Şehir Hastanesi’ne kavuşacaktır. Şehir Hastanemizin sağlayacağı kapasite artışı ve kalite, Aydın’ı bölgenin sağlık üssü haline getirecektir” dedi.

Bir dizi ziyaretler için Aydın’a gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk ziyaretini Aydın Valisi Hüseyin Aksoy'a yaptı. AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Rıza Posacı, Metin Yavuz ve Bekir Kuvvet Erim ile İl Sağlık Müdürü Osman Açıkgöz’ün yer aldığı bir değerlendirme toplantısını Valilik Makamında gerçekleştiren Bakan Fahrettin Koca, daha sonra da basın açıklaması yaptı.

“AYDIN, BİN 300 YATAKLI ŞEHİR HASTANESİ’NE KAVUŞACAK”

Sağlık Bakanı Koca, Aydın’daki sağlık faaliyetleri hakkında yaptığı açıklamada, “Son dönemde ülkemizin dört bir yanını dolaşarak sağlık hizmetlerimizi yerinde inceliyor, mevcut ihtiyaçları belirliyor, sağlık çalışanlarımızla ve vatandaşlarımızla bir araya geliyoruz. Salgının gölgesinin üzerimizden kalkmasıyla milletimizle yeniden buluşuyoruz. Bugün de sağlık hizmet ve yatırımlarımızı detaylı bir şekilde değerlendirmek üzere Efeler diyarı Aydın’dayız. Rivayete göre Herodot Aydın için, ‘Gökyüzünün en güzel yeryüzüdür’ demiştir. Aydın, binlerce yıldır Anadolu medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, tarımı sanayisi ve turizmi hızla büyüyen bir ilimiz. Sağlık hizmetlerine yönelik olan ihtiyaç da aynı hızla artmaktadır. Çalışmalarımıza Sayın Valimiz ile görüşerek ve kapsamlı bir durum değerlendirmesi yaparak başladık. En önemli gündem maddelerimizden biri artan ihtiyacı karşılamaya yönelik sağlık yatırımlarımız oldu. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla Aydın, sağlık alanında gücünü her geçen yıl arttırdı. Aydınımız, 2023 yılında bin 300 yataklı Şehir Hastanesi’ne kavuşacaktır. En nitelikli sağlık hizmetlerinin sunulduğu ve ileri teknoloji ile donatılmış Şehir Hastanelerimizin kıymeti pandemi döneminde daha da fazla anlaşıldı. Şehir Hastanemizin sağlayacağı kapasite artışı ve kalite Aydın’ı bölgenin sağlık üssü haline getirecektir” açıklamasını yaptı.

“AMBULANS SAYISINI 70’E YÜKSELTTİK”

Aydın’ın ilçelerindeki sağlık yatırımları hakkında da bilgiler veren Bakan Koca, “75 yataklı Didim Devlet Hastanesi Ek Binası’nı seneye tamamlamayı planlıyoruz. Nazilli Ağız Diş Sağlığı Merkezi inşaatımız beraberindeki sağlık kampüsümüzün inşaatları ve Karacasu İlçe Hastanemizin yapımı hızla devam etmektedir. Şu an inşaatı devam eden 6 yatırımımız tamamlandığında Aydın’ın mevcut yatak kapasitesine bin 734 yatak daha eklenmiş olacaktır. Ayrıca 8 Nisan’da ihalesini gerçekleştirdiğimiz 75 yataklı Çine Devlet Hastanemiz, Koçarlı İlçe Hastanemiz ve AMATEM Merkezimizi Aydınlıların hizmetine sunacağız. Bunların dışında inşaat, ihale, proje ve etüt aşamasında 10 adet 1. basamak Aile Sağlığı Merkezi, Toplum sağlığı merkezi, Halk Sağlığı Laboratuvarı, 112 İstasyonu’nun da aralarında bulunduğu sağlık yatırımlarını hemşerilerimizle buluşturacağız. Muhakkak ki vatandaşlarımızın nitelikli sağlık hizmetlerine erişebilmesi, bu hastanelerde can veren fedakar sağlık personellerimiz ile mümkündür. Aydın’da sağlık ordumuz bugün itibariyle 2 bin 404’ü hekim olmak üzere toplamda 9 bin 966 kişiye ulaşmış durumdadır. Bu sayı 2002 yılında toplam 3 bin 950’ydi. Yani nitelikli insan kaynağımız 20 yılda 2 buçuk kat artmış bulunmaktadır. Acil Sağlık hizmetlerinde de benzer bir gelişmeyi görebilirsiniz. 2002 yılında 12 olan 112 Acil İstasyon sayımızı bu yıl itibariyle 42, 15 olan ambulans sayımızı ise neredeyse 5 kat artışla 70’e yükselttik” dedi.

“AYDIN YOĞUN BAKIMDA HİÇBİR HASTASI OLMAYAN İLLERİMİZ ARASINDA”

Koronavirüs ile ilgili son alınan kararlar ile ilgili Bakan Koca, “Dün Koronavirüs Bilim Kurulumuz son toplantısını gerçekleştirdi. Ardından da Sayın Cumhurbaşkanımız Bilim Kurulumuzu kabul ederek toplantı kararlarını açıkladı. Neredeyse 2 buçuk senedir çok zorlu bir mücadele verdik. 1 milyon 300 bin kişilik sağlık ordumuz ile birlikte milletimizin her ferdi gayret gösterdi fedakarlık yaptı. Bugün o zor dönemleri geride bırakmanın huzurunu yaşıyoruz. Zihinlerimizden salgının korkusunu atıyoruz. Artık güvendeyiz. Çünkü aşımız var, ilacımız var. Bu silahlar elimizde olduğu müddetçe hastalık büyük bir tehdit olmaktan çıkmıştır. Bundan sonra kişisel koruyucu tedbirler ve alı ile korunup günlük hayatımızı sürdürmek istiyoruz. Maske kullanımı ulaşım ve sağlık kuruluşları hariç gönüllülük esasıyla sürdürülecektir. 65 yaş üstü ve diğer kırılgan grupları korumakla hükümlüyüz. Hatırlatma dozlarını ihmal etmemeliler. Risk gördükleri yerlerde maske ile kendilerini korumalıdırlar. Öte yandan öksürük, burun akıntısı, halsizlik gibi herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyon belirtisi olan kişiler, maske takarak etrafındakileri korumalılar. Vatandaşlarımıza bu noktada hassasiyet göstermelerini tekrar hatırlatmak isterim. Vaka sayımız dün itibariyle 2500’e kadar düşmüş durumdadır. Hayatını kaybeden 14 vatandaşımızın tamamı mevcutta kronik hastalıkları olan ve ileri yaşta olan hastalarımızdır. Hastanelerimizde yoğun bakımlarda hastalarımız gittikçe azalmakta. Covid-19 servisleri birer ikişer kapanmaktadır. Bu seyre uygun şekilde Aydın’da yoğun bakımda hiçbir hastası olmayan illerimizden biri durumunda. Günlük vaka sayısı son dönemde ortalama 20’ye yakın seyrediyor. Öngörümüz o ki bu sayı önümüzdeki dönemde daha da düşecek ve sıfırlanacaktır” ifadelerine yer verdi. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler