26 Nisan 2024, Cuma

Ağaran: Hastalıklı düve, usulüne uygun şekilde imha edildi

17 Haziran 2016, Cuma 08:57

     


Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, geçtiğimiz günlerde çiçek hastalığına yakalanan bir düvenin usullere uygun gömülmediği iddialarının gerçeği yansıtmadığını, hastalıklı düvenin mevzuata uygun şekilde imha edilip gömüldüğünü söyledi.

 

Çine'nin Hamitabat Mahallesi Gölbaşı mevkisinde 4 gün önce bulunan ve çiçek hastası olduğu tespit edilen bir düve, Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince itlaf edilerek Asar mevkisindeki boş bir araziye gömülmüştü. Asar mevkisinde yaşayan vatandaşlar, hastalıklı düvenin usulüne uygun bir şekilde gömülmediğini belirterek sağlıklarının tehlikede olduğunu iddia etmişlerdi. Vatandaşlar, düvenin ölmeden, diri diri ve kuyu açılmadan, üzerine moloz ve toprak atılarak imha edildiğini söylemişti.

 

“BASINA YANSIYAN İDDİALAR ASILSIZDIR”

Konu hakkında açıklama yapan Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, basına yansıyan bu iddiaların tümünün asılsız olduğunu söyledi. Ağaran açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ''Hayvanın bağışıklık sistemi çökmüş durumda idi. Biz şüphe üzerine hayvandan numune alarak, laboratuvar ortamında inceleme yapılmasını sağladık. Bize ulaşan sonuçlarda müteferrik bir hastalık şekillenmesi olduğunu gördük ve hayvan sahibini mağdur etmeden hayvanı imha ettik. Hayvanı usulüne uygun bir şekilde imha ettik. Hayvanın bulunduğu Gölbaşı mevkisi, düvenin gömülmesine müsait bir yer olmadığı için hayvanı Çine Belediyesi'ne ait ve en yakın yer olarak tespit edilen Asar mevkisindeki boş araziye gömdük. Öldürme ve gömme işlemi 5 kişiden oluşan heyet şahitliğinde gerçekleştirildi. Hayvanın gömülmesi için kazılan çukurun 2 metre olması lazımdı, biz bu çukuru 2,5 metre derinliğinde hazırladık. İyosip ile dezenfekte işlemi yaptık. 'Hayvan diri diri gömüldü, dezenfekte edilmedi, çukur kazılmadı' gibi iddialar asılsızdır. Hayvanın ölmeden gömülmesi söz konusu olamaz. Orada hazır bulunanlar da hayvanın öldüğünü görmüşlerdir. Çine için hizmet veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Şu an ilçemizde çiçek hastalığı sıkıntısı yok. 60 binin üzerinde aşılama yaptık. Tüm tedbirlerimizi aldık ve kontrollerimizi yapmaya devam ediyoruz.'' (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler