26 Nisan 2024, Cuma

Küçük Efe sağlığına kavuşmak istiyor

17 Nisan 2015, Cuma 08:00

     


Çine'nin Seferler Mahallesi’nde yaşayan, 10 yıldır bronşit teşhisiyle tedavi gören 11 yaşındaki Efe Yıldırım’ın tedavisi olmayan Kistik Fibrozis (KF) hastası olduğu ortaya çıktı.

 

Akciğerinde toplanan balgamı atamadığı için nefes borusu tıkanan ve nefes almakta zorlanan minik Efe’nin, yurt dışında tedavi görmediği takdirde ömür boyu bu hastalıkla yaşamak zorunda kalacağı bildirildi.

 

Ailesinin nefes almakta zorlandığı için okula zorla gidebilen Efe Yıldırım’ı ailesinin yurt dışında tedavi ettirecek parası olmadığı için zamanla hastalığı nedeniyle hareketlerinin daha da zorlaşacağı belirtildi. Efe’nin ABD’de mümkün olan gen tedavisini görmediği takdirde zamanla yürüme ve hareket etme yeteneğini de kaybedeceğini ifade eden ailesi, yetkililerden yardım beklediğini söyledi.

Doğduktan iki ay sonra nefes almakta zorlanmaya başlayan ve sürekli öksüren Efe Yıldırım, 10 yıl bronşit teşhisiyle tedavi gördü. Hastalığı geçmeyince bir yıl önce Ege Üniversitesi Hastanesi’ne giden Efe için KF hastalığı teşhisi konuldu. Akciğerlerdeki balgamı atamadığı için solunun yolları tıkanan Efe’nin hayatının çoğunun hastanelerde geçtiğini belirten babası Ersin Yıldırım (39), şöyle konuştu:

“Çocuğumuz 2 aylıkken hastalandı. Bronşit teşhisiyle 10 yıl tedavi görüyorduk. Bir yıl önce KF hastalığı teşhisi kondu. İlaçlarla tedavi görüyoruz. Kesin tedavi için ABD’de bir klinikte gen tedavisi gerekiyormuş. Bunun için de 500 bin TL gerekiyor diyorlar. Bizim bu parayı bulmamız mümkün değil. SGK ile de görüştüm. Biz bu parayı karşılayamayız dediler. Şimdi bekliyoruz. Biz de çocuğumuzun diğer çocuklar gibi koşup oynamasını, bisiklete binebilmesini ve okuluna düzgün gidebilmesini istiyoruz. Bunun için Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan ve Sağlık Bakanımızdan destek ve yardım bekliyoruz. Benim çocuğumun hastalığı eğer gen tedavisi olmazsa ömür boyu devam edecek. Birkaç yıl sonra hastalığı nedeniyle hareketlerinde kısıtlamaların daha da artacağı ve ileriki yaşlarda yürüyemeyeceğini söylüyorlar. Biz çocuğumuzun sağlığına kavuşmasını istiyoruz. Bizim buna imkanımız yok. Ama devletimizin buna imkanı var. Devletimiz çocuğumuza sahip çıkıp tedavisini yaptırsın.”

Yıldırım ailesinin çocuklarının zorunlu tedavilerini bile zor şartlar altında yaptırdıklarını belirten Seferler Mahalle Muhtarı Reşit Çiçek, devletin çocuğun tedavisi için gerekeni yapmasını beklediklerini kaydetti. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler