26 Nisan 2024, Cuma

Zeytinlik yangını bilirkişide

11 Temmuz 2016, Pazartesi 10:04

     


Çine'nin Dereli Mahallesi sakinlerinin, bir süre önce meydana gelen ve 500 yıllık zeytin ağaçlarını kül eden yangının ADM'ye ait elektrik tellerinden kaynaklandığı iddiası ile başvurduğu savcılık, bilirkişi görevlendirdi.

Çine'nin Dereli Mahallesi'nde bir süre önce meydana gelen ve mahalle sakinleri tarafından yargıya taşınan zeytinlik yangınının çıkış nedenini bilirkişi belirleyecek. Yangın mağdurlarının elektrik dağıtım şirketi ADM'yi şikayeti üzerine savcılığın görevlendirdiği bilirkişi, alevlerden zarar gören bölgede inceleme yaptı.

Bilirkişinin kesin bir yargıya varmadığını söyleyen Dereli Mahalle Muhtarı Mustafa Civelek, “Biz jandarmaya verdiğimiz ifadede ADM ile uzlaşmaya gidebileceğimizi ancak mağduriyetimizin giderilmesi gerektiğini söyledik. Onlar uzlaşmak istememiş. Bunun üzerine ADM hakkında suç duyurusunda bulunduk. Savcılık, Elektrik Mühendisler Odası'ndan bilirkişi istedi. Yangının olduğu alanı gezen ve incelemelerde bulunan mühendis, yangının nereden çıktığına kanaat getiremedi. Önce 'Kış olsa yağmurda kıvılcım çıkabilir. Yaz aylarında elektrik tellerinden kıvılcım çıkması zor' dedi. Ancak yangın çıkan ağacın yeşil yaprakları arasındaki yanık dalları gösterdik. Ardından da elektrik tellerine değdiği için ADM çalışanları tarafından kesilen ağaçları incelemesini istedik. Bilirkişi bu konuda şüphelendi. Ağaçların kesilmesinin yasak olduğunu, sadece budama yapılabileceğini söyledi. Şimdi hazırlayacağı raporu savcılığa verecek, hep birlikte bu raporu bekliyoruz. Biz mağdur durumdayız. Yangının ADM’nin ihmali yüzünden çıktığı açıkça ortada. Mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Yanan zeytinlikler birçok insanın geçim kaynağıydı ve hepsi kül oldu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hukuki sürecin bitmesini ve zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Ayrıca ADM’nin de suçu var ise sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

Afet mağduru üreticiler de küle dönen topraklarında ne yapacaklarını bilmediklerini ve hukuki sürecin bir an önce sonlanmasını beklediklerini söylediler. Sürecin hızlandırılmasını ve zararlarının bir an önce karşılanmasını isteyen mağdur üreticiler, "Devlet baba feryadımızı duysun” dediler.

Dereli Mahallesi'ndeki zeytinlik alanda çıkan yangında 150 ile 500 yıllık yaklaşık 5 bin zeytin ağacı yok olurken alevlere 15 arazöz, 60 işçi ve çok sayıda vatandaş müdahale etmiş, olayda 120-130 kişi mağdur olmuştu. Yangında 25 kişinin tapulu arazisi, 100 civarında kişinin de hisseli tapulu yeri küle dönmüştü. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler