8 Mayıs 2024, Çarşamba

Gelin kız, 'gelin koçu'nu aldı

10 Ağustos 2019, Cumartesi 17:01

     


Aydın’da, arife günü ‘gelin koçu’ ve bayramlıklarla birlikte, erkek tarafı kız evine gider. Çineli Murat Ağar (25) da nişanlısı Özlem Aşgın (21) için süslediği koçu alıp, asırlardır süregelen adetimizi yerine getirdi.

'GELİN KOÇU' ADETİ

Günümüzde bu adetimiz diğer illerimizde azalma gösterse de, Aydın’da nişanlılığı Kurban Bayramı’na denk gelen çiftlerin çoğu bu sevinci yaşamaktadır. Hatıra fotoğrafları da arşivlerde tatlı bir anı, telaş olarak kalmaktadır.

Nişanlısı için koçu alan damat, düğün sürecinin gerekliliklerini yerine getirir. Koçu aldığı gibi götürmek geleneklerimize aykırı. O koç süslenecek! Tüller ve kurdeleler kullanarak süslenen koçun boynuzlarının ortasına bir adet bilezik takılır. Dileyen her bir boynuza birer bilezik takabilir. Altın eklenerek süslenen koçun yanı sıra gelin kıza alınan bayramlıklar da süslü bir bohça ile götürülür. Kız tarafının da erkek tarafına bayramlık hediyeler alıp götürmesi karşılıklı saygıyı ve özveriyi gösterir.

‘Gelin koçu’na karşılık olarak bayramın 1. günü de kız tarafı getirilen koçun bir butunu, baklavayı ve erkek tarafına aldığı bayramlıkları götürür.

"MANEVİYATI ARTIRIYOR"

Nişanlısına kurbanlık koç alan Murat Ağar, “Nişanlıma aldığım koçu özenle seçtim. Yıllardır devam eden geleneğimiz nişanlı çiftler arasında ayrı bir anlam taşıyor. Maneviyatı artırıyor. İnsanlar arasındaki kaynaşmayı, bağları günlendiriyor.” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler