27 Nisan 2024, Cumartesi

Motorlara yeniden hayat veriyorlar

9 Haziran 2016, Perşembe 15:03

     


Çine Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren ve ilçenin tek rektefiyecileri olan Mustafa Maraş (52) ve Feridun Avcı (56) arızalanmış, ömrü biten motorları yeniden hayata döndürüyor. Rektefiye ustaları, mesleklerinin icra edilebilmesi için bir ustanın çekirdekten yetişmesi gerektiğini ifade ederken, bugüne kadar meslek lisesini bitirerek hemen rektefiyeci olan bir ustaya rastlamadıklarını belirttiler.

Çine Sanayi Sitesi’nde rektefiyecilik yapan Mustafa Maraş ve Feridun Avcı, ilçedeki tüm arızalanmış, ömrü biten motorlara hayat veriyor. 'Her işin başı dikkat' diyen ustalar, bu anlamda kendilerinin daha dikkatli olmaları gerektiğini, aracın kalbi olan motorun onarımında ince hesapların çok büyük önem taşıdığını söylediler.

Mesleğine 16 yaşında Aydın’da bir rektefiye atölyesinin torna bölümünde başladığını söyleyen rektefiyeci Mustafa Maraş, kendisinin 45 yaşında rektefiyeci olabildiğini söyledi. Atölyesinde kademe kademe yetiştiğini söyleyen Maraş, ilk önce torna, sonra silindir kapak işi, ardından rektefiye işine başladığını belirtti. Rektefiye işinin en önemli unsurunun dikkat ve ince hesaplamalar olduğunu söyleyen Maraş, “Biz arızalanan, ömrü kısalan motorları yeniden canlandırıyor ve ömürlerini uzatıyoruz. Bizim meslekte okul bitirmek hiç önemli değil. Ben bugüne kadar okul bitirip de rektefiyeci olan bir usta görmedim. Rektefiye ustaları çekirdekten yetişir. İlk önce çırak sonra kalfa daha sonra usta olunur. Usta olmak kolay bir iş değildir. Rektefiyecilik çok ince hesaplar isteyen bir meslektir. Burada migrometre ile bir milimin yüzde birini arıyoruz. İki büyük ya da iki ufak yaptığımız zaman yaptığımız iş riskli oluyor. Bir motor yenileme işine 3, 4 bin TL gidiyor. Vatandaş bu kadar çok masraf ediyor iken emeğinin karşılığını alması için bu işi en layığı ile yapmak zorundayız. Her motora müdahale edebiliyoruz. Gelen yeni parçalarda üzerinde ölçüler var o ölçüleri motorun üzerinde uyguluyoruz” dedi.

MOTOR YAĞSIZ, SUSUZ KALMAMALI

İş yerine 20 senelik de, 2 senelik de motorların arızalanarak getirildiğini söyleyen Maraş, araç sahiplerinin araçların 3, 4 günde bir yağını suyunu kontrol etmesi gerektiğini ifade ederek, “Bize 20 senelik motor da arızalı bir şekilde geliyor, iki senelik de geliyor. Motorun yaşı çok önemli değil. Önemli olan araç sahibinin aracını kontrol etmemesi. Araçlar kontrol edildiği, yağsız, susuz bırakılmadığı takdirde motorun ömrü uzayacaktır. Ama maalesef yağsız ve susuz kalan motor arızalanmada çok acele ediyor. Ayrıca yağı ve suyu yeni katılan aracın da kontrol edilmesi gerekir. Hortum patlar ya da radyatör çatlar, her şey olabilir. Bizim Çine’de onardığımız motorların çoğu, yağsız kalan veya susuzluğa bağlı conta yakan motorlar” dedi.

“GENÇLER YAĞA DOKUNMAK İSTEMİYOR”

Rektefiyeci olmak için önce çırak, sonra kalfa ve ardından özveri ve dikkatle çalışan bir usta olunması gerektiğini söyleyen Maraş, liseden çıkan gençlerin o yaştan sonra yağlı ve kiri bol işlere tamah etmediğini, kendilerine rahat işler aradıklarını ifade etti. “Gençler yağa dokunmak istemiyor” diyen Maraş, halbuki birçok mesleğin, günümüzde insanın geçimini sağlaması için bir olanak sağladığını, bu mesleklerden birisinin de rektefiyecilik olduğunu belirtti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler