26 Nisan 2024, Cuma

24 saat sizin için çalışıyorlar

8 Haziran 2019, Cumartesi 16:25

     


Çine'de solucanlar gübre üretiminde kullanılıyor. Üründeki verimi artıran gübre sayesinde toprak daha da zenginleşiyor. Organik tarımda kullanılan gübreyi üreten solucanlar sadece yemek ile su istiyor ve 24 saat çalışıyor, toprağı canlandırırken, geri dönüşüme de katkı sağlıyor.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Çineli çiftçiler solucan gübresi üretimi yapmaya başladı. Ekrem Yorgun ve Mehmet Özer ürettikleri solucan gübresini, sebze ve meyvelerde denedi. Avrupa’da ve dünyanın birçok gelişmiş tarım ülkesinde, her türlü sebze, meyve, ağaç ve bitki türlerinin yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan solucan gübresi, Çineli çiftçilerin umudu oldu. Besleyici, köklendirici, güçlendirici, verim artırıcı ve erkencilik sağlayan özellikleri ile giderek daha fazla tercih edilmeye başlayan solucan gübresi, ayrıca sinek, böcek gibi bitki zararlılarını da tarımsal ilaç kullanmadan bitkilerden uzak tutması nedeniyle rağbet görmeye başladı.

 

OĞLU İÇİN HAYAL ETMİŞTİ

Solucan gübresine mama olarak hayvan gübresinin yanı sıra çay posası ve meyve atıkları verdiklerini belirten Ekrem Yorgun, "Emekli öğretmenim. Oğlum geçtiğimiz yıl 26 yaşında kalbine yenilerek vefat etti. Solucan gübresini oğlum ile birlikte üretmeyi hayal ediyordum. Oğlumun adını taşıyan oğlumun yokluğunu bana aratmayan Mehmet Özer ile bu işe başladık. Solucanlar 24 saat bizler için çalışıyor. Onlara hayvan gübresi, çay posası, meyve, sebze atıkları veriyoruz. Böylelikle çevremizin de çöplerden arınması ve geri dönüşümün sağlanması ile doğaya da katkı sunmuş oluyoruz. Bu Yaradan'ın güzel varlıkları ise bizim için gübre üretiyor. Solucanlarla ilgilenmekten çok memnunum. Burada tüm stresimi atıyorum" dedi.

 

"HERKESİN FAYDASINA OLACAK"

Solucan gübresinin değişen ve gelişen dünya tarımında vazgeçilmezler arasında yer alması gerektiğini ifade eden genç girişimci çiftçi 27 yaşındaki Mehmet Özer, "Solucan gübresini memleketimizde yaygınlaştırmamız gerekiyor. Böylelikle az maliyetli gübremiz ile çiftçimiz daha çok kazanırken ayrıca halkımız da bizlerin ürettiği organik meyve ve sebzeleri yiyerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilecek. Solucan gübresi organik olduğu için suni gübre gibi kimyasal maddeler içermiyor. Buda yediklerimizi daha sağlıklı hale getiriyor. Ben solucan gübresi kullanıyorum, ürünlerimiz daha canlı ve dayanıklı. Toprak daha çok nemli kalıyor. Bir an önce bu gübrenin daha çok yaygınlaştırılması, çiftçi ve tüketici başta olmak üzere herkesin faydasına olacak" şeklinde konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler